Cilt: 3 Sayı: 2, 21.12.2022

Yıl: 2022

Bilim, Teknoloji ve Mühendislik Araştırmaları Dergisi
(Journal of Science, Technology and Engineering Research )

Bilim, Teknoloji ve Mühendislik profesyonelleri için gelişmiş bir bilgi platformu sağlamayı amaçlar. 

Uluslararası bir AÇIK ERİŞİM, HAKEMLİ, çevrimiçi dergi olan Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER), bilim, mühendislik ve teknolojinin tüm alanlarını kapsayan orijinal araştırma makaleleri ve etkili iletişim sunar. Derginin öncelikli misyonu, tüm dünyadan yüksek kaliteli araştırmaların önde gelen kaynağı olmaktır.

Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER);
Uluslararası bir AÇIK ERİŞİM, HAKEMLİ, çevrimiçi bir dergi olup, bilim, mühendislik ve teknolojinin tüm alanlarını kapsayan orijinal araştırma makaleleri ve etkili iletişim sunar. JSTER; bilim, teknoloji ve mühendislik ile ilgili makaleleri yayınlayan hakemli, açık erişimli uluslararası akademik bir dergidir ve yılda iki kez yayınlanır.

Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER); orijinal makaleler, araştırma makaleleri, mühendislik ve teknoloji araştırmalarının tüm bilimsel alanlarından makaleler ve uygulamaları yayınlayan hakemli, altı aylık, çevrimiçi bir uluslararası araştırma dergisidir. JSTER bilim, teknoloji ve mühendislik profesyonelleri için gelişmiş bir bilgi platformu sağlar. Derginin öncelikli misyonu, tüm dünyadan yüksek kaliteli araştırmaların önde gelen kaynağı olmaktır.

Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER) 

Bilim, Teknoloji ve Mühendislik Araştırmaları Dergisi;

JSTER bilim, teknoloji ve mühendislik alanlarında araştırma, geliştirme ve uygulamayı vurgulayan makaleler yayınlar. Tüm yazılar, editör inceleme komitesi tarafından önceden incelenir. Katkılar orijinal olmalıdır, daha önce veya aynı anda başka bir yerde yayınlanmamalı ve yayınlanmadan önce eleştirel olarak gözden geçirilmelidir. Makaleler İngilizce veya Türkçe yazılmalı, sağlam gramer ve uygun terminolojiye sahip olmalıdır.

Teknolojik projelerin ve mühendislik uygulamalarının kavrayışı ve bilimsel alanlarında yapılan teorik ve deneysel çalışmaları ve perspektif araştırmaları içerir. Editoryal etkinlik Yayın Kurulu ve Türkiye ve diğer Dünya Üniversiteleri bölümlerinden etkileyici bilimsel personel olan Bilimsel Hakemler tarafından koordine edilmektedir.


JSTER, teknolojik projelerin bilimsel alanları ve mühendislik uygulamalarıyla ilgili  teorik , araştırma ve deneysel çalışmaları aşağıdakilere odaklanan ancak bunlarla sınırlı olmayan yayınlar:

  1. Elektrik ve Elektronik Mühendisliği
  2. Otomasyon, Bilgisayarlar ve Bilgi Teknolojisi
  3. Enerji, Kaynaklar ve Enerji Araştırmaları
  4. Yenilenebilir Enerji Sistemleri
  5. Makine Mühendisliği ve Mekatronik
  6. Nörobilim ve Biyomedikal Mühendisliği
  7. Endüstri Mühendisliği
  8. Mühendislik ve Yönetim
  9. Uygulamalı Mühendislik Bilimleri
  10. Malzeme Bilimi ve Mühendisliği
  11. Kimya Mühendisliği
  12. Çevre Koruma Teknolojileri
  13. Uçak Mühendisliği
  14. Petrol ve Gaz Mühendisliği

DETAYLI MÜHENDİSLİK KONULARI

Mühendislik ve Teknoloji
Havacılık Teknolojileri
Tarım Teknolojileri
Yapay zeka
Ses Sistemleri
Otomotiv Mühendisliği
Biyolojik ve Bio sistem
Kimya Mühendisliği
İnşaat mühendisliği
Algoritma Tasarımı
Elektrik Mühendisliği
Elektromekanik Sistem
Elektronik ve Haberleşme
Çevre Mühendisliği
Gıda Koruma Teknolojileri
Jeoloji Mühendisliği
Görüntü işleme
Endüstri Mühendisliği
Biyomühendislik
Malzeme Mühendisliği
Matematik ve Algoritmalar
Makine Mühendisliği
Mineral ve Metalurji
Sistem Modeli Tasarımı
Nükleer Mühendislik
İstatistiksel teknikler
Petrol Mühendisliği
Fizik Mühendisliği
Üretim ve İmalat
Yazılım geliştirme

Telekomünikasyon Mühendisliği

Yayın Sıklığı

Uluslararası dizinlerde taranan hakemli uluslararası bir dergi olan Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER) Bilim, Teknoloji ve Mühendislik Araştırmaları Dergisi, Haziran ve Aralık aylarında olmak üzere yılda iki kez elektronik (eISSN: 2717-8504) olarak yayımlanır.

Yayın Dili
Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER)Bilim Teknoloji ve Mühendislik Araştırmaları Dergisi’nin yayın dili Türkçe ve İngilizce olmak üzere iki dilli bir yayın politikası izlemektedir.

Türkçe veya İngilizce tam metin yayımlanan makalelerde İngilizce dilinde başlık, öz, anahtar sözcüklerin içerdiği geniş özet de yer alır.

Makaleye atanan Editör tarafından yayına kabul edilen makaleler için Yazar(lar)a, makalelerin değerlendirme sürecinde editör, hakemler ya da dil editörünce makalenin yazımına ilişkin düzeltmeler önerilebilir. Bu düzeltmelerin yapılması, yazarların sorumluluğundadır.

Makale gönderen her yazarın ORCID numarası olmalıdır. Ücretsiz Orcid numarası almak ve kaydolmak için https://orcid.org/signin adresini ziyaret ediniz.

NOT : Makale şabkonlarını indirmek için Dergipark platformuna üye olunması gerekmektedir.   https://dergipark.org.tr/tr/login 

1- Genişletilmiş İngilizce Özet Sayfası

Tüm makaleler için İngilizce "Genişletilmiş Özet" sayfası hazırlanmalıdır. Geniş İngilizce Özet için şablon, aşağıdaki linklerde verilen makale şablonun ilk sayfasında yer almaktadır.

2- Makale Yazım Şablonu

Dergimize yayınlanacak makaleler için IEEE Journal makale  biçimi baz alınmıştır  (Çift sütun, 11 nokta, Times New Roman).

 TÜRKÇE dilinde hazırlanan makaleler için Word Şablonu  (Geniş İngilice Özet + Makale)    /   PDF Şablon    <--- TIKLAYINIZ

 İNGİLİZCE dilinde hazırlanan makaleler için Word  Şablonu (Geniş İngilice Özet + Makale)  /  PDF Şablon     <--- TIKLAYINIZ 

             NOT: Makale şablonu sonundaki fotoğraf ve kısa özgeçmiş opsiyonel olup zorunlu değildir.

3 - Referans Düzeni

- Referans düzenleme formatı olarak IEEE veya APA formatlarından biri seçilmelidir.

APA Örnek:

Pany, C . (2021). Structural Analysis of Metallic Pressure Vessels With Weld Sinkage in the Circumferential Joint . Journal of Scientific, Technology and Engineering Research , 2 (1) , 4-10 . DOI: 10.5281/zenodo.4586360

IEEE Örnek :

 C. Pany , "Structural Analysis of Metallic Pressure Vessels With Weld Sinkage in the Circumferential Joint", Journal of Scientific, Technology and Engineering Research, c. 2, sayı. 1, ss. 4-10, Haz. 2021, doi:10.5281/zenodo.4586360

4- Yazar Telif Hakkı Formu'nu indirmek için tıklayınız.

https://dergipark.org.tr/tr/download/journal-file/18938

Bütün yazarlar telif hakkı formunu imzalayıp, taratıp makale gönderme aşamasında sisteme yüklemelidir.

5- İntihal Kontrolü / Benzerlik Oranı Dosyası:

Makalenizin referanslar bölümü dahil Tam Metni "iThenticate" veya "Turnitin" programları ile taranıp, ilgili programdan alınacak benzerlik oranı sonucunun PDF formatında sisteme yüklenilmesi gerekmektedir. 

Makale gönderilmeden önce, aşağıda listelenen "intihal kontrolü" yazılımını kullanarak özgünlüğü kontrol edebilirsiniz:

JSTER YAYIN POLİTİKASI

Journal of Science, Technology and Engineering Research (JSTER); Açık erişimli, online, hakemli akademik bir dergidir.

Makale Değerlendirilmesi
Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmalar, değerlendirme için alanlarında uzman iki veya üç hakeme gönderilir. En az 2 hakemin de olumlu cevap göndermesi ile neticelenen inceleme sürecinin ardından editör, söz konusu çalışmanın doğruluğunu ve önemini, hakem raporlarını, telif hakkı ihlali ve intihal gibi yasal düzenlemeleri de göz önünde bulundurarak çalışmanın yayınlanıp yayınlanmayacağına karar verir. Hakemlerden birisinin olumsuz rapor verdiği durumda makale üçüncü bir hakeme gönderilmektedir ve üçüncü hakemin cevabı doğrultusunda yayın kararı verilmektedir. Editör, çalışma hakkında karar verirken diğer editörlerin veya hakemlerin tavsiyelerine ihtiyaç duyabilir. Normal makale sürecinin 60 günde tamamlanması hedeflenmektedir.

Editör ve alan editörünün adının yer aldığı makaleler, bu isimlerin dışında bir editör/alan editörüne atanır. Bu makaleler için de kör hakemlik süreci aynı şekilde sürdürülür. Bu makalelerin değerlendirme sürecine ismi yazar olarak olarak yer alan editör/alan editörü katılım sağlamaz, değerlendirme süreci bağımsız olarak sürdürülür.

Düzeltme
Hakemler tarafından revizyon talebinde bulunan yazılarda normal makale değerlendirme sürecine ek, Minör revizyonlarda 30 gün; Geniş revizyonlarda 60 gün ve birden fazla hakem tarafından geniş revizyon gerekli görülen makalelerde 90 gün azami ek süre eklenmektedir.

Makale Geri Çekme (Yazar):
JSTER yayın politikası gereği, geri çekme işlemlerinde dergi editörüyle yazar işbirliğinin sağlanması gerekmektedir.
Değerlendirme aşamasındaki çalışmasını geri çekmek isteyen yazar(lar), geri çekme gerekçesini içeren dilekçeyi, bütün yazarların onayı olduğunu belirten ıslak imzalı bir şekilde, elektronik ya da basılı olarak yayın kuruluna iletmek zorundadır. Editör kurulunun, bu isteği inceleyerek en geç on gün içerisinde yazara dönüş yapması gerekmektedir. Makale gönderim aşamasında yazar(lar) tarafından yayın hakları JSTER’e devredilmiş olunduğundan, çalışmanın geri çekme isteği onaylanmadıkça makale, başka bir dergiye değerlendirilmek üzere gönderilemez.

Yayınlanmış Makalenin Geri Çekilmesi  (Editörler):
JSTER Yayım kurulu, yayımlanmış veya erken görünümdeki bir çalışmada telif hakkı ihlali ve intihal yapıldığını tespit etmesi durumunda, en geç 15 gün içerisinde aşağıdaki geri çekme ve bildiri işlemlerini gerçekleştirir. Etik ihlali tespit edilen çalışmanın;
1. Elektronik gösterimdeki başlığının başına “Geri Çekildi:” ibaresi eklenir.
2. Elektronik gösterimdeki Öz ve Tam Metin içerikleri yerine çalışmanın geri çekilme gerekçeleri, detaylı kanıt kaynakları varsa yazar(lar)ın bağlı olduğu kurum ve kuruluşların konu hakkındaki bildirimleri ile birlikte yayınlanır.
3. Dergi web sitesinin ana sayfasından geri çekme bildirimi ilan edilir.
4. Geri çekme tarihinden itibaren ilk yayınlanacak sayının elektronik ve basılı kopyasının içindekiler listesine “Geri Çekildi: Çalışma Başlığı” şeklinde eklenir, birinci sayfasından başlamak koşuluyla geri çekme nedenleri ve buna kaynak gösterilen orijinal alıntıları kamuoyu ve araştırmacılarla paylaşılır.

YAYIN ETİK İLKELERİ

JSTER Dergisi, bilimsel çalışmaların ilerletilebilmesi için bilgiye kolay ulaşılabilir olması gerektiğinin bilincinde bir dergi olarak, Budapeşte Açık Erişim Bildirgesinde yer alan, hakemli dergi literatürünün açık erişimli olması girişimini destekler ve yayınlanan tüm yazıları herkesin okuyabileceği ve indirebileceği bir ortamda ücretsiz olarak sunar. 12 Eylül 2012 tarihinde kabul edilen, yayın kurulumuzun da benimsediği bu açık erişim politikalarına http://www.budapestopenaccessinitiative.org/boai-10-translations/turkish-translation adresinden ulaşılabilir.

Hakemli makaleler, bilimsel yöntemin uygulanmasını, yansızlığı sağlayan çalışmalardır. Hakemli bir dergide bir makalenin yayınlanması, tutarlı ve saygın bir bilgi ağının geliştirilmesinde önemli bir yapı taşıdır. Yazarın ve onları destekleyen kurumların çalışma kalitesinin doğrudan bir yansımasıdır. Hakemli makaleler bilimsel yöntemi desteklemekte ve somutlaştırmaktadır.

Bilimsel üretimin gerçekleştirilmesinde yayın sürecinin tüm bileşenlerinin; yayıncı, editörler, yazarlar, hakemler ve okuyucuların etik ilkelere uymaları gerekir. Bu kapsamda Ankara Üniversitesi Eğitim Bilimleri Fakültesi Dergisi’nin yayın etiği ile açık erişim politikası da, Yayın Etiği Komitesi’nin (Committee on Publication Ethics, COPE) açık erişimde yayınladığı kılavuzlar ve politikalar doğrultusunda (Örneğin “Yayın Etiği Komitesi (COPE) Davranış Kuralları ve Dergi Editörleri İçin En İyi Uygulama Kılavuzları; “Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors” ve “COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors”) yayın sürecinin tüm bileşenlerinin etik ilkelere uymasını gerektirmektedir.

Bu nedenle, beklenen etik davranış standartlarının sağlanması tüm paydaşlardan beklenmektedir. Yayınlamada dikkat edilmesi gereken etik konular:

Makale Yazarlarının Etik Sorumlulukları:
• Makalenin yazarı: Yazarlık, rapor edilen çalışmanın tasarımına, tasarımına, yürütülmesine veya yorumlanmasına önemli katkılarda bulunanlarla sınırlı olmalıdır. Yazarların katkıları hakkındaki şeffaflık, Telif Hakkı ve Yazar Sözleşmesi ile belgelenir.
• Özgünlük ve intihal: Yazarlar tamamen orijinal eserler yazdıklarından ve yazarlar başkalarının eserlerini ve / veya kelimelerini kullandıklarında, bunun uygun şekilde alıntılandığını veya alıntılandığından emin olmalıdır.
• Veri erişimi ve elde tutulması: Yazarlardan editör incelemesi için bir makaleyle bağlantılı ham verileri sağlamaları istenebilir ve bu tür verilere erişimi sağlamaya hazır olmaları gerekir.
• Birden fazla veya eşzamanlı yayın: Bir yazar genel olarak aynı araştırmayı birden fazla dergi veya birincil yayında tanımlayan yazılar yayınlamamalıdır.
• Kaynakların onayı: Başkalarının çalışmalarının uygun şekilde onaylanması her zaman verilmelidir.
• Açıklama ve çıkar çatışmaları: Tüm başvurular, potansiyel bir çıkar çatışması olarak görülebilecek tüm ilişkilerin açıklanmasını içermelidir.
• Yayınlanan eserlerde temel hatalar: Bir yazar kendi yayınladığı eserde önemli bir hata veya yanlışlık bulduğu zaman dergi editörüne veya yayıncısına derhal bildirimde bulunmak ve makaleyi geri çekmek veya düzeltmek için editörle iletişimde bulunma yükümlülüğüne sahiptir.
• İnsan veya hayvan hakları: İnsan veya hayvan denek içeren tüm çalışmalar için ulusal ve uluslararası yasalara ve yönergelere uygun olmasını sağlamak, (örneğin, WMA Helsinki Bildirgesi, NIH Laboratuar Hayvanlarının Kullanımına İlişkin Politika, Hayvanların Kullanımına İlişkin AB Direktifi) gerekli onayların alındığını onaylamak, denek mahremiyete saygı göstermek. Çalışmasına dair ilgili etik kurul onaylarını ve araştırma detaylarını çalışmanın “Gereç ve Yöntem” kısmında belirtmek.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
• Editörün karar verme sürecine katkıda bulunmak için makaleyi objektif olarak zamanında incelemek ve sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışmaları değerlendirmeyi kabul etmek.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmak. Dini, siyasi ve ekonomik çıkarlar gözetmeden çalışmayı değerlendirmek.
• Yayınlanacak makalenin kalitesini yükseltmeye yardımcı olacak yönlendirmelerde bulunmak ve çalışmayı titizlikle incelemek. Yorumlarını yapıcı ve nazik bir dille yazara iletmek.
• Editör ve yazar tarafından sağlanan bilgilerin gizliliğini korumak, gizlilik ilkesi gereği incelediği çalışmayı değerlendirme sürecinden sonra yok etmek, kör hakemliğe aykırı bir durum varsa editöre bildirmek ve çalışmayı değerlendirmemek.
• Potansiyel çıkar çatışmalarının (mali, kurumsal, işbirlikçi ya da yazar ve yazar arasındaki diğer ilişkiler) farkında olmak ve gerekirse bu yazı için yardımlarını geri çekmek konusunda editörü uyarmak.

Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
• Cinsiyet, dini veya politik inançlar, yazarların etnik veya coğrafi kökenleri üzerine ayrım yapılmaksızın görevlerini yerine getirirken dengeli, objektif ve adil bir şekilde hareket etmek.
• Dergiye gönderilen çalışmaları içeriğine göre değerlendirmek, hiçbir yazara ayrıcalık göstermemek.
• Olası çıkar çatışmalarını önlemek adına gerekli önlemleri almak ve varsa mevcut beyanları değerlendirmek.
• Sponsorlu çalışmaları veya özel konulardaki çalışmaları diğer çalışmalarla aynı şekilde ele almak,
• Etik ihlali niteliğinde bir şikayet olması durumunda, derginin politika ve prosedürlerine bağlı kalarak gerekli prosedürleri uygulamak. Yazarlara, gelen şikayete cevap vermek için bir fırsat vermek, çalışma kime ait olursa olsun gerekli yaptırımları uygulamaktan kaçmamak.
• Derginin amaç ve kapsamına uygun olmaması durumunda gelen çalışmayı reddetmek.

Makale İşlem Ücreti (APC)
Dergide; ilk yazarı akademisyen, master ve doktora öğrencileri olan çalışmalar için talepte bulunanlardan Makale işleme ücreti(APC), Makale gönderim ücreti, Makale yayın ücreti alınmamakta olup bundan feragat edilmektedir. Yayınlanan makaleleri için herhangi bir ücret talep edilmemektedir.

Dergide yayınlanan çalışmalar
Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 (CC BY-NC-ND 4.0) Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.
by-nc-nd.png

Free counters!