Araştırma Makalesi

Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı

Sayı: 13 26 Haziran 2022
PDF İndir
EN TR

Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı

Öz

Bediüzzaman Said Nursî, bazı risalelerinde ihtiyaç kavramını, modern iktisat anlayışında ele alındığı çerçevede, bir iktisadî kavram olarak ele alır. Ancak bu kavrama İslâmî iktisat perspektifiyle yaklaşır ve ona göre bir çerçeve çizer. Bediüzzaman’ın ihtiyaç kavramına yaklaşımının en belirgin özelliği bu kavrama imanî ve tevhidî bir bakış açısıyla yaklaşmasıdır. Bu bakış açısının odak noktasında ise bütün varlıklara olduğu gibi, ihtiyaç penceresinden ele alınan bütün varlıklara, nimetlere ve lezzetlere “Esmâü’l-Hüsnâ” cihetinden yaklaşma vardır. Çünkü insanların yaratılışında sonsuz acziyet, fakirlik ve ihtiyaç bulunmakta, sonsuz rahmet, zenginlik, kudret, ikram ve cömertlik sahibi bir Yaratıcıya ihtiyaç duymaktadır. Bu ve diğer sayısız sıfata sahip olan Allah ise, bu sıfatlarını yaşadığımız âlemde Esmâü’l-Hüsnâ tecellileriyle sergilemektedir. Kendisi gibi her yönüyle sınırlı olan varlıklara bu pencereden bakan insan, tecellî ve yansımalardan hareketle o esmânın ebedî olarak yansıyacağı ahiret âlemini düşünecektir. Bu dünyayı ve sahip olduğu her şeyi bu bakış açısıyla değerlendirecektir. Kulluk bilinci ve dairesi dahilinde hareket edecektir. Asla israf etmeyecek, gösteriş ve lüks tüketime yönelmeyecektir. Kendisi yerine başkalarını düşünecektir. Onlarla vahşi bir rekabet ortamında değil, kardeşliğin, barış ve dayanışmanın hakim olduğu toplumsal bir zeminde muamelede bulunacaktır. Bu makalede Bediüzzaman’ın “ihtiyaç” kavramına olan yaklaşımı, yine onun penceresinden, Batı ve İslam medeniyetlerinin bu kavrama yüklediği anlamlar çerçevesinde ele alınacaktır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Baban, Şükrü (1942). İktisat Dersleri, İstanbul: Kenan Basımevi.
  2. Buhârî, Ebû Abdillah Muhammed b. İsmail (1987). Sahîhu’l-Buhârî, Beyrut: Dâr-u İbn Kesîr.
  3. Gül, Ali Rıza (2010). “İslam İktisat Düşüncesinin Kur’an’daki Temelleri”, Sosyal Piyasa Ekonomisi ve İslam’daki Algılanışı, Ankara: Konrad-Adenauer-Stiftung Yayını, 35-89.
  4. İbnu’l-Mukaffa’, Ebu Muhammed Abdullah (T.y.). el-Edebü’l-Kebîr ve’l-Edebü’s-Sağîr, Beyrut: Dâru’l-Cîl.
  5. Kızılkaya, Necmettin (2014), “İslam İktisadı Çalışmalarında Yöntem Üzerine Bazı Mülahazalar”, İslam İktisadını Yeniden Düşünmek, İGİAD Yayınları, İstanbul, 13-24.
  6. Komisyon (1995). Örnekleriyle Türkçe Sözlük, Cilt II, Ankara: Milli Eğitim Bakanlığı Yayınları.
  7. Müslim, Ebu’l-Huseyn Müslim b. El-Haccac el-Kuşeyri en-Nisabûrî (1992). el-Câmiu’s-Sahîh, İstanbul: Çağrı Yayınları. Nursi, Said (2021). Sözler, İstanbul: Söz Basım Yayın.
  8. Mektubat, İstanbul: Söz Basım Yayın. Şuâlar, İstanbul: Söz Basım Yayın. Mesnevî-i Nuriye, İstanbul: Söz Basım Yayın. İşârâtü’l-İ’câz, İstanbul: Söz Basım Yayın. Barla Lahikası, İstanbul: Söz Basım Yayın. Emirdağ Lahikası, İstanbul: Söz Basım Yayın. Divan-ı Harbi-i Örfî, İstanbul: Söz Basım Yayın. İlk Dönem Eserleri, İstanbul: Söz Basım Yayın.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Din Araştırmaları

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

26 Haziran 2022

Gönderilme Tarihi

17 Ocak 2022

Kabul Tarihi

12 Haziran 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Sayı: 13

Kaynak Göster

APA
Sırım, V. (2022). Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi, 13, 63-86. https://doi.org/10.53427/katre.1058799
AMA
1.Sırım V. Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı. Katre. 2022;(13):63-86. doi:10.53427/katre.1058799
Chicago
Sırım, Veli. 2022. “Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı”. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi, sy 13: 63-86. https://doi.org/10.53427/katre.1058799.
EndNote
Sırım V (01 Haziran 2022) Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi 13 63–86.
IEEE
[1]V. Sırım, “Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı”, Katre, sy 13, ss. 63–86, Haz. 2022, doi: 10.53427/katre.1058799.
ISNAD
Sırım, Veli. “Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı”. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi. 13 (01 Haziran 2022): 63-86. https://doi.org/10.53427/katre.1058799.
JAMA
1.Sırım V. Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı. Katre. 2022;:63–86.
MLA
Sırım, Veli. “Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı”. Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi, sy 13, Haziran 2022, ss. 63-86, doi:10.53427/katre.1058799.
Vancouver
1.Veli Sırım. Bediüzzaman Said Nursî’ye Göre İhtiyaç Kavramı. Katre. 01 Haziran 2022;(13):63-86. doi:10.53427/katre.1058799

88x31.png

Katre Uluslararası İnsan Araştırmaları Dergisi Creative Commons Atıf-Gayri Ticari 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.

https://dergipark.org.tr/tr/pub/katre

E-mail: katre@iikv.org