Üretim sistemleri teknolojik yeniliklerin ve ulaşım alternatiflerinin iyileştirilmesinin paralelinde sürekli gelişim göstermektedir. Özellikle ticaretin sınırları aşması ve üretim organizasyonlarının küreselleşmesi ile beraber imalata dayalı sektörler daha da rekabetçi hale gelmektedir. Nitekim kaynaklarını verimli şekilde kullanamayan ve talebe hızlı cevap veremeyen şirketler ve hatta ülkelerin başarılı olması daha da zorlaşmaktadır. Sosyal imalat çeşitli alanlarda üretim kabiliyetine sahip ve üretim kaynaklarını paylaşmak isteyen görece küçük imalatçılar ile ürününün üretilmesi görevlerini dış kaynak hizmeti kullanarak gerçekleştirmek isteyen büyük çaplı ana üretici işletmelerin internet tabanlı bir bulut sistemi içerisinde bir araya getirilmesini sağlayan etkin ve yenilikçi bir platform olarak öne çıkmaktadır. Sosyal imalat, özellikle Endüstri 4.0 devrimi ile gelen üretimdeki paradigma değişimlerinin sonuçlarından birisi olarak ortaya çıkmaktadır. Geleneksel tedarikçi-üretici arasındaki daha fazla sipariş odaklı, tesisler arası mesafeler ve karşılıklı güven ilişkilerinden etkilenen üretim koşulları, sosyal imalat ile her aşamada şeffaflık sunan, fiziki ortamlardan bağımsız, tüm paydaşların ortak karını en iyileyen, tam olarak imalatçının istediği hizmeti bulmaya odaklı ve zaman tasarrufu sağlayan bir platforma taşınmaktadır. Bu çalışmada sosyal imalat kavramı anlatılmış, sosyal imalatı oluşturan alt fonksiyonlar sunulmuş ve sosyal imalatın çalışma mekanizması ile kullanım alanları tanıtılmıştır. Çalışmanın amacı üretim verimliliğini artıracak yenilikçi ve dijital teknolojilerden birisi olan sosyal imalatın ülkemizdeki kullanım alanlarına uyarlanmasına yardımcı olmaktır. Bu açıdan, çalışmanın, tedarik zinciri organizasyonlarının oluşturulmasında ve üretim kaynaklarının etkin kullanım yollarının araştırılmasında faydalı olması beklenmektedir.
Production systems show continuous improvement in parallel with technological innovations and improvement of transportation alternatives. Manufacturing-based industries become more competitive, especially with the cross-border trade and the globalization of production organizations. Actually, it becomes more difficult for companies and even countries that cannot use their resources efficiently and respond quickly to demand. Social manufacturing stands out as an effective and innovative platform that brings together relatively small manufacturers, who have production capabilities in various fields and want to share their production resources, and large-scale main manufacturing enterprises that want to perform their production tasks using outsourcing services, in an internet-based cloud system. Social manufacturing emerges as one of the results of the paradigm shifts in production, especially with the Industry 4.0 revolution. Production conditions that are more order-oriented, influenced by plant-to-plant distances and mutual trust relationships between the traditional supplier-manufacturer are moved to a time-saving platform that offers transparency at every stage, are independent of physical environments, optimizes the common profit of all stakeholders, focuses on finding the exact service requested by the manufacturer, and saves time with social manufacturing. In this study, the concept of social manufacturing is explained, the sub-functions that make up social manufacturing are presented, and the working mechanism and usage areas of social manufacturing are introduced. The aim of the study is to help adapt social manufacturing, which is one of the innovative and digital technologies that will increase production efficiency, to the usage areas in our country. It is expected that the study will be useful in establishing supply chain organizations and investigating ways to use production resources effectively.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 21 Aralık 2021 |
Kabul Tarihi | 26 Ağustos 2021 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2021 |
KAÜİİBFD, Kafkas Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergi Yayıncılığı'nın kurumsal dergisidir.
KAÜİİBFD 2022 yılından itibaren Web of Science'a dahil edilerek, Clarivate ürünü olan Emerging Sources Citation Index (ESCI) uluslararası alan endeksinde taranmaya başlamıştır.
2025 Haziran ve Aralık sayısı İşletme alanı kotası dolmuştur. Bir sonraki duyuruya kadar İşletme alanındaki gönderiler değerlendirmeye alınmayacaktır. Dergimizin kapsamındaki diğer alanların makale kabul ve değerlendirmeleri devam etmektedir.