Araştırma Makalesi

SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER

Cilt: 5 Sayı: 9 30 Haziran 2024
PDF İndir

SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER

Öz

Bu çalışma yeni ve güncel bir alan dili olan sosyal medya dilinde oluşan fiilleri saptamak ve oluşum biçimlerini incelemek amacıyla hazırlanmıştır. Dil, sürekli güncellenen alana özgü bir dil olan sosyal medya dili hakkında bilgiler içeren bu çalışmada sosyal medya kullanıcıları ve kitle iletişim araçları vasıtasıyla hemen herkesin duyduğu, bildiği, sık kullanılan ve sık kullanılmaya meyilli fiiller ve oluşum şekilleri üzerinde durulmuştur. Her an gelişen ve değişen dünyada internet ve sosyal medya insanların hayatında temel ihtiyaçlar hiyerarşisinde yoksunluk çektirecek seviyeye doğru ilerlemektedir. Bu ilerleyişin bir ürünü olan sosyal medya dilinde oluşan fiiller de bu değişen ve gelişen dünyanın bir ispatı niteliğindedir. Her dil gerektiğinde ve imkânları dâhilinde sözcük kadrosunu şekillendirmektedir. Sözcük kadrosunu şekillendirme nedenleri temelde iki şekildedir. İnsanlar, ihtiyaç nedeniyle ve egemen kültüre özenme nedeniyle sözcük alıntılaması yaparlar. Alınan bu sözcükler aynen kullandıkları gibi kullanıcılar, kendi dillerinin dil bilgisi kurallarına bu sözcükleri uydururlar ve kullanırlar. Türkiye Türkçesinde sosyal medya dilinde kullanılan sözcükler de bu süreci geçirmişlerdir.

Anahtar Kelimeler

Etik Beyan

Çalışılan makale daha önce hiçbir dergi ile paylaşılmamış ve yayınlanmamıştır.

Kaynakça

  1. Ahanov, Kaken. Dil Biliminin Esasları. Aktaran Murat Ceritoğlu, Türk Dil Kurumu Yayınları, 2008.
  2. Aksan, Doğan. Türkçenin Söz Varlığı. Engin Yayınevi, 2006.
  3. Arslan, Mustafa. “Kitle İletişim Araçları, Medya ve Din İlişkisi Üzerine”, Birey ve Toplum, s.11, c.6, 2016, ss. 5-25.
  4. Atabay, Neşe vd. Sözcük Türleri. Yayına Hazırlayan Doğan Aksan, Türk Dil Kurumu Yayınları, 1983.
  5. Avcı, Nazmi ve Damla Topçu. “Sosyal Medya Dil ve Edebiyat”, Birey ve Toplum Sosyal Bilimler Dergisi, Haziran 2021. S.1, ss. 05-26.
  6. Ayverdi, İlhan ve Ahmet Topaloğlu. Kubbealtı Lûgatı- Asırlar Boyu Tarihi Seyri İçinde Misalli Büyük Türkçe Sözlük. Kubbealtı Neşriyat, 2005.
  7. Banarlı, Nihat Sami. Türkçenin Sırları. Kubbealtı Yayınları, 2016.
  8. Başaran, Funda. “Bir Teknolojik Yenilik Olarak İnternetin Tarihi: Ulusal Yenilik Sistemi, Kamu Politikaları ve Standartlar, Kültür ve İletişim, c.9, s.2, 2006, ss.9-32. Banguoğlu, Tahsin. Türkçenin Grameri. Türk Dil Kurumu Yayınevi, 1990.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Yeni Türk Dili (Eski Anadolu, Osmanlı, Türkiye Türkçesi)

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

30 Haziran 2024

Gönderilme Tarihi

8 Haziran 2024

Kabul Tarihi

29 Haziran 2024

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2024 Cilt: 5 Sayı: 9

Kaynak Göster

APA
Önal, R. (2024). SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER. Karabük Türkoloji Dergisi, 5(9), 77-86. https://izlik.org/JA53FR76EH
AMA
1.Önal R. SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER. KATUD. 2024;5(9):77-86. https://izlik.org/JA53FR76EH
Chicago
Önal, Rabianur. 2024. “SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER”. Karabük Türkoloji Dergisi 5 (9): 77-86. https://izlik.org/JA53FR76EH.
EndNote
Önal R (01 Haziran 2024) SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER. Karabük Türkoloji Dergisi 5 9 77–86.
IEEE
[1]R. Önal, “SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER”, KATUD, c. 5, sy 9, ss. 77–86, Haz. 2024, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53FR76EH
ISNAD
Önal, Rabianur. “SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER”. Karabük Türkoloji Dergisi 5/9 (01 Haziran 2024): 77-86. https://izlik.org/JA53FR76EH.
JAMA
1.Önal R. SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER. KATUD. 2024;5:77–86.
MLA
Önal, Rabianur. “SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER”. Karabük Türkoloji Dergisi, c. 5, sy 9, Haziran 2024, ss. 77-86, https://izlik.org/JA53FR76EH.
Vancouver
1.Rabianur Önal. SOSYAL MEDYA DİLİNDE OLUŞAN FİİLLER. KATUD [Internet]. 01 Haziran 2024;5(9):77-86. Erişim adresi: https://izlik.org/JA53FR76EH