Amaç: Bu çalışmada, kadın futbol takımı sporcularının beslenme durumunun
ve ortoreksiya nervoza varlığının değerlendirilmesi amaçlanmıştır.
Yöntem: Kesitsel tipte olan bu çalışmaya, Ankara Büyükşehir Belediyesi Folklör
Müzik Gençlik Topluluğu ve Gençlik Spor Kulübü (FOMGET) kadın futbol takımı
sporcuları dahil edilmiştir. Yaşları 17.0±3.9 yıl arasında olan 34 kadın sporcuya
online anket formu uygulanmıştır. Anket formu ile genel tanımlayıcı özellikler,
spor ve sağlık bilgileri, boy uzunluğu ve vücut ağırlığı, beslenme alışkanlıkları,
besinlerin tüketim sıklığı, ortoreksiya nervoza (ON) varlığı (ORTO-11 ölçeği ile)
sorgulanmıştır. İstatistiksel analizler SPSS 21.0 programı kullanılarak yapılmış ve
istatistiksel olarak anlamlılık için p<0.05 kabul edilmiştir.
Bulgular: Kadın sporcuların ORTO-11 ölçeği puanı ortalaması 26.6±4.4 olup
%23.5’ inde ON eğilimi tespit edilmiştir. Beden kütle indeksine göre %79.4’ ü normal aralıktadır. Sporcular süt ve süt ürünlerinden ayranı (%61.8), et ve et ürünlerinden kırmızı eti (%73.5), sebzelerden sebze kızartmalarını (%70.6), tahıllardan
bulguru (%79.4), içeceklerden asitli içecekleri (%61.8) sık tüketmektedirler. Öğün
dışında badem, fındık, ceviz gibi yağlı tohumları tüketmeyen sporcuların ON eğilimi yüksek belirlenmiştir. ORTO-11 puanı; taze meyve, sebze yemeği ve pilav-makarnayı sık tüketenlerde yüksektir. Beden kütle indeksi ile ORTO-11 puanı arasında negatif yönlü zayıf bir korelasyon saptanmıştır.
Sonuçlar ve Öneriler: Bu çalışmada, kadın futbolcularda ORTO-11 puanları
besin tüketimlerine göre farklılık göstermektedir. Ayrıca beden kütle indeksi artışının ortoreksiya nervoza eğiliminin arttığı saptanmıştır. Sporcularda sağlıklı
beslenme alışkanlıklarının gelişmesine yönelik beslenme müdahaleleri yararlı olacaktır.
Yoktur
Yoktur
Aim: It was aimed to evaluate nutritional status and presence of orthorexia nervosa of athletes in women’s football team in this study.
Method: In this cross-sectional study, Ankara Metropolitan Municipality
Folklore Music Youth Community and Youth Sports Club (FOMGET) women’s
football team athletes were included. An online questionnaire was applied to 34
female athletes aged between 17.0±3.9 years. General descriptive features, sports
and health information, body height and weight, nutritional habits, frequency of
consumption of foods, presence of orthorexia nervosa (with ORTO-11 scale) were
questioned with the questionnaire form. Statistical analyzes were performed using
the SPSS 21.0 program and p <0.05 was accepted for statistical significance.
Results: The mean of ORTO-11 scale score of female athletes was 26.6±4.4, and
23.5% had an orthorexia nervosa tendency. According to the body mass index,
79.4% was normal status. Athletes frequently consumed ayran (61.8%) from milk
and dairy products, red meat (73.5%) from meat and meat products, fried vegetables (70.6%), bulgur (79.4%) from cereals, and fizzy drinks (61.8%) from beverages. The orthorexia nervosa tendency of athletes who not consume oil seeds such
as almonds, hazelnuts and walnuts in outof meals had higher orthorexia nervosa
tendency. ORTO-11 scores were higher in who frequently consume fresh fruits,
vegetables and rice-pasta. There was a weak negative correlation between body
mass index and ORTO-11 score.
Conclusions and Suggestions: In this study, ORTO-11 scores of female football
players differed according to food consumption. In addition, it was determined
that the increase in body mass index increased the tendency for orthorexia nervosa. Nutritional interventions will be beneficial to development of healthy eating
habits in athletes.
Yoktur
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Orjinal Makaleler |
Yazarlar | |
Proje Numarası | Yoktur |
Erken Görünüm Tarihi | 29 Nisan 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 29 Nisan 2023 |
Gönderilme Tarihi | 2 Aralık 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 8 Sayı: 1 |
Samsun Sağlık Bilimleri Dergisi CC BY-NC 4.0 lisansına sahiptir.