Aim of study: This study aimed to investigate the antioxidant capacity and enzyme inhibitory effect of different solvent extracts obtained from Prunus avium leaves.
Material and methods: The antioxidant capacity were evaluated using in vitro assays including DPPH, ABTS, CUPRAC, FRAP, phosphomolybdenum and metal chelating activity. Enzyme inhibitory effects were screened against AChE, BChE, α-amylase, α-glucosidase and tyrosinase enzyme. Additionally, total phenolic and flavonoid content were determined spectrophotometrically.
Main results: The water extract yielded the highest phenolic content (66.65 mgGAE/g). In antioxidant assays, water extract exhibited strong antioxidant capacity (with exception of metal chelating activity). Methanol extract showed the highest enzyme inhibitory effect compared to other extracts.
Highlights: This study proved that P. avium leaves have the potential for the development of new phytopharmaceuticals or food additives.
Çalışmanın amacı: Bu çalışmanın amacı Prunus avium yapraklarından elde edilen farklı çözücü ekstraktlarının antioksidan kapasitesini ve enzim inhibitör aktivitesini araştırmaktır.
Materyal ve yöntem: Antioksidan kapasite DPPH, ABTS, CUPRAC, FRAP, fosfomolibdat ve metal şelatlamayı içeren in vitro deneylerle değerlendirildi. Enzim inhibitor ektisi AChE, BChE, α-amilaz, α-glukozidaz ve tirozinaz enzimlerine karşı tarandı. Ek olarak, total fenolik ve flavonoid içerik spektrofotometrik olarak belirlendi.
Temel sonuçlar: Su ekstraktı en yüksek fenolik içeriğe sahiptir (66.65 mgGAE/g). Antioksidan deneylerde, su ekstraktı güçlü antioksidan kapasitesi sergiledi (metal şelatlama aktivitesi istisna olarak). Metanol ekstraktı diğer ekstraktlarla karşılaştırıldığında en yüksek enzim inhibitor etki gösterdi.
Araştırma vurguları: Bu çalışma P. avium yapraklarının yeni fitofarmasötikler veya gıda katkı maddelerinin geliştirme potansiyeline sahip olduğunu kanıtladı
Primary Language | English |
---|---|
Journal Section | Articles |
Authors | |
Publication Date | December 30, 2020 |
Published in Issue | Year 2020 Volume: 20 Issue: 3 |