İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ GEOGEBRA’YA İLGİLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Cilt: 16 Sayı: 3 1 Ağustos 2015
  • Bekir Kürşat Doruk
  • Muharrem Aktümen
PDF İndir
TR EN

İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ GEOGEBRA’YA İLGİLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER

Öz

Çalışmada bir dönem boyunca GeoGebra ile eğitim almış, bunun yanında farklı derslerde bu yazılımın uygulamalarıyla karşılaşmış öğretmen adaylarının GeoGebra’ya yönelik ilgilerinin incelenmesi ve bu ilgiyi olumlu-olumsuz yönde etkileyen faktörlerin araştırılması amaçlanmıştır. 73 öğretmen adayına uygulanan anket ve 11 öğretmen adayı ile düzenlenen görüşmeler yardımıyla elde edilen verilerin analizi sonucu cinsiyet, akademik başarı ve sınıf düzeyinin GeoGebra’ya duyulan ilgi üzerine anlamlı etkileri olduğu görülmüştür. Bu değişkenler dışında öğretmen adaylarının ilgi düzeylerini olumlu ve olumsuz yönde etkilediğini düşündükleri etkenler ve ilgiyi artırmak için yaptıkları öneriler hakkında bulgulara ulaşılmıştır. Elde edilen bulgular doğrultusunda matematik öğretmen adaylarının dinamik matematik yazılımı GeoGebra’ya ilgilerini artırmak ve onları mesleğe daha iyi hazırlayabilmek amacıyla bazı önerilere yer verilmiştir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aktumen, M. (2012). Bir Ressamın Fırçası Olarak GeoGebra. 6th. International Computer & Instructional Technologies Symposium (ICITS). 4-6 Ekim, Gaziantep.
  2. Balgalmis, E., Shafer, K.G., & Cakiroglu, E. (2013). Reactions of pre-service elementary teachers’ to implementing technology based mathematics lessons. In B. Ubuz, Ç. Haser, & M. A. Mariotti. (Eds.), Proceedings of the eigth congress of the European Society of Research in Mathematics Education. ( pp. 2534-2543 ) . Ankara, Turkey, METU.
  3. Baltacı, S. (2014). Dinamik matematik yazılımının geometrik yer kavramının öğretiminde kullanılmasının bağlamsal öğrenme boyutundan incelenmesi Yayınlanmamış doktora tezi, Karadeniz Teknik Üniversitesi, Trabzon.
  4. Baltaci, S. ve Yildiz, A. (2015). GeoGebra 3D from the perspectives of elementary preservice mathematics teachers who are familiar with a number of software, Cypriot Journal of Education Sciences, 10(1). 12-17.
  5. Baltacı, S., Yıldız, A. ve Kösa, T. (2013). Analitik Geometri Kavramlarının Öğreniminde Geocebir Dinamik Matematik Yazılımının Potansiyeli, I. Bilgisayar ve Matematik Eğitimi Kongresi, 20-22 Haziran, Trabzon.
  6. Barkatsas, A., Kasimatis, K.,& Gialamas, V. (2009). Learning secondary mathematics with technology: Exploring the complex interrelationship between students’ attitudes, engagement, gender and achievement. Computers & Education. 52, (3), 562–570.
  7. Bebetsos, E. & Antoniou, P. (2009). Gender differences on attitudes, computer use and physical activity among Greek university students. The Turkish Online Journal of Educational Technology.8(2), 63-67.
  8. Bingimlas, K.A. (2009). Barriers to the successful integration of ICT in teaching and learning environments: a review of the literature. EURASIA Journal of Mathematics, Science and Technology Education, 5(3), 235-245.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Bekir Kürşat Doruk Bu kişi benim

Muharrem Aktümen Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2015

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2015 Cilt: 16 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Doruk, B. K., & Aktümen, M. (2015). İLKÖĞRETİM MATEMATİK ÖĞRETMENİ ADAYLARININ GEOGEBRA’YA İLGİLERİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 16(3), 329-349. https://izlik.org/JA86XX38CZ

2562219122   19121           19118       19119       19120     19124DRJI_Logo.jpg