TR
EN
ÇOKLU YETERSİZLİĞİ OLAN ÇOCUKLARIN ANNELERİNİN ÇOCUKLARININ GELİŞİMLERİNE İLİŞKİN GÖRÜŞLERİNİN BETİMLENMESİ
Öz
Bu araştırmanın amacı, çoklu yetersizliği olan çocukların annelerinin, çocuklarının gelişimlerine ilişkin görüşlerinin betimlenmesidir. Araştırmaya, görme engelinin yanı sıra başka ek engelleri bulunan çok engelli çocuğa sahip 29 anne gönüllü olarak katılmıştır. Bu amaçla, nitel veri toplama tekniklerinden yarı yapılandırılmış görüşmeler yapılmıştır. Elde edilen veriler, betimsel analiz metodu ile incelenmiştir. Araştırma sonucunda, çoklu yetersizliği olan çocukların doğum öncesi, doğum, bebeklik dönemi, şu anki gelişimleri, günlük rutinleri ve annelerinin beklentilerine ilişkin bulgular elde edilmiştir. Araştırma sonunda elde edilen bulgular, katılımcıların çeşitli önerilerinin ortaya çıkmasını sağlamıştır. Bu önerilerden en önemlileri, görme engelinin yanı sıra başka engelleri bulunan çoklu yetersizliği olan çocukların eğitim alabilecekleri okullara, eğitim verebilecek meslek elemanlarına ihtiyaç duyulması, hastanelerin yeni doğan ve göz servislerinde çalışan personelin konuya dair bilinçlendirilmesi ve görme engelinin yanı sıra başka engelleri bulunan çoklu yetersizliği olan çocukların ailelerine destek amacıyla rehberlik hizmetleri verilmesi yönündedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Batu, S. E, ve Kırcaali-İftar, G. (2005). Kaynaştırma. Ankara: Kök Yayıncılık.
- Besden, C. (2007). Design and implementation of an orientation and mobility program for a young woman with multiple disabilities. Journal of Visual Impairment and Blindness, 101 (10), 625-627.
- Bogdan, R. C & Biglen S. K. (1998) Qualitative Research for Education: An Introduction to Theory and Methods. Boston: Allyn and Bacon Inc.
- Büyüköztürk, Ş., Çakmak, E. K., Akgün, Ö. E., Karadeniz, Ş., Demirel, F. (2008). Bilimsel Araştırma Yöntemleri. Ankara: Pegem Akademi Yayınları
- Cavkaytar, A., & Diken, İ. H. (2005). Özel Eğitime Giriş. Ankara: Kök Yayıncılık
- Chen, D., Klein, D., Haney, M. (2007) Promoting interactions with infants who have complex multiple disabilities: Development and field-testing of the PLAI curriculum; infants and young children: An Interdisciplinary Journal of Special Care Practices, 20 (2), 149-162.
- Clark, C., ve McDonnell, A.P. (2008) Teaching choice making to children with visual impairments and multiple disabilities in preschool and kindergarten classrooms. Journal of Visual Impairment and Blindness, 102(7), 397-409.
- Dale, N, ve Salt, A. (2008). Social identity, autism and visual impairment in the early years. British Journal of Visual Impairment 26, 135-146.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
-
Bölüm
-
Yayımlanma Tarihi
1 Mayıs 2014
Gönderilme Tarihi
-
Kabul Tarihi
-
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2014 Cilt: 15 Sayı: 2
