Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Siyasal Etki Değerlendirme Analizlerinde Göçün Yeri Ve Boyutu: Türkiye İncelemesi

Yıl 2017, Cilt: 10 Sayı: 31, 268 - 285, 15.09.2017

Öz

Göç politikaları ve bunların etkilerinin analiz edilmesi, değerlendirmesi gereken en önemli konulardan biri haline gelmiştir. Özellikle Suriyeli göçmenlerin ve sığınmacıların durumu dikkate alındığında, oluşturulan göç yönetimi ve buna ilişkin politikaların etkinlik düzeyinin ölçülmesi için metodolojik yaklaşımlara ihtiyaç duyulmaktadır. Etki değerlendirme analizleri, gerçekleştirilmesi planlanan projelerin olumlu ve olumsuz etkilerinin belirlenmesi ve var ise olumsuz etkilerin önlenmesi için alınması gereken tedbirlerin belirlenmesinde kullanılan bir yönetim metodudur. Risk düzeyinin asgari düzeye çekilmesi için, yapılması gereken çalışmaların olup olmadığını tayin etmede kullanılan başlıca kamu politikası planlama metotlarından da biridir. Seçilen yerleri ve teknoloji alternatiflerini belirlemek ve değerlendirmek; projelerin uygulanmasını izlemek ve kontrol etmek amaçlı etütlerde de etki değerlendirme yöntemlerine başvurulabilmektedir. Planlanan projenin veya politika adımının ilk olarak çevresel görünümü, faktör temelli etki değerlendirmesi için tespit edilmesi gereken ilk konudur. Ülkemizde etki değerlendirme prosedürü bireysel başvuruyla başlayan ve ilgili makamın verdiği kararla biten süreci ifade etmektedir. Bu etki değerlendirmesi, kamu sektörü için de önemli bir alternatif haline getirilebilir. Özellikle “Siyasal Etki Değerlendirmeleri” ve ilgili analizler, kamu politikasının ekonomik, sosyal ve çevresel etkilerinin değerlendirilmesinde önemli olabilir ki, bu bağlamda halkın çoğunluğu tarafından yasal olarak uygulanan resmi prosedürlerin takibi de ortaya konabilir. Bu analizler, Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Örgütü, Avrupa Komisyonu ve Amerika Birleşik Devletleri gibi kimi ulus ve ulus üstü yapılanmalarında, kendi uygulamalarına ilişkin görülen politika oluşturma sürecine dahil edilen bir yaklaşım haline gelmiştir. Etki gören düzey bağlamında değerlendirildiğinde; önemli siyasal etki değerlendirme türlerinden bahsedilebilir. Küresel düzey, politik düzey, stratejik düzey ve proje düzeyi bunlardan bazılarıdır. Bu çalışmada da göçün yeri ve boyutu ile ilgili “Siyasi Etki Değerlendirmesi” yapılmaktadır. Göç gibi sosyal etki sahibi olaylara ve diğer sosyal etki değerlendirmelere siyasal etki değerlendirme analizi açısından bakılmaktadır. Bu bağlamda Türkiye'de siyasi etki değerlendirme mekanizması ve uluslararası uygulamalar, göçün kapsamına göre incelenecek ve siyasi etki analizinin göçün etki düzeyi için en uygun model olup olmadığı ve özellikle Türkiye için hukuki prosedür ve diğer değerlendirme prosedürünün geliştirilmesi için öneriler yapılacaktır.

Kaynakça

  • Adelle, C. & Weiland, S. (2012). "Policy assessment: the state of the art". Impact Assessment and Project Appraisal. 30 (1): 25–33. Abelson, D. E. (2009). Do think tanks matter?: Assessing the impact of public policy institutes. McGill-Queen's Press-MQUP. Avrupa Komisyonu Resmi Web Sitesi (2017) Daha İyi Değerlendirme, Etki Değerlendirme Listesi Erişim adresi: http://ec.europa.eu/smart-regulation/impact/ia_carried_out/cia_2016_en.htm, Erişim Tarihi: 15.06.2017 Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arap Ülkeleri Sekmesi Web Sitesi (2017) Lübnan için Suriye Çatışmasına dair Ekonomik ve Sosyal Erki Analizi Raporu Erişim Adresi: http://www.arabstates.undp.org/content/dam/rbas/doc/ SyriaResponse/Lebanon%20Economic%20and%20Social%20Impact%20Assessment%20of%20the%20Syrian%20Conflict.pdf DCPA Polis Arşivi (2017) Politika ve Eşitlik Etki Değerlendirmesi Rehberi 2010, Erişim adresi: http://archives.dcpa.police.uk/PDFstore/stategicPlanCo/120313/Item%206%20(2).pdf, Erişim Tarhi: 15.07.2017 Dutta, B., & Islam, K. M. (2016). Establishing political impact assessment: revisiting contemporary approaches with Bangladesh cases. Impact Assessment and Project Appraisal, 34(3), 228-235. Gilpin, A. (1995). Environmental impact assessment: cutting edge for the 21st century. Cambridge University Press. Glasson, J., Therivel, R., & Chadwick, A. (2013). Introduction to environmental impact assessment. Routledge. İçişleri Bakanlığı Göç İdresi Resmi Web Sitesi (2017) Erişim Adresi: http://www.goc.gov.tr/files/files/stratejik_plan_haz%C4%B1rl%C4%B1k_program%C4%B1.pdf İçduygu, Ahmet & Erder, Sema& Gençkaya, Ömer Faruk (2014), Türkiye’nin Uluslararası Göç Politikaları, 1923-2023: Ulus-devlet Oluşumundan Ulus-Ötesi Dönüşümlere MiReKoç Proje Raporları 1/2014 TÜBİTAK 1001_106K291, Eylül 2009 OCAK, 2014, İSTANBUL. Kanada Sağlıklı Kamu Politikası oluşturmak için Ulusal İşbirliği Merkezi İnternet Sitesi (2010) Kanadada Uygulanan 4 Etki Değerlendirme Türü, Erişim adresi: http://www.ncchpp.ca/docs/EvaluationImpactComparisonEN.pdf, Erişim Tarihi: 15.06.2017 Kirkpatrick, C. (2006). Regulatory impact assessment. Chapters. Kirkpatrick, C. H., & Parker, D. (Eds.). (2007). Regulatory impact assessment: towards better regulation?. Edward Elgar Publishing. Ökmen, M., & Demir, F. (2015). Türkiye’de Katılımcı Çevresel Etki Değerlendirmesi Ve Uşak İli Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27(27). Petts, J. (Ed.). (2009). Handbook of Environmental Impact Assessment: Volume 2: Impact and Limitations (Vol. 2). John Wiley & Sons. Radaelli, C. M., & De Francesco, F. (2010). Regulatory impact assessment. Resmî Gazete İnternet Sitesi (2017) ÇED Yönetmeliği, Erişim adresi: http://www. resmigazete. gov. tr/eskiler/2014/11/20141125-1. htm adresinden alındı. Vedung, E. (2017). Public policy and program evaluation. Routledge.

The Place and Dımensıon Of Immıgratıon In Polıtıcal Impact Analysıs: The Case Of Turkey

Yıl 2017, Cilt: 10 Sayı: 31, 268 - 285, 15.09.2017

Öz

The
analysis of migration policies and their effects has become one of the most
important issues to be assessed. Especially the situation of Syrian immigrants
and asylum seekers should be taken into consideration. There is a need for
methodological approaches to measure the level of efficacy of policies and
migration management. Impact assessment analyzes are used to determine the
positive and negative effects of the projects planned to be realized. Is a
management method used to determine the precautions to be taken to prevent
adverse effects. It is necessary for the level of risk to be minimized. Is also
one of the main public policy planning methods used to determine if there are
any work to be done. It is important to identify selected locations and
technology alternatives. Evaluating them is effective in surveys aimed at
monitoring and controlling the implementation of the projects. Impact
assessment methods can be applied in almost every case. It is used primarily
for the environmental view of the planned project or policy step. The first
thing that should be determined for the factor-based impact assessment. The
impact assessment procedure in our country refers to the process starting with
individual application and ending with the decision of the relevant authority.
The process of availability is focused. However, this type of impact assessment
can also be an important alternative for the public sector. The opposite, the
"Political Impact Assessments" and related analyzes may be important
in assessing the economic, social and environmental impacts of public policy.
The result is focused. In this context, a follow-up of official procedures
legally applied by the majority of the population. These analyzes are supported
by the Organization for Economic Co-operation and Development, the European
Commission and the United States of America. Has become an approach
incorporated into the policy-making process for its own applications. It can be
evaluated in terms of level of influence. Today there can be mentioned
important types of political impact assessment. Global level, political level,
strategic level and project level are some of them. In this study,
"Political Impact Assessment" is made about the place and size of
migration. Social impacts such as migration and other social impact assessments
are examined in terms of political impact assessment analysis. In this context,
the mechanism of political impact assessment in Turkey and international
practices can be considered. Examination can be made according to the scope of
migration. It can be considered whether the political impact analysis is the
most appropriate model for the level of immigration impact. Suggestions can be
made especially for the development of legal procedure and other evaluation
procedure for Turkey.

Kaynakça

  • Adelle, C. & Weiland, S. (2012). "Policy assessment: the state of the art". Impact Assessment and Project Appraisal. 30 (1): 25–33. Abelson, D. E. (2009). Do think tanks matter?: Assessing the impact of public policy institutes. McGill-Queen's Press-MQUP. Avrupa Komisyonu Resmi Web Sitesi (2017) Daha İyi Değerlendirme, Etki Değerlendirme Listesi Erişim adresi: http://ec.europa.eu/smart-regulation/impact/ia_carried_out/cia_2016_en.htm, Erişim Tarihi: 15.06.2017 Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı Arap Ülkeleri Sekmesi Web Sitesi (2017) Lübnan için Suriye Çatışmasına dair Ekonomik ve Sosyal Erki Analizi Raporu Erişim Adresi: http://www.arabstates.undp.org/content/dam/rbas/doc/ SyriaResponse/Lebanon%20Economic%20and%20Social%20Impact%20Assessment%20of%20the%20Syrian%20Conflict.pdf DCPA Polis Arşivi (2017) Politika ve Eşitlik Etki Değerlendirmesi Rehberi 2010, Erişim adresi: http://archives.dcpa.police.uk/PDFstore/stategicPlanCo/120313/Item%206%20(2).pdf, Erişim Tarhi: 15.07.2017 Dutta, B., & Islam, K. M. (2016). Establishing political impact assessment: revisiting contemporary approaches with Bangladesh cases. Impact Assessment and Project Appraisal, 34(3), 228-235. Gilpin, A. (1995). Environmental impact assessment: cutting edge for the 21st century. Cambridge University Press. Glasson, J., Therivel, R., & Chadwick, A. (2013). Introduction to environmental impact assessment. Routledge. İçişleri Bakanlığı Göç İdresi Resmi Web Sitesi (2017) Erişim Adresi: http://www.goc.gov.tr/files/files/stratejik_plan_haz%C4%B1rl%C4%B1k_program%C4%B1.pdf İçduygu, Ahmet & Erder, Sema& Gençkaya, Ömer Faruk (2014), Türkiye’nin Uluslararası Göç Politikaları, 1923-2023: Ulus-devlet Oluşumundan Ulus-Ötesi Dönüşümlere MiReKoç Proje Raporları 1/2014 TÜBİTAK 1001_106K291, Eylül 2009 OCAK, 2014, İSTANBUL. Kanada Sağlıklı Kamu Politikası oluşturmak için Ulusal İşbirliği Merkezi İnternet Sitesi (2010) Kanadada Uygulanan 4 Etki Değerlendirme Türü, Erişim adresi: http://www.ncchpp.ca/docs/EvaluationImpactComparisonEN.pdf, Erişim Tarihi: 15.06.2017 Kirkpatrick, C. (2006). Regulatory impact assessment. Chapters. Kirkpatrick, C. H., & Parker, D. (Eds.). (2007). Regulatory impact assessment: towards better regulation?. Edward Elgar Publishing. Ökmen, M., & Demir, F. (2015). Türkiye’de Katılımcı Çevresel Etki Değerlendirmesi Ve Uşak İli Örneği. Dumlupınar Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 27(27). Petts, J. (Ed.). (2009). Handbook of Environmental Impact Assessment: Volume 2: Impact and Limitations (Vol. 2). John Wiley & Sons. Radaelli, C. M., & De Francesco, F. (2010). Regulatory impact assessment. Resmî Gazete İnternet Sitesi (2017) ÇED Yönetmeliği, Erişim adresi: http://www. resmigazete. gov. tr/eskiler/2014/11/20141125-1. htm adresinden alındı. Vedung, E. (2017). Public policy and program evaluation. Routledge.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Konular Sosyoloji
Bölüm Araştırma Makalesi
Yazarlar

Yakup Bulut

Soner Akın Bu kişi benim

Yayımlanma Tarihi 15 Eylül 2017
Gönderilme Tarihi 15 Ağustos 2017
Yayımlandığı Sayı Yıl 2017 Cilt: 10 Sayı: 31

Kaynak Göster

APA Bulut, Y., & Akın, S. (2017). Siyasal Etki Değerlendirme Analizlerinde Göçün Yeri Ve Boyutu: Türkiye İncelemesi. Kent Akademisi, 10(31), 268-285.

International Refereed and Indexed Journal of Urban Culture and Management | Kent Kültürü ve Yönetimi Uluslararası Hakemli İndeksli Dergi

Information, Communication, Culture, Art and Media Services (ICAM Network) www.icamnetwork.net

Address: Ahmet Emin Fidan Culture and Research Center, Evkaf Neigh. No: 34 Fatsa Ordu
Tel: +90452 310 20 30 Faks: +90452 310 20 30 | E-Mail: (int): info@icamnetwork.net | (TR) bilgi@icamnetwork.net