Seremonik yemekler ve gelenekler, mutfak kültürünün en önemli un-surlarından biri olup, bu kültürün gelecek kuşaklara aktarılmasında önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda, araştırma, köklü bir geçmişe sahip olan Anadolu mutfağı kültüründeki seremonik yemekler ve gelenekleri incelemeyi ve bunların toplumun kültürel bütünlüğü açısından önemini ortaya koymayı amaçlamaktadır. Araştırma, etnografik bir tasarım kullanılarak gerçekleştirilmiştir. Bu amaçla, Türkiye'nin 7 farklı ilinden 14 katılımcıdan elde edilen veriler birincil kaynak olarak kullanılmıştır. Anadolu mutfağının genel bağlamını daha iyi anlayabilmek için, seçilen 7 ilin Türkiye'nin 7 coğrafi bölgesinden olmasına özen gösterilmiştir. Her ilden seçilen 2 kişiden elde edilen veriler, içerik analizi yoluyla farklı temalar ve kategoriler altında incelenmiştir. Elde edilen verilere göre, 17 seremonik yemek veya içecek olduğu anlaşılmıştır. Anadolu mutfağı kültüründeki seremonik yemek ve içeceklerin içecekler, yemekler, atıştırmalıklar, ürünler ve tatlılar gibi çeşitli türlerden oluştuğu görülmüştür. Araştırmanın sonuçları, Anadolu'daki birçok topluluğun örtüşen veya farklı seremonik yemek veya mutfak geleneklerine sahip olduğunu göstermiştir. Ayrıca, Anadolu mutfağı kültüründeki seremonik geleneklerin sıklıkla yemek veya yemekle ilgili ritüellerle simgelendiği sonucuna varılmıştır. Katılımcıların ifadelerine dayanan bulgular, Anadolu'nun farklı bölgelerinde yaşayan ve farklı etnik ve dini kökenlere sahip toplulukların, yemek sembolizmi yoluyla ortak duygular paylaştığını göstermektedir.
seremonik yemekler mutfak kültürü Anadolu mutfağı sembolik etkileşimcilik yemek sembolizmi
Ceremonial foods, which are one of the important elements of cuisine culture, play an important role in the transfer of this culture to future generations. In this context, the research aims to analyse the ceremonial foods in Anatolian cuisine culture, which has an ancient past, and to reveal their importance for the cultural integrity of the society. An ethnographic design was used in the research. For this purpose, the data obtained from 14 participants from 7 different provinces of Türkiye were used as primary sources. In order to be able to think about the general context of Anatolian cuisine, care was taken to ensure that the 7 cities selected were from 7 geographical regions of Türkiye. The data obtained from 2 people selected from each city were analysed under different themes and categories through content analysis. In line with the data obtained, it was understood that there are 17 ceremonial foods or drinks. It was seen that the ceremonial foods and drinks in Anatolian cuisine culture consist of various types such as drinks, meals, snacks, products and desserts. The results of the research showed that many groups in Anatolia have overlapping or different ceremonial food or cuisine traditions. It was also concluded that ceremonial traditions in Anatolian cuisine culture are often symbolised by food or food-related rituals. The findings based on the statements of the participants showed that communities living in various regions of Anatolia and having different ethnic and religious origins share common feelings through the symbolisation of food.
ceremonial foods cuisine culture Anatolian cuisine symbolic interactionism food symbolism
The ethical approval for this study was obtained from the Atatürk University Social and Humanities Ethics Committee with the reference number Ref: 2022, E.88656144-000-2200173801.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | İşletme |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2025 |
Gönderilme Tarihi | 2 Mart 2025 |
Kabul Tarihi | 8 Mayıs 2025 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2025 Cilt: 20 Sayı: 79 |