koşullar altında biyoaktif özellikleri
Özet
Çalışmanın
amacı: Bu
çalışmada Kastamonu ilinden toplanan Cantharellus cibarius Fr., Craterellus cornucopioides (L.) Pers., Hydnum rufescens Pers. ve Macrolepiota procera (Scop. ex Fr.)
Sing. yabani mantarlarının protein ve toplam fenolik
içerik miktarları ile antioksidan ve antimikrobiyal özellikleri belirlenmiştir.
Çalışma alanı: Yabani mantarlar Türkiye’nin Kastamonu ilinden toplanmıştır.
Materyal
ve Yöntem: Protein içeriği; Dumas metodu, toplam fenol içeriği;
Folin–Ciocalteu yöntemi, antioksidan özellik; demir indirgeyici güç (FRAP)
metodu ve antimikrobiyal özellik ise Escherichia
coli ATCC 25922, Staphylococcus
aureus ATCC 25923, Enterococcus
faecalis ATCC 29212, Klebsiella
pneumoniae ATCC 13883, Salmonella
typhimurium ATCC 14028, Acinetobacter
haemolyticus ATCC 19002 ve Proteus
mirabilis ATCC 7002’e karşı agar kuyucuk difüzyon yöntemi kullanılarak
hesaplanmıştır.
Sonuçlar: Mantarların protein içerikleri
%9.94 ile %27.46 arasında, toplam polifenol miktarları 0.592±0.004–1.624±0.026
mg GAE g-1 aralığında ve antioksidan özellikleri
0.896±0.003-4.245±0.042 μmol FeSO.7H2O g-1 aralığında
değişmiştir. En yüksek protein miktarı,
en yüksek toplam fenol miktarı ve en yüksek antioksidan özellik M. procera’da tespit edilmiştir. M procera ve H. rufescens mantarları Klebsiella
pneumoniae ve Escherichia coli’e
karşı inhibitor etki göstermiştir.
Araştırma vurguları: Çalışılan mantarlar
arasında, M. procera mantarı
biyoaktif özellikler yönünden en iyi değerleri göstermiştir dolayısıyla bu
mantar ileriki çalışmalar için umut vaad edicidir.
Aim of study: the protein and total phenolic contents, antioxidant and antimicrobial
properties of some wild mushrooms (Cantharellus
cibarius Fr., Craterellus cornucopioides (L.)
Pers., Hydnum rufescens Pers. and Macrolepiota procera (Scop. ex Fr.)
Sing.) collected from Kastamonu province, in Turkey
was determined.
Area of study: Wild mushrooms were collected from Kastamonu province,
Turkey.
Material and Methods: Dumas and Folin–Ciocalteu methods were used to determine the protein and
the total phenolic contents, respectively. The antioxidant activities of the
mushrooms were determined using the Ferric-reducing antioxidant power (FRAP). The antimicrobial activities were evaluated
using the agar well diffusion method against the test organisms; Escherichia coli ATCC 25922, Staphylococcus aureus ATCC 25923, Enterococcus faecalis ATCC 29212, Klebsiella pneumoniae ATCC 13883, Salmonella typhimurium ATCC 14028, Acinetobacter haemolyticus ATCC 19002
and Proteus mirabilis ATCC 7002.
Main results: While the protein contents
and the total polyphenol amounts of mushrooms were ranging between 9.94-27.46%
and 0.592±0.004-1.624±0.026 mg GAE g-1, respectively, the range of
antioxidant activities were determined to range between 0.896±0.003-4.245±0.042
μmol FeSO.7H2O g-1. The highest protein and the total phenolic
content as well as the antioxidant
properties were detected in M.
procera. H. rufescens and M. procera mushrooms showed inhibitory
effect against in vitro growth of Klebsiella
pneumoniae and Escherichia coli.
Research highlights: Among the
investigated mushrooms, M. procera showed
the best analysis values in bioactive properties and so this mushroom can be
evaluated for further studies
Antioxidant Antimicrobial Mushroom Protein Total phenolic content
Bölüm | Makaleler |
---|---|
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Kasım 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 17 Sayı: 3 |