Araştırma Makalesi

Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri

Cilt: 10 Sayı: 2 31 Aralık 2022
PDF İndir
TR EN

Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri

Öz

Bu araştırmanın amacı, okul yöneticileri ve öğretmenler arasında yaşanan çatışmaların nedenlerini tespit etmeye çalışmaktır. Araştırma, 2020-2021 öğretim yılında Düzce İl Milli Eğitim Müdürlüğüne bağlı 42 resmi ortaöğretim okulunda çalışan kolayda örneklem yoluyla seçilen 257 okul yöneticisi ve öğretmen ile gerçekleştirilmiştir. Araştırmada nicel araştırma yöntemi kullanılmış olup araştırmanın verileri “Eğitim Kurumlarında Yöneticilerle Öğretmenler Arasındaki Çatışma Nedenleri Ölçeği” kullanılarak toplanmıştır. Araştırma sonunda, okul yöneticileri ve öğretmenler arasında yaşanan çatışma nedenlerine ilişkin algıların yüksek düzeyde olduğu görülmüştür. Okul yöneticileri ve öğretmenler arasında yaşanan çatışma nedenlerinin, cinsiyet, eğitim düzeyi, okul türü ve kurumdaki çalışma süresine göre anlamlı olarak farklılaşmadığı görülmüştür. Kurumdaki göreve göre çatışma nedenleri algıları, eğitim öğretim hizmetleri alanında okul yöneticilerinin öğretmenlere göre daha yüksektir. Mesleki kıdeme göre çatışma nedenleri algıları 15-21 yıl çalışma süresi olan okul yöneticisi ve öğretmenlerin daha yüksektir. Çatışma nedenlerinin maddesel incelenmesinde okul yöneticilerin en çok öğretmenlerin haftalık ders programları nedeniyle ve boş geçen derslerin doldurulması nedeniyle öğretmenlerle çatışma yaşadığı, öğretmenlerin ise en çok eğitim araç gereç yetersizliği nedeniyle ve öğretmenlerin ödüllendirilme süreci nedeniyle okul yöneticileri ile çatışma yaşadığı tespit edilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akgöz, E. E. ve Cemaloğlu, N. (2020). Ortaokullarda çatışma nedenleri ve çözümüne ilişkin yönetici ve öğretmen görüşleri. The Journal of International Education Science, 22(7), 60-84.
  2. Akkirman, A. D. (1998). Etkin çatışma yönetimi ve müdahale stratejileri. Dokuz Eylül Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dergisi, 13(2), 1-11.
  3. Akyavuz, E. (2020). Öğretmenlerin yaşadıkları çatışma durumları ve çatışma yönetim stratejilerini kullanımları. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi, 35(3), 511-525.
  4. Altunışık, R., Coşkun R., Bayraktaroğlu, S., ve Yıldırım, E. (2007). Sosyal bilimlerde araştırma yöntemleri: SPSS Uygulamalı (5. Baskı). İstanbul: Sakarya Yayıncılık.
  5. Bayar, A. (2015). Bir örgüt olarak okulda meydana gelen çatışma nedenleri ve çözüm yollarına yönelik okul müdürlerinin görüşleri. Sakarya Üniversitesi Eğitim Dergisi, 5(3), 130-141.
  6. Bercovitch, J. (1983). “Conflict and conflict management in organizations: A framework for analysis”. Hong Kong Journal of Public Administration, 5(2), 104-123.
  7. Chandran, R. R. (2019). A Study on the effectiveness of conflict management in human resource management. UNNAYAN: International Bulletin of Management and Economics. XI, 194-200.
  8. Çağırtekin, K. (2016). İlköğretim öğretmenleri arasındaki çatışma ve çatışma yönetimi kolej ve MEB okullarının karşılaştırılması: Avcılar ilçesi örneği. [Yüksek Lisans Tezi]. İstanbul Gelişim Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Alan Eğitimleri

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

31 Aralık 2022

Gönderilme Tarihi

10 Ekim 2022

Kabul Tarihi

24 Kasım 2022

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2022 Cilt: 10 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Arslan, D., & Kazak, E. (2022). Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi, 10(2), 130-145. https://izlik.org/JA84FP29SH
AMA
1.Arslan D, Kazak E. Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri. KEBD. 2022;10(2):130-145. https://izlik.org/JA84FP29SH
Chicago
Arslan, Duygu, ve Ender Kazak. 2022. “Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri”. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi 10 (2): 130-45. https://izlik.org/JA84FP29SH.
EndNote
Arslan D, Kazak E (01 Aralık 2022) Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi 10 2 130–145.
IEEE
[1]D. Arslan ve E. Kazak, “Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri”, KEBD, c. 10, sy 2, ss. 130–145, Ara. 2022, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84FP29SH
ISNAD
Arslan, Duygu - Kazak, Ender. “Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri”. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi 10/2 (01 Aralık 2022): 130-145. https://izlik.org/JA84FP29SH.
JAMA
1.Arslan D, Kazak E. Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri. KEBD. 2022;10:130–145.
MLA
Arslan, Duygu, ve Ender Kazak. “Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri”. Karaelmas Eğitim Bilimleri Dergisi, c. 10, sy 2, Aralık 2022, ss. 130-45, https://izlik.org/JA84FP29SH.
Vancouver
1.Duygu Arslan, Ender Kazak. Okul Yöneticileri İle Öğretmenler Arasında Yaşanan Çatışmaların Nedenleri. KEBD [Internet]. 01 Aralık 2022;10(2):130-45. Erişim adresi: https://izlik.org/JA84FP29SH