WEB TEMELLİ BİR EĞİTİM YAZILIMININ KULLANILABİLİRLİĞİ: “TTNET VİTAMİN İLKÖĞRETİM 6.SINIF MATEMATİK ÖRNEĞİ

Cilt: 14 Sayı: 1 1 Ocak 2013
  • Gamze Yılmaz
  • Aslıhan Tüfekci
PDF İndir
TR EN

WEB TEMELLİ BİR EĞİTİM YAZILIMININ KULLANILABİLİRLİĞİ: “TTNET VİTAMİN İLKÖĞRETİM 6.SINIF MATEMATİK ÖRNEĞİ

Öz

Bu çalışmanın amacı, Vitamin İlköğretim 6. Sınıf Matematik programının arayüzünü kullanılabilirlik ilkeleri doğrultusunda değerlendirmek ve sonuçlarını paylaşmaktır. Bu amaçla program, bir ilköğretim okulunda öğrenim görmekte olan 12 öğrenciye kullandırılarak, en sık kullanılan görevler arasından seçilen 11 soruluk bir görev listesi ve bir gözlem formu aracılığıyla toplanmıştır. Ayrıca, kullanıcılardan test sırasında sesli düşünmeleri istenmiştir. Testler iki gözlemci ile her bir kullanıcı ile birebir yapılmıştır. Değerlendirme aşamasında kullanıcıların görevleri tamamlayıp tamamlayamadıkları ile birlikte, test sırasındaki davranışları ve ifadeleri gözönüne alınmıştır. Çalışmanın sonunda kullanıcılar programı genel olarak kullanılabilir bulmakla birlikte tasarımla ilgili birkaç öneri sunulmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. ODTÜ. (201). İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı 22.01.2012 tarihinde http://ibe.bidb.odtu.edu.tr/anasayfa adresinden alınmıştır.
  2. ODTÜ. (2012). İnsan Bilgisayar Etkileşimi Araştırma ve Uygulama Laboratuvarı http://ibe.bidb.odtu.edu.tr/kullanilabilirlik adresinden alınmıştır. 22.01.2012 tarihinde
  3. UPA. (2013). Usability Professionals’ Association. 04.01.2013 tarihinde http://www.upassoc.org/usability_resources/about_usability/index.html adresinden alınmıştır.
  4. Çağıltay, K. (2011). İnsan bilgisayar etkileşimi ve kullanılabilirlik mühendisliği:teoriden pratiğe. ODTÜ Yayıncılık.
  5. Ersoy, H. (2004). Bir çevrimiçi öğrenim destek sisteminin kullanılabilirlik esti: planlama, uygulama, değerlendirme. The Turkish Online Journal of Educational Technology – TOJET, January 2004 ISSN: 1303-6521 Volume ,3 Issue 1, Article 11.
  6. Kılıç, E. ve Güngör, Z. (2006). Kütüphane web sitelerinin kullanılabilirliği: bir uygulama çalışması. Gazi Üniversitesi Mühendislik Mimarlık Fakültesi Dergisi, 21 (4), 781 -789.
  7. ISO. (2006). International Organization for Standardization. 04.01.2013 tarihinde http://www.iso.org adresinden alınmıştır.
  8. Acartürk, C. ve Çağıltay K. (2006). İnsan bilgisayar etkileşimi ve ODTÜ'de yürütülen çalışmalar. Akademik Bilişim 2006 Bildiriler Kitapçığı.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Gamze Yılmaz Bu kişi benim

Aslıhan Tüfekci Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2013

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2013 Cilt: 14 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yılmaz, G., & Tüfekci, A. (2013). WEB TEMELLİ BİR EĞİTİM YAZILIMININ KULLANILABİLİRLİĞİ: “TTNET VİTAMİN İLKÖĞRETİM 6.SINIF MATEMATİK ÖRNEĞİ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 14(1), 214-226. https://izlik.org/JA34LG94HE

2562219122   19121           19118       19119       19120     19124DRJI_Logo.jpg