This study was conducted in order to evaluate the nutrition knowledge, attitude and
behaviour states of students studying in different departments of Gazi University. 250 students
(68 male and 182 female) were included to this study who were studying in health sciences
(n=140), social sciences (n=46) and physical sciences (n=64). Developed by Turconi et
al. (2003), a scale of 9 sections and 84 questions was applied to the students. Data were
evaluated through SPSS 22.0 program. The average age of all students was19.74±1.84 years.
The averages of the body mass index (BMI) that is used in defining being overweight were
22.55±2.75 and 21.25±2.99 kg/m 2
in the males and females respectively than females. Food
habits (FH), healthy / unhealthy diet habits and foods (HUDF), nutrition knowledge (NK) and
food safety knowledge (FSK) scores of students studying in health science were significantly
higher than the students studying in science and social sciences. When all subgroups were
evaluated according to sex, it was found that the scores of female students were higher than
males and this difference was significant in all other subgroups except for self – efficacy (SE)
(p<0.05). Only physical activity scores of males were higher than females (p <0.05). It was
observed that among students, those with higher BMI have lower food safety knowledge (FSK)
and healthy/unhealthy diet habits knowledge (HUDF) scores (p<0.05) than the others. In the
study, it was concluded that the nutrition knowledge and habits of students studying in the
health science were better than the students studying in other fields.
nutrition knowledge food habits students studyıng ın the unıversıty
Bu çalışma Gazi Üniversitesi’nin farklı fakültelerinde okuyan öğrencilerin beslenme
ile gıda güvenliği bilgisi, alışkanlıkları öz yeterlilik ve fiziksel aktivite durumlarını
değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Çalışmaya Gazi üniversitesinin sağlık bilimleri
(n=140), sosyal bilimler (n=46) ve fen bilimlerinde (n=64) öğrenim gören 68’i erkek,
182’si kız toplam 250 öğrenci dahil edilmiştir. Öğrencilere Turconi ve arkadaşlarının (2003)
geliştirdiği toplam 9 bölüm ve 84 sorudan oluşan bir ölçek uygulanmıştır. Veriler SPSS 22.0
programıyla değerlendirilmiştir. Araştırmaya katılan öğrencilerin yaş ortalaması 19.74±1.84
yıldır. Şişmanlığın belirlenmesinde kullanılan beden kütle indeksi (BKİ) değerinin ortalaması erkeklerde ve kızlarda sırasıyla 22.55±2.75 ve 21.25±2.99 kg/m2 ‘dır. Sağlık bilimlerinde
okuyan öğrencilerin beslenme alışkanlığı (BA), sağlıklı/sağlıksız beslenme alışkanlıkları ve
besinler (SSBAB), beslenme bilgisi (BB) ve gıda güvenliği bilgisi (GGB) puanları fen ve sosyal
bilimlerde okuyan öğrencilerden anlamlı derecede yüksektir. Bütün alt gruplar cinsiyete
göre değerlendirildiğinde kız öğrencilerin puanlarının erkeklerden yüksek olduğu ve bu farkın
öz yeterlilik haricinde diğer bütün alt gruplarda anlamlı olduğu tespit edilmiştir (p<0.05).
Sadece erkeklerin fiziksel aktivite puanları kızlara göre daha yüksektir (p<0.05). Öğrencilerin
BKI değerleri artıkça gıda güvenliği bilgisi (GGB) ve sağlıklı/sağlıksız beslenme alışkanlıkları
bilgisi (SSBAB) puanlarının düştüğü saptanmıştır (p<0.05). Araştırmada sağlık bilimlerinde
okuyan öğrencilerin beslenme bilgi ve alışkanlıklarının diğer bilimlerde okuyan öğrencilerden
daha iyi olduğu sonucuna ulaşılmıştır.
Beslenme bilgisi beslenme alışkanlıkları üniversite öğrencileri.
Konular | Eğitim Üzerine Çalışmalar |
---|---|
Bölüm | Derleme Makale |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 15 Mayıs 2017 |
Kabul Tarihi | 19 Kasım 2016 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 25 Sayı: 3 |