FRANSIZ İNKILABI’NIN TÜRK MODERNLEŞME SÜRECİNE ETKİLERİ

Cilt: 6 Sayı: 1 1 Ocak 2005
  • Bengül Polat
PDF İndir
TR EN

FRANSIZ İNKILABI’NIN TÜRK MODERNLEŞME SÜRECİNE ETKİLERİ

Öz

Fransız İnkılabı gerek oluşum sebepleri gerekse sonuçları ile tüm dünyayı etkilemiştir. Bugünkü modern dünyanın şekillenmesinde etkili olan inkılap, meydana geldiği dönemde özellikle milliyetçilik ve çağdaşlaşma kurumları ile kendisini göstermiştir. Milliyetçilik fikri imparatorlukları derinden sarsmış ve ulus devletlerini oluşturmuştur. Osmanlı Devlet adamları başlangıçta bu inkılabın yıkıcı etkisini görememişlerdir. Fransız İnkılabı fikirlerinden esinlenerek; fakat temel unsurlar üzerinde durmadan devleti içinde bulunduğu bunalımdan kurtaracaklarını düşünmüşlerdir. Ancak İnkılabın milliyetçi tesirleri, tüm alınan önlemlere rağmen İmparatorluğu dağıtmıştır. Osmanlı Devleti’nin tarih sahnesinden çekilmesinden sonra Mustafa Kemal Atatürk geçmişte yapılan hataları tekrarlamayıp tüm eski kurumları tasfiye etmiştir. Çağdaş, milli, akla ve bilime dayalı kurduğu yeni devlette Fransız fikirleri etkisinde kalmakla beraber kendi düşünce yapısını oluşturmuştur.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Aldıkaçtı, O., Anayasa Hukukumuzun Gelişmesi ve 1961 Anayasası, 3. Baskı, İstanbul, 1978.
  2. Akın, H., “Cumhuriyetimizin 50. Yılında Atatürk Devrimleri ve Türk Milliyetçiliğine Toplu bir Bakış”, 50. yıl Konferansları, MEB. Bas., 2.basım, Ankara, 1974.
  3. Altuğ, H., “Dünyada Son Yüzyıllar Devrimleri ve Atatürkçülük”, Atatürk Araştırma Merkezi, Uluslararası İkinci Atatürk Sempozyumu, 9-11 Eylül, 1991 Ankara, C.I, Ankara, 1996.
  4. …………...,“Türkiye’de Pozitivizm ve Atatürkçülük”, I. Uluslar arası Atatürk Sempozyumu (Açılış konuşmaları- bildiriler), 21-23 Eylül 1987, Ankara, 1994.
  5. Arı, K., “Atatürkçü Düşünce Sistemi”, Atatürk Konferansları, Atatürk Araştırma Merkezi, 1999.
  6. Armaoğlu, F., 19. Yüzyıl Siyasi Tarihi (1789-1914), TTK Yay., Ankara, 1997.
  7. Atatürk’ün Söylev ve Demeçleri, TTK Bas., Ankara, 1997.
  8. Aslan, N., Çağımızı Hazırlayan Düşünce, İstanbul, 1967.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

-

Bölüm

-

Yazarlar

Bengül Polat Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi

1 Ocak 2005

Gönderilme Tarihi

-

Kabul Tarihi

-

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2005 Cilt: 6 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Polat, B. (2005). FRANSIZ İNKILABI’NIN TÜRK MODERNLEŞME SÜRECİNE ETKİLERİ. Ahi Evran Üniversitesi Kırşehir Eğitim Fakültesi Dergisi, 6(1), 149-167. https://izlik.org/JA25BZ94FU

2562219122   19121           19118       19119       19120     19124DRJI_Logo.jpg