Araştırma Makalesi

Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği

Cilt: 15 Sayı: 1 2 Temmuz 2022
PDF İndir
EN TR

Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği

Öz

Bu çalışmada çok değişkenli bir regresyon modelin bağımsız değişkenler arasında çoklu doğrusal bağlantı olduğu durumlarda En Küçük Kareler (EKK) yöntemine alternatif olarak kullanılan Ridge regresyon metodu için ayar parametresi seçimine yardımcı olacak bazı kriterler (AIC, BIC, Mallow’s Cp, CV, GCV) karşılaştırılmıştır. Kullanılan model seçim kriterlerinin performansları Monte Carlo simülasyon çalışması ve ekonometrik bir veri kullanılarak LASSO ve EKK ile MSE ve PE kriterleri yardımıyla karşılaştırılmıştır. Nümerik çalışmalar sonucunda, çoklu doğrusal bağlantının olduğu durumlarda önerilen kriterler ile ayar parametresi seçilen Ridge regresyon yöntemlerinin daha düşük MSE ve PE değerleri ile daha üstün performans gösterdiği bulunmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akaike, H. (1998). Information theory and an extension of the maximum likelihood principle. In Selected papers of hirotugu akaike (pp. 199-213). Springer, New York, NY.
  2. ANBAR, A., & SULEYMANLI, J. (2016). AZERBAYCAN DA DOĞRUDAN YABANCI YATIRIMLARI ETKİLEYEN FAKTÖRLERİN BELİRLENMESİNE YÖNELİK BİR UYGULAMA. Akademik Bakış Uluslararası Hakemli Sosyal Bilimler Dergisi, (57), 101-114.
  3. Arashi, M., Asar, Y., & Yüzbaşı, B. (2021). SLASSO: çoklu doğrusal durumlar için ölçeklendirilmiş bir LASSO. İstatistiksel Hesaplama ve Simülasyon Dergisi, 91 (15), 3170-3183.
  4. Hoerl, A. E., & Kennard, R. W. (1970). Ridge regression: Biased estimation for nonorthogonal problems. Technometrics, 12(1), 55-67.
  5. Karagöz, K. (2007). TÜRKİYE’DE DOĞRUDAN YABANCI YATIRIM GİRİŞLERİNİ BELİRLEYEN FAKTÖRLER: 1970–2005. Journal of Yaşar University, 2(8), 929-948.
  6. Karakaş, S. (2008). Çoklu doğrusal bağlantı problemi ve yanlı regresyon tahmincileri, İstanbul Üniversitesi, İstanbul.
  7. Karağlan, E. (2019). Regresyon analizinde çoklu doğrusal bağlantı probleminin incelenmesi: Temel bileşenler, Ondokuz Mayıs Üniversitesi, Samsun.
  8. Kennedy, P. (2003). A guide to econometrics. 5. th. Edition. Cambridge.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

İstatistik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

2 Temmuz 2022

Gönderilme Tarihi

6 Haziran 2022

Kabul Tarihi

25 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 15 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yüzbaşı, B., & Pala, M. (2022). Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya, 15(1), 1-18. https://izlik.org/JA25WD54TJ
AMA
1.Yüzbaşı B, Pala M. Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği. JSSA. 2022;15(1):1-18. https://izlik.org/JA25WD54TJ
Chicago
Yüzbaşı, Bahadır, ve Mustafa Pala. 2022. “Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği”. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya 15 (1): 1-18. https://izlik.org/JA25WD54TJ.
EndNote
Yüzbaşı B, Pala M (01 Temmuz 2022) Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya 15 1 1–18.
IEEE
[1]B. Yüzbaşı ve M. Pala, “Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği”, JSSA, c. 15, sy 1, ss. 1–18, Tem. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25WD54TJ
ISNAD
Yüzbaşı, Bahadır - Pala, Mustafa. “Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği”. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya 15/1 (01 Temmuz 2022): 1-18. https://izlik.org/JA25WD54TJ.
JAMA
1.Yüzbaşı B, Pala M. Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği. JSSA. 2022;15:1–18.
MLA
Yüzbaşı, Bahadır, ve Mustafa Pala. “Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği”. İstatistikçiler Dergisi:İstatistik ve Aktüerya, c. 15, sy 1, Temmuz 2022, ss. 1-18, https://izlik.org/JA25WD54TJ.
Vancouver
1.Bahadır Yüzbaşı, Mustafa Pala. Ridge regresyon parametre seçimi: Türkiye’nin doğrudan yabancı yatırım örneği. JSSA [Internet]. 01 Temmuz 2022;15(1):1-18. Erişim adresi: https://izlik.org/JA25WD54TJ