Araştırma Makalesi

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Sayı: 40 20 Aralık 2018
PDF İndir
RU TR EN

ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ

Öz

İletişim teknolojileri günümüzde hızla gelişim göstermektedir. İletişim çağı olarak da isimlendirilen bu dönemde öne çıkan alanlar yeni medya ortamları olmaktadır. Yeni medya ortamları aynı anda çok sayıda kanaldan çeşitlendirilmiş farklı içerikler ile iki yönlü etkileşime olanak sağlayan dijital ortamları oluşturmaktadır. Yeni medya içerisinde yer alan sosyal medya, kamuoyu olarak söz hakkının kullanıcılarda olduğu, bireylerin bilgi ve kişisel fikir paylaşımlarında bulunduğu etkileşimli dijital ortamlardan meydana gelmektedir. Dolayısıyla iletişimin yeni bir türü olarak öne çıkan sosyal medya, dünya tarihinde en hızlı büyüyen paylaşım alanı olmuştur.

Bu araştırmanın amacı üniversite öğrencilerinin sosyal medya kullanımlarının ve etkileşimlerinin neler olduğunu belirlemektir. Araştırmanın örneklemini Bartın Üniversitesinde öğrenim gören 302 öğrenci oluşturmaktadır. Veri toplama aracı olarak Koçak’ın (2012) hazırlamış olduğu “Sosyal Medya Ölçeği” kullanılmıştır. Ölçeğin her bir alt boyutunda yer alan maddelerin güvenilirlikleri ile ayırt ediciliklerinin tespit edilmesi için madde toplam korelasyon değerleri ve Cronbach’s Alpha katsayıları dikkate alınmıştır. Araştırmadan elde edilen veriler SPSS 22 paket programı yardımıyla parametrik testler kullanılarak analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda üniversite öğrencilerinin en çok sosyal medya ortamı olarak Instagram’ı kullandıkları tespit edilmiştir. Öğrencilerin sosyal medyada en çok gerçekleştirdikleri eylemlerin sırasıyla müzik dinlemek, fotoğraflara bakmak ve video izlemek olduğu görülmektedir. Ayrıca erkeklerin sosyal medyayı, sosyal etkileşim nedeniyle kullanımlarının kadınlara göre daha yüksek olduğu belirlenmiştir.

Anahtar Kelimeler: internet, iletişim, sosyal medya, yeni medya, üniversite öğrencileri

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Acun, İ., Yücel, C., Belenkuyu, C. & Keleş, S. (2018). Üniversite Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Amaçlarının İncelenmesi. Kuram ve Uygulamada Eğitim Yönetimi Dergisi, 23(4), 559-602.
  2. Akıncı Vural, Z. B. & Bat, M. (2010). Yeni Bir İletişim Ortamı Olarak Sosyal Medya: Ege Üniversitesi İletişim Fakültesine Yönelik Bir Araştırma. Journal of Yasar University, 20(5), 3348-3382.
  3. Alican, C. & Saban, A. (2013). Ortaokul ve Lise de Öğrenim Gören Öğrencilerin Sosyal Medya Kullanımına İlişkin Tutumları: Ürgüp Örneği. Erciyes Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi, 1(35), 1-14.
  4. Avcı, Ö. (2017). Duygusal Zekâ ve İletişim. İstanbul: Beta Yayınevi. Avcı, Ö. (2018a). Öğrencilerin Duygusal Zekâ ile İletişim Becerileri Düzeylerinin Bağımlı Etkinliği Üzerine Bir Uygulama. Bartın Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 9(18), 205-220.
  5. Avcı, Ö. (2018b). “Propaganda Çeşitleri”. M. Karaca & C. Çakı (Ed.), İletişim ve Propaganda (s.75-114). Konya: Eğitim Yayınevi.
  6. Bardak, T., Avcı, Ö., Kayahan, K. & Bardak, S. (2018). "Mobilya Alımında Geleneksel Mağaza ile Sanal Mağaza Tercihinin Veri Madenciliğine Dayalı Analizi". M. Türkmen (Ed.), 6. Uluslararası Bilim, Kültür ve Spor Kongresi, 25-27 Nisan, ss.645-652, Lviv/Ukrayna.
  7. Büyüköztürk, Ş., Kılıç Çakmak, E., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş. & Demirel, F. (2018). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi.
  8. Çakmak, V. (2014). İletişim Kaygısının Sosyal Medya Kullanımı Üzerine Olan Etkisi: Üniversite Öğrencileri Üzerine Örnek Olay İncelemesi. (Yayımlanmamış Doktora Tezi). Konya: Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

20 Aralık 2018

Gönderilme Tarihi

10 Kasım 2018

Kabul Tarihi

10 Aralık 2018

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2018 Sayı: 40

Kaynak Göster

APA
Avcı, Ö., & Sürücü, Ç. (2018). ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, 40, 500-514. https://doi.org/10.17498/kdeniz.481355
AMA
1.Avcı Ö, Sürücü Ç. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2018;(40):500-514. doi:10.17498/kdeniz.481355
Chicago
Avcı, Özkan, ve Çağrı Sürücü. 2018. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, sy 40: 500-514. https://doi.org/10.17498/kdeniz.481355.
EndNote
Avcı Ö, Sürücü Ç (01 Aralık 2018) ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi 40 500–514.
IEEE
[1]Ö. Avcı ve Ç. Sürücü, “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ”, Karadeniz | Black Sea | чёрное море, sy 40, ss. 500–514, Ara. 2018, doi: 10.17498/kdeniz.481355.
ISNAD
Avcı, Özkan - Sürücü, Çağrı. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi. 40 (01 Aralık 2018): 500-514. https://doi.org/10.17498/kdeniz.481355.
JAMA
1.Avcı Ö, Sürücü Ç. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 2018;:500–514.
MLA
Avcı, Özkan, ve Çağrı Sürücü. “ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ”. Karadeniz Uluslararası Bilimsel Dergi, sy 40, Aralık 2018, ss. 500-14, doi:10.17498/kdeniz.481355.
Vancouver
1.Özkan Avcı, Çağrı Sürücü. ÜNİVERSİTE ÖĞRENCİLERİNİN SOSYAL MEDYA ETKİLEŞİMLERİ: BARTIN ÜNİVERSİTESİ ÖRNEĞİ. Karadeniz | Black Sea | чёрное море. 01 Aralık 2018;(40):500-14. doi:10.17498/kdeniz.481355

Cited By