TÜRKÇE DERSİ DEĞERLER EĞİTİMİNDE KUTADGU BİLİG’İN KULLANIMI

Cilt: 13 Sayı: 3 1 Ağustos 2012
  • Keziban Tekşan
PDF İndir
TR EN

TÜRKÇE DERSİ DEĞERLER EĞİTİMİNDE KUTADGU BİLİG’İN KULLANIMI

Öz

Değerler toplumun temel yapı taşını oluşturur. Bunun içindir ki milletler varlıklarını korumak ve devam ettirmek için sahip oldukları değerleri korumak zorundadırlar. Değerlerin hatırlanması, yeni içeriklerle zenginleşerek yeniden hayata aktarılması o millet için büyük bir güç kaynağı oluşturur. Bu yönüyle millet hafızasında saklanan maddi ve manevi değerlerin süreklilik göstermesi büyük önem taşır. Bu yüzden milleti millet yapan temel değerlerin hafızalarda sürekli tekrarlanarak gelecek nesillere aktarılması gerekir. Bu aktarım eğitim yoluyla gerçekleşir. Günümüzde değerler eğitimi farklı başlıklar altında yapılmaktadır. Bu çalışmada Reşid Rahmeti Arat’ın günümüz Türkçesine aktardığı Kutadgu Bilig kitabı, Sosyal Bilgiler Dersi Öğretim Programı 6,7.Sınıflar ’nda yer verilen yirmi değer dikkate alınarak betimsel analiz yöntemiyle incelenmiştir. Kutadgu Bilig’de bu değerlerden bağımsızlık, özgürlük ve vatanseverlik değerleri dışında diğer bütün değerlerin yer aldığı tespit edilmiştir. Adil olma, dürüstlük, bilimsellik, yardımseverlik, duyarlılık eserde üzerinde en çok durulan değerlerdendir. Değerleri yansıtan beyitler Türkçe dersinde kullanılarak öğrencilere değer öğretimi gerçekleştirilebilir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akbaş, O.(2004). “ Türk milli eğitim sisteminin duyuşsal amaçlarının ilköğretim ikinci kademedeki gerçekleşme derecesinin değerlendirilmesi”yayımlanmamış doktora tezi. Ankara: Gazi Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  2. Altun, S.A. (2003).Eğitim yönetimi ve değerler. Değerler Eğitimi Dergisi, 1 (1), 7-18.
  3. Arat, R. R. (1993).Kutadgu Bilig. İslam Ansiklopedisi. Ankara: Millî Eğitim Bakanlığı. 6.c, 1038-1047.
  4. Arsal, S.M.(1947). Kutadgu Bilig. İstanbul Üniversitesi Hukuk Fakültesi Mecmuası, XIII(XIII), 657-683.
  5. Balcı, A.F. ve Yanpar, T.(2010).İlköğretim öğretmenlerinin değer kavramına yükledikleri anlamlar. Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Dergisi,39,81-90.
  6. Çetin, A.(2010). Kutadgu Bilig’de Türk aile kültüründe bir babanın oğul imajı ya da süre giden bellek/kültür. Millî Folklor, 22( 85),122-132.
  7. Demircioğlu, İ.H.veTokdemir, M.A.( 2008 ). Değerlerin oluşturulma sürecinde tarih eğitimi: amaç, işlev ve içerik. Değerler Eğitimi Dergisi,6(15),69-88.
  8. Güneş, F.(2009). Türkçe öğretiminde günümüz gelişmeleri ve yapılandırıcı yaklaşım. Mustafa Kemal Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü Dergisi,6(11),1-21.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Keziban Tekşan Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ağustos 2012

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2012 Cilt: 13 Sayı: 3

Kaynak Göster

APA
Tekşan, K. (2012). TÜRKÇE DERSİ DEĞERLER EĞİTİMİNDE KUTADGU BİLİG’İN KULLANIMI. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 13(3), 1-17. https://izlik.org/JA68MB22PC

2562219122   19121           19118       19119       19120     19124DRJI_Logo.jpg