TARİH ÖĞRETİMİNDE HARİTALARIN ÖNEMİ VE KULLANIMI

Cilt: 14 Sayı: 2 1 Mayıs 2013
  • Tuba Bircan
  • Mustafa Safran
PDF İndir
TR EN

TARİH ÖĞRETİMİNDE HARİTALARIN ÖNEMİ VE KULLANIMI

Öz

Tarihin coğrafya ile olan yakın bağı dikkate alınarak, bilimlerin birbiri ile yardımlaşma içinde olması gerektiğinden yola çıkılarak, tarih haritalarının kullanımının ve kullanılma gerekliliğinin vurgulanacağı bir çalışma gerçekleştirilmiştir. Çalışmanın alanda konu olarak bir ilk olduğu ve daha sonraki çalışmalar için bir alt yapı oluşturacağı düşüncesindeyiz. Araştırmada, lise tarih dersi becerileri arasında yer alan “Mekânı Algılama Becerisi”nin öğrenciye kazandırılmasında tarih haritalarının ve haritalı tarih öğretim etkinliklerinin tasarlanarak uygulanmasının öğrencilerin tarih konularını somutlaştırması, olayların geçtiği mekânın farkına vararak değerlendirilmesini sağlanması amacından yararlı olacağına ve harita kullanımının mekânı algılama becerisini geliştirmek için gerekli bir araç olduğu sonucuna varılmıştır. Araştırmada tarama modellerinden, literatür incelemesi ve arşiv taramasını içeren tarihi yöntem kullanılmıştır. Tarihi yöntemin özellikleri dikkate alınarak araştırmada tarihi belge ve kanıtlara birinci elden ulaşılmaya çalışılmıştır. Konuyla ilgili ulusal ve uluslararası alanda yazılan kitap, makale, bildiri, tez... vb. gibi yayınlar taranmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Ata, B. (2000a). İsmayıl Hakkı Baltacıoğlu ve Tarih Öğretimi. Türk Kültürü 450, s.590- 602.
  2. Ata, B. (2000b). Atatürk, Tarih Öğretimi ve Müzeler. Türk Yurdu 160, s.85-90.
  3. Ata, B. (2007). Kıdemli ve Aday Tarih Öğretmenlerinin Tarih Dersini Sevmeyen Lise Öğrencisine yönelik Yaklaşımları. Türkiye Sosyal Araştırmalar Dergisi 2, s.29- 42.
  4. Bal, M.S. ve Yiğittir, S. (2012). Okul Duvarlarındaki Görsellerin Tarih Öğretimi Açısından İncelenmesi. Kastamonu Eğitim Dergisi 20(3). s.999-1016.
  5. Chance, H. (1960). Using Maps in Teaching History. Journal of Geography 59/8, November 1960, s.380-385.
  6. Crowder, W.W. (2001). Using Historical Atlases in Teaching The Social Studies, Purdue University.
  7. Dağtekin, H. (1989). Günümüzde Tarih Haritacılığının Durumu ve Biz. Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.
  8. Dağtekin, H. (1994). Günümüzde Tarih Haritacılığımız Neden ve Nasıl Gelişti? Türk Tarih Kurumu Yayınları, Ankara.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Tuba Bircan Bu kişi benim

Mustafa Safran Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 14 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
Bircan, T., & Safran, M. (2013). TARİH ÖĞRETİMİNDE HARİTALARIN ÖNEMİ VE KULLANIMI. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(2), 461-476. https://izlik.org/JA36UF29YL

2562219122   19121           19118       19119       19120     19124DRJI_Logo.jpg