TR
EN
Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi
Öz
Bu çalışmada otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm durumlarının yaşam tatminine etkisinin belirlenmesi amaçlanmıştır. Çalışmanın evrenini Hatay ilinde bulunan 3-4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerinde görev yapan işgörenler oluşturmaktadır. Araştırma kapsamında belirlenen otel işletmelerindeki işgörenlere 400 adet anket uygulanmıştır. Toplanan veriler ilgili yöntemlerle analiz edilmiştir. Analiz sonuçlarına göre örgütsel adaletin yaşam tatminine pozitif yönlü anlamlı etkisi olduğu tespit edilirken, nepotizmin ise yaşam tatmini üzerinde negatif yönlü ve anlamlı bir etkisi olduğu saptanmıştır.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Abdalla, H. F., Maghrabi, A. S., & Raggad, B. G. (1998). Assessing the perceptions of human resource managers toward nepotism: A cross-cultural study. International Journal of Manpower, 19(8), 554-570.
- Akgündüz, Y. (2013). Konaklama İşletmelerinde iş doyumu, yaşam doyumu ve öz yeterlilik arasındaki ilişkinin analizi. Celal Bayar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Manisa. 11(1), 180-204.
- Akkoç, İ., Çalışkan, A. & Turunç, Ö. (2012). Örgütlerde gelişim kültürü ve algılanan örgütsel desteğin iş tatmini ve iş performansına etkisi: Güvenin aracılık rolü, Yönetim ve Ekonomi, 19(1), 105-135.
- Akyıldız, M. (2013). Ciddi ve kayıtsız katılımcıların kişilik özellikleri ile boş zaman tatmini ve yaşam tatmini arasındaki ilişki. Yayınlanmamış Doktora Tezi, Anadolu Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Eskişehir.
- Araslı, H., Arıcı, H. E., & Araslı, F. (2016). Nepotizmin iş tatmini üzerine etkisinde prosedürel adaletin aracı rolü: K.K.T.C. otelcilik sektörü üzerine bir araştırma. Ekonomi ve Yönetim Araştırmaları Dergisi, Muğla, 5 (2), 1-20.
- Arslan, İ., & Çınar, O. (2010). Bir aile şirketinin kurumsallaşması: Yeniden yapılandırma ve varislerin yönetime hazırlanması süreci. Organizasyon ve Yönetim Bilimleri Dergisi, 2(1),89-97.
- Arslaner, E., Erol, G., & Boylu, Y. (2014), Konaklama işletmelerinde nepotizm ve örgütsel adalet algısı üzerine bir araştırma. Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, Muğla, 32 (1), 62-67.
- Arslantaş, C. (2005). Algılanan adaletin örgütsel vatandaşlık davranışı üzerindeki etkisini belirlemeye yönelik görgül bir çalışma. Yönetim ve Ekonomi Araştırmaları Dergisi. 3(4), 264-281.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Turizm (Diğer)
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Yayımlanma Tarihi
31 Aralık 2022
Gönderilme Tarihi
7 Haziran 2022
Kabul Tarihi
11 Kasım 2022
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2022 Cilt: 3 Sayı: 2
APA
Alkan, B. N., & Giritlioğlu, İ. (2022). Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi. Journal of Tourism Research Institute, 3(2), 123-136. https://izlik.org/JA33WR38LZ
AMA
1.Alkan BN, Giritlioğlu İ. Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi. JTRI. 2022;3(2):123-136. https://izlik.org/JA33WR38LZ
Chicago
Alkan, Bilal Nadir, ve İbrahim Giritlioğlu. 2022. “Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi”. Journal of Tourism Research Institute 3 (2): 123-36. https://izlik.org/JA33WR38LZ.
EndNote
Alkan BN, Giritlioğlu İ (01 Aralık 2022) Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi. Journal of Tourism Research Institute 3 2 123–136.
IEEE
[1]B. N. Alkan ve İ. Giritlioğlu, “Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi”, JTRI, c. 3, sy 2, ss. 123–136, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33WR38LZ
ISNAD
Alkan, Bilal Nadir - Giritlioğlu, İbrahim. “Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi”. Journal of Tourism Research Institute 3/2 (01 Aralık 2022): 123-136. https://izlik.org/JA33WR38LZ.
JAMA
1.Alkan BN, Giritlioğlu İ. Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi. JTRI. 2022;3:123–136.
MLA
Alkan, Bilal Nadir, ve İbrahim Giritlioğlu. “Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi”. Journal of Tourism Research Institute, c. 3, sy 2, Aralık 2022, ss. 123-36, https://izlik.org/JA33WR38LZ.
Vancouver
1.Bilal Nadir Alkan, İbrahim Giritlioğlu. Otel işletmelerinde işgörenlerin örgütsel adalet ve nepotizm algılarının yaşam tatminine etkisi. JTRI [Internet]. 01 Aralık 2022;3(2):123-36. Erişim adresi: https://izlik.org/JA33WR38LZ