BibTex RIS Kaynak Göster

Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği

Yıl 2016, , 211 - 219, 15.04.2016
https://doi.org/10.19168/jyu.66409

Öz

Slow Food, “iyi, temiz ve adil gıda” felsefesi ile ortaya çıkan çevreyi doğayı ve üreticilerin gelir düzeyini önemseyen bir akımdır.Sürdürülebilirlik ve sosyal adalet konusunda farkındalığı ve bilinç düzeyini artırmayı amaçlayan Slow Food’ un, geleneksel gıdaları koruma altına almayı, biyolojik çeşitliliği korumayı, yemek eğitimi ve yerel ekonomiyi desteklemeyi amaç edindiği görülmektedir.

Bu çalışmada Slow Food akımı sonrası;  Gökçeada’da konaklama tesis sayısı,yiyecek içecek işletme sayısı, gelir ve istihdam,turizm çeşitliliği, ulaşım,  tanıtım,altyapı ve üst yapı, gelen yerli ve yabancı ziyaretçi sayısı,  ilçe turizminin gelişmesi açısından değerlendirilerek bölge turizminde ne gibi değişikliklerin olduğu tespit edilmeye çalışılmıştır.

Kaynakça

  • Akgöl, Y. 2012. “Gastronomi Turizmi ve Türkiye’yi Ziyaret Eden Yabancı Turistlerin Gastronomi Deneyimlerinin Değerlendirilmesi.” Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, Mersin Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı.
  • Bucak, T. ve Turan, Ö. 2014. “Eko-Gastronomiye Yerel Toplumun Bakışı: Gökçeada Örneği.” Cittaslow Gökçeada Eko-Gastronomi Kongresi, Gökçeada, 24-25 Nisan 2014.
  • Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E.K., Akgün, Ö.E, Karadeniz, Ş., Demirel, F. 2012. Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Pegem Akademi, 12. Basım, Ankara.
  • Çağlı, B. 2012. “Türkiye’de Yerel Kültürün Turizm Odaklı Kalkınmadaki Rolü: Gastronomi Turizmi Örneği.” Yayımlanmış Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Teknik Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Planlama Anabilim Dalı Bölge Planlama Programı. Şehir ve Bölge
  • Güven, E. 2011. “Yavaş Güzeldir: Yavaş Yemek’ ten Yavaş Medya’ya Hızlı Tüketime Dair Bir Çözüm Önerisi.” Selçuk Üniversitesi İletişim Fakültesi Akademik Dergisi 7 (1): 113-121.
  • Maviş, F. 2003. Endüstriyel Yiyecek Üretimi. Detay Yayıncılık, 1. Baskı, Ankara.
  • Petrini, C; Pardovani, G; Çev: Ekiz, Ç. 2011. Slow Food Devrimi Arcigola’dan Terra Madre’ye: Yeni Bir Yaşam ve Yemek Kültürü. Ankara, Sinek Sekiz Yayınevi.
  • Yıldız, F. 2014. “Mutfak Kültürünin Tarihsel Gelişiminde Slow Food ve Günümüz Tüketim Kültüründe Slow Food’un Algılanması.” Cittaslow Gökçeada Eko-Gastronomi Kongresi, Gökçeada, 24-25 Nisan 2014.
  • Yurtseven, R. 2013. Cittaslow Gökçeada-Türkiye Gastronomi Kültürü. T.C. Gökçeada Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü, 1-3.
  • Yurtseven, R. 2007. Slow Food ve Gökçeada: Yönetsel Bir Yaklaşım. Ankara, Detay Yayıncılık.
  • Cittaslow Gökçeada Eart Market Projesi. http://www.cittaslowgokceada.com/?page_id=2434 (Erişim Tarihi: 01.01.2016)
  • Dünyadaki İlk ve Tek Cittaslow Adası, Gökçeada, 2013. http://www.comu.edu.tr/duyurular/detay.php?id=9574 (Erişim Tarihi: 14.12.2015).
  • Yavaş Şehir, Yavaş Yemek ve Gökçeada, 2013. http://www.dunyagida.com.tr/haber.php?nid=2900 (Erişim Tarihi: 20.12.2015).
Toplam 13 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Bölüm Makaleler
Yazarlar

Turgay Bucak

Özlem Turan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Nisan 2016
Yayımlandığı Sayı Yıl 2016

Kaynak Göster

APA Bucak, T., & Turan, Ö. (2016). Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, 11(43), 211-219. https://doi.org/10.19168/jyu.66409
AMA Bucak T, Turan Ö. Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi. Ağustos 2016;11(43):211-219. doi:10.19168/jyu.66409
Chicago Bucak, Turgay, ve Özlem Turan. “Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği”. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi 11, sy. 43 (Ağustos 2016): 211-19. https://doi.org/10.19168/jyu.66409.
EndNote Bucak T, Turan Ö (01 Ağustos 2016) Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi 11 43 211–219.
IEEE T. Bucak ve Ö. Turan, “Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği”, Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, c. 11, sy. 43, ss. 211–219, 2016, doi: 10.19168/jyu.66409.
ISNAD Bucak, Turgay - Turan, Özlem. “Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği”. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi 11/43 (Ağustos 2016), 211-219. https://doi.org/10.19168/jyu.66409.
JAMA Bucak T, Turan Ö. Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi. 2016;11:211–219.
MLA Bucak, Turgay ve Özlem Turan. “Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği”. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi, c. 11, sy. 43, 2016, ss. 211-9, doi:10.19168/jyu.66409.
Vancouver Bucak T, Turan Ö. Bölge Turizmine Yeni Akımların Etkisi: Gökçeada Slow Food Örneği. Yaşar Üniversitesi E-Dergisi. 2016;11(43):211-9.