Antik Dönem Takılarında Kalsedon Mineralinin Kullanım Eğilimi ve Güncel Dönem Kullanım Devamlılığı
Öz
İlk çağlardan günümüze kadar değişen takı tercihleri, zamanın koşul ve durumuna ve toplum kültürlerine göre farklılık gösterse de takı kullanımı, zamanın gerekliliğine ayak uyduran zanaat ve sanatlarından biridir. Arkeolojik araştırmalar sonucu edinilen bulgularla öğrenilen günümüz teknolojik olanaklarına kıyasla basit el işleme aletlerinin geçmişte kullanımı, kuyumculuk ve süs taşı uygulamalarının tüm zamanların vazgeçilmez el sanatı olduğunu göstermektedir. Bu çalışma ile antik uygarlıklardan günümüze kadar geçen sürede kullanılan yarı değerli süs taşı kalsedon mineralinin Antik Dönem’de kullanımı ve süs taşı işleme tekniklerinin kuyumculuk ve takı tasarımındaki yeri ve önemi araştırılmış ve güncel zamana uygun formda dilim alma yöntemi ile kolye oluşturulmuştur. Takı kullanım geleneği, her zaman ve koşulda süslenme ve güzel görünme amacı olarak önemini korumuştur. Değerli ve yarı değerli süs taşları da süslenme amacı ile yerini almıştır. Süs taşı ve kuyumculuk amaçlı metal işlemeciliği, her zaman gözlemlendiği gibi antik çağlarda da bereket ve uğur getirme gibi amaçlarla başlamış ve buna ilave olarak dinî amaçlı kullanım; dönemin inançlarına göre ölülere veya tanrılara hediye verme, sosyal statü belirteci, güzel görünme, zenginlik belirteci gibi amaçları da kapsamıştır. Süs taşı; Antik Dönemler’de ilkel işleme teknikleri (lapideri) ile başlayıp, yakın tarihimizde değişen teknolojik koşullar gereği işleme tarzı da değişmektedir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Akbudak, İ. K., vd. (2018). Yozgat “Aydıncık” kalsedon-ametist oluşumlarının mineralojisi, petrografisi ve ekonomikliğinin incelenmesi. DÜMF Mühendislik Dergisi, 9(1), 313–324.
- Boardman, J. (2001). Greek gems and finger rings: Early Bronze Age to Late Classical (New expanded ed.). London: Thames & Hudson.
- Çoban, E. (2020). Afyonkarahisar-Seydiler süs taşı opallerinin karakterizasyonu ve ekonomik potansiyeli [Yayımlanmamış doktora tezi]. Kütahya Dumlupınar Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü.
- Demirbağ, İ. B. (1996). Türk geleneksel giyiminde takı ve aksesuarlar [Yayımlanmamış sanatta yeterlik tezi]. İstanbul Teknik Üniversitesi, Sosyal Bilimler Enstitüsü.
- Dubin, L. S. (2009). The history of beads: From 100,000 B.C. to the present. London: Thames & Hudson.
- Ernst, E. (2002). A systematic review of systematic reviews of homeopathy. British Journal of Clinical Pharmacology, 54(6), 577–582.
- Francis, P. (2002). Asia’s maritime bead trade: 300 B.C. to the present. Honolulu: University of Hawai‘i Press.
- Golani, Amir. (2020). Beyond Ornamentation: Contextualizing Research of Personal Adornment in the Ancient Near East, Proceedings of the 11th International Congress on the Archaeology of the Ancient Near East: Vol. 1: Mobility in the Ancient Near East. Images in Context. Archaeology as Cultural Heritage. Engendering Near Eastern Archaeology. Societal Contexts of Religion. Shaping the Living Space, pp.171-184
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Sanat Tarihi, Teori ve Eleştiri (Diğer)
Bölüm
Derleme
Yazarlar
Evrim Çoban
*
0000-0002-0867-6801
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
25 Mart 2026
Gönderilme Tarihi
4 Kasım 2025
Kabul Tarihi
25 Mart 2026
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2026 Cilt: 19 Sayı: 3