Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Healing in Jewısh and Jewish Culture

Yıl 2020, Cilt: 5 Sayı: 10, 292 - 320, 23.12.2020

Öz

Humanity has faced many problems throughout history. These range from social to individual ones. Health problem is also one of the most important. The physical and psychological / spiritual aspect of man has always been the subject of study. In this way, health-related sciences have developed and continue in the same way. The fact that people are healthy individuals also brings them to be a healthy society. Mankind has focused on the subject of healing with sensitivity for many different reasons. These reasons can sometimes be for the purpose of treating a person who has a material or spiritual illness, and sometimes they can be preventive without the same ailments.
The topic of health has been a field that not only positive sciences but also religions have expressed their views on. Chronologically, Judaism is the oldest of the religions of divine origin. There are many chapters on health in Tanah. These are for different reasons and ways for people to eat healthily, to practice quarantine, etc. Tanah's attitude towards healing has also affected today's Jews. Religious rules on many issues such as eating and drinking rules, euthanasia and abortion were set and applied by Jewish religious leaders.

Kaynakça

  • Adam, Baki, “Yahudilik”, Yaşayan Dünya Dinleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ed.: Şinasi Gündüz, 2. Bsk, İstanbul, 2007.

Yahudilik’te ve Yahudi Kültüründe Şifa Anlayışı

Yıl 2020, Cilt: 5 Sayı: 10, 292 - 320, 23.12.2020

Öz

İnsanlık tarih boyunca pek çok sorunla karşılaşmıştır. Bunlar toplumsal olanlarından tutun bireysel olanlarına kadar çok çeşitlidir. Sağlık sorunu da en önemlilerindendir. İnsanın fiziki ve psikolojik/manevi yönü her zaman inceleme konusu olmuştur. Bu sayede sağlıkla ilgili bilim dalları gelişmiş ve aynı minval üzere de devam etmektedir. İnsanların sağlıklı bireyler olmaları aynı zamanda sağlıklı toplum olmalarını beraberinde getirmektedir. İnsanoğlu şifa konusunun üzerinde çok farklı nedenlerden dolayı hassasiyetle eğilmiştir. Bu sebepler bazen insanları maddi ya da manevi hastalığa yakalanmış bir kişiyi tedavi etmek için olabildiği gibi bazen de aynı rahatsızlıklara yakalanmadan önlem amaçlı olabilmektedir.
Sağlık konusu sadece pozitif bilimlerin değil aynı zamanda dinlerin de hakkında görüş bildirdikleri bir alan olmuştur. İlahi kaynaklı dinlerin kronolojik olarak en eskisi Yahudiliktir. Kitab-ı Mukaddes’te sağlık ile ilgili pek çok bölüm bulunmaktadır. Bunlar farklı nedenler ve şekillerle insanları sağlıklı beslenmeye, karantina uygulamasını gerçekleştirmeye vb yönelik olmaktadır. Kitab-ı Mukaddes’in şifa ile ilgili tavrı günümüzdeki Yahudileri de etkilemiştir. Yahudi din adamları tarafından yeme içme kuralları, ötenazi, kürtaj gibi pek çok konuda dini kurallar konulmuş ve uygulanılması istenilmiştir.

Kaynakça

  • Adam, Baki, “Yahudilik”, Yaşayan Dünya Dinleri, Diyanet İşleri Başkanlığı Yayınları, Ed.: Şinasi Gündüz, 2. Bsk, İstanbul, 2007.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Din Araştırmaları
Bölüm Araştırma Makalesi / Research Article
Yazarlar

Rifai Erten

Yayımlanma Tarihi 23 Aralık 2020
Gönderilme Tarihi 24 Eylül 2020
Kabul Tarihi 17 Kasım 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 5 Sayı: 10

Kaynak Göster

ISNAD Erten, Rifai. “Yahudilik’te Ve Yahudi Kültüründe Şifa Anlayışı”. Kalemname 5/10 (Aralık 2020), 292-320.

Ulusal ve Uluslararası Alan İndeksleri

Img.aspx?img=Sis-Logo.png      logo.png       logo.png   ici2.png  EBSCO HOST

Kırıkkale Üniversitesi İslami ilimler Fakültesi Kampüs, 71450 Yahşihan/Kırıkkale
E-posta: kalemnamedergi@gmail.com | e-ISSN: 2651-3595

Sosyal Medya Hesapları:
Twitter: @kalemnamedergi • Instagram: @kalemnamedergi