PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Cilt: 11 Sayı: 2 1 Mayıs 2010
  • Ebru İkiz
PDF İndir
EN TR

PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ

Öz

Bu arastırmanın amacı, psikolojik danışmanların tükenmişlik düzeylerinin belirlenmesi ve farklı değişkenler açısından incelenmesidir. Psikolojik danışmanlık mesleşi, “diğerlerinin” daha üretken, verimli yaşamaları, karar anlarında daha yeterli problem çözme becerileri sergilemeleri, yaşamlarındaki zorluklarla ve çarpıklıklarla daha kolay başa çıkabilmeleri için sunulan bir hizmettir. Bu nedenle psikolojik danışmanların kendilerini yetersiz hissetme, danışanın sundugu problemin çözümüne fazlaca dahil olma, danışanın insancıl özelliklerini göz ardı edip onunla ilişkisini adeta bir test yorumu veya bir mesleğe yönlendirme faaliyeti olarak görme sıkıntıları, diğer bir deyişle tükenmişlik yasayabilecekleri düşünülmektedir. Arastırmaya İzmir ili metropol bölgede çalısan 120 psikolojik danısman katılmıştır. Veriler Maslach Tükenmişlik Envanteri ve araştırmacı tarafından gelistirilen bilgi formu ile toplanmış, Kruskal Wallis ve Mann Whitney U ile analiz edilmiştir. Araştırma sonucunda psikolojik danışmanların cinsiyete ve yaşa göre tükenmişlik düzeylerinde farklılaşma olmadığı, psikolojik danısmanlarda tükenmişlik düzeyinin çalıştığı kuruma, kaç yıldır çalışıyor olduğuna ve kişisel yeterlik algısına göre farklılaştığı saptanmıştır.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Akçamete, G. (2002). Öğretmenlerde tükenmişlik, iş doyumu ve kişilik. Ankara: Nobel Yayın Dağıtım.
  2. Baker, S. B. , & Gerler, E. R., Jr. (2004). School counseling for the twenty-first century (4th ed.). Upper Saddle River, NJ: Pearson Education.
  3. Baysal, A. (1995). ‘Lise ve dengi okul öğretmenlerinde meslekte tükenmişliğe etki eden faktörler.’ Yayınlanmamış doktora tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi.
  4. Başaran, I (1999). Zihinsel, Görme ve İşitme Özürlü Çocuklara Eğitim Veren Özel eğitim Kurumlarında Çalışan Öğretmenlerin Kişilik Özelliklerinin Belirlenmesi ve Karşılaştırılması. Yayınlanmamış Doktora Tezi. Dokuz Eylül Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü.
  5. Beemsterboer, J., Baum, B.H.(1984) Burnout: Definitions and health care nurses, Research in Nursing and Health, 9(2).147-153.
  6. Burnard, P. (1999). Practical counselling and helping. Florence, KY, USA:Routledge
  7. Cherniss, C. (1993). Role of professioonal sel-efficacy in the etiology and amelioration of burnout. In W. B. Schoufeli, C. Maslach, & T. Marek (Eds.), Professional burnout: Recent developments in theory and research (pp.135-149). Washington, DC: Taylor and Francis.
  8. Collins, S., Long, A. (2003). Too Tired To Care? The Psychological Effects Of Working With Trauma. Journal Of Psychiatric And Mental Health Nursing. 10.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Ebru İkiz Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Mayıs 2010

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2010 Cilt: 11 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA
İkiz, E. (2010). PSİKOLOJİK DANIŞMANLARIN TÜKENMİŞLİK DÜZEYLERİNİN İNCELENMESİ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 11(2), 25-43. https://izlik.org/JA59EP22NY

2562219122   19121           19118       19119       19120     19124DRJI_Logo.jpg