Öz
Bal, dünya çapında en iyi bilinen arı ürünlerinden biridir. Bu çalışmanın amacı Bitlis yöresinden alınan 5 bal örneğinin botanik orjinini ve antioksidan aktivitesini değerlendirmektir. Bütün bal örnekleri multifloral olarak sınıflandırılmıştır. Bal örneklerinin antioksidan aktivitesi toplam fenol içeriği, toplam flavonoid içeriği, hidrojen peroksit giderme aktivitesi (HPSA), demir indirgeme antioksidan gücü (FRAP), DPPH radikal giderme aktivitesi (DPPH), demir iyon şelatlama aktivitesi (FICA), ABTS, sırasıyla 165.73-349.41 mg GAE/100 g, 1.26-4.08 mg CAE/100, 201.76-216.59 µg/mL, 52.46-71.2%, 256.41-419.29 µg/mL, 69.44-94%, and 20.06-20.59 µg/mL, olarak sırasıyla bulunmuştur. Bu sonuçlar Trolox (TRO), Rutin (RUT) ve Butillenmiş Hidroksi Anisol (BHA) standart antioksidan bileşenler ile karşılaştırılmıştır.
Bu çalışmadan elde edilen sonuçlar, bölgede besin değeri daha yüksek ballar üretilmesini sağlayarak arıcılığın büyümesine destek vermekte ve arıcılık yapan ailelerin gelir düzeyinin yükselmesini sağlamaktadır.