Amaç: Bu araştırma, nöbet sistemiyle çalışan hemşirelerin uyku kalitesi ile beslenme durumunun (beslenme alışkanlıkları, boy uzunluğu ve vücut ağırlığı, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları) değerlendirilmesi amacıyla yapılmıştır.
Yöntem: Çalışma, online anket yoluyla nöbet sistemi şeklinde çalışan 454 gönüllü hemşirenin katılımıyla gerçekleştirilmiştir. Veriler; anket formu, Pittsburgh Uyku Kalite İndeksi (PUKİ) ve Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) aracılığıyla toplanmıştır.
Bulgular: Araştırmaya katılan hemşirelerin yaş ortalaması 29.7±7.7 yıl, beden kütle indeksi ortalaması 24.1±4.0 kg/m2'dir. Ortalama uyku kalite skoru 11.1±2.5 puan ve SBİTÖ skoru 72.5±10.1 puandır. İdeal düzeyde yüksek sağlıklı beslenmeye ilişkin tutumları olanların toplam PUKİ puanı, yüksek olanlara göre anlamlı derecede daha düşüktür. PUKİ puanı yüksek olan hemşirelerin nöbette öğün atladığı, öğünlerini atıştırarak tükettiği ve uykusunu yeterince almadığı saptanmıştır. Total PUKİ skorları ile yaş, nöbet sayısı, nöbette çay-kahve tüketimi arasında pozitif, SBİTÖ ile negatif ve zayıf korelasyon bulunmuştur.
Sonuçlar ve Öneriler: Nöbet sistemiyle çalışmaya bağlı olarak yemek yeme ve uyku saatindeki değişiklikler hemşirelerin beslenme durumunu, uyku kalitesini ve biyolojik saatini olumsuz etkilemektedir. Bu bulguların, vardiyalı çalışmanın neden olduğu sağlığı olumsuz etkileyen faktörleri önlemeye yönelik yeni stratejilerin geliştirilmesi için önemli etkileri vardır. Bu stratejiler arasında nöbet sistemi ile çalışan sağlık çalışanlarına yeterli ve dengeli beslenme eğitimleri yer alabilir.
Yoktur
Yoktur
Aim: This study was conducted to evaluate the sleep quality and nutritional status (eating habits, body height and body weight, attitudes towards healthy nutrition) of nurses working as a night shift system.
Method: The study was carried out with the participation of 454 volunteer nurses working in the form of a night shift system through an online questionnaire. Data were collected through the questionnaire form; the Pittsburgh Sleep Quality Index (PSQI), and the Attitude Scale for Healthy Nutrition (ASHN).
Results: The mean age of the nurses participating in the study was 29.7±7.7 years, and the mean body mass index was 24.1±4.0 kg/m2. The mean sleep quality score was 11.1±2.5 points and the ASHN score was 72.5±10.1 points. The total PSQI score of those with ideally high attitudes towards healthy eating was significantly lower than those with high attitudes. It was determined that nurses with higher PSQI scores skipped meals during night shift work, consumed their meals by snacking and could not get enough sleep. A positive correlation was found between total PSQI scores and age, number of shift, and consumption of tea-coffee during shift; negative and weak correlations were found with ASHN.
Conclusions and Suggestions: Changes in eating and sleeping times as a result of working with the a night shift system adversely affect the nutritional status, sleep quality and biological clock of nurses. These findings have important implications for the development of new strategies to prevent health-related factors caused by night shift work. Among these strategies, adequate and balanced nutrition training can be given to health staff working with night shift.
Yoktur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yoktur |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2022 |
Gönderilme Tarihi | 9 Ekim 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2022 |
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.