Meyve-sebze kabukları sağlığa çeşitli olumlu etkileri
bulunan polifenol, karotenoid gibi biyoaktif bileşenler açısından zengindir. Kabukların,
meyve-sebzelerin diğer fraksiyonlarından daha fazla biyolojik aktiviteye sahip
olmasından dolayı bunların değerlendirilmesi oldukça önemlidir. Çalışmada meyve kabuk artıklarının gıdalarda antimikrobiyal
film üretiminde kaplama materyali olarak kullanılması hedeflenmiştir. Bu amaçla limon,
portakal, kırmızı elma, yeşil elma kabuk
artıklarından elde edilen ekstraktların antimikrobiyal aktivitelerinin
belirlenmesi ve en yüksek aktivite gösteren meyve kabuğu ekstrelerinden yenilebilir filmlerin hazırlanması hedeflenmiştir. En yüksek aktivite gösteren portakal ve limon kabuklarından elde
edilen doğal antimikrobiyal ekstrakt karagenan, ksantan ve keçiboynuzu içeren
yenilebilir filmler oluşturularak antimikrobiyal etkileri incelenmiştir.
Çalışma sonuçlarına göre meyve kabuğu ekstraktlarının hepsinin antimikrobiyal
etkili olduğu fakat en yüksek aktivitenin limon ve portakal kabuğu
ekstrelerinde gözlemlenmiştir. Limon ve portakal kabuklarının ekstrelerinden
hazırlanan yenilebilir film sonuçlarına göre oluşturdukları zon çaplarına
bakıldığında filmlerden ksantan limon, karagenan portakal, karagenan limon ve
keçiboynuzu limonun daha fazla antimikrobiyal etkili olduğu bulunmuştur. Limon
ekstrelerinden hazırlanan filmler, portakal ekstrelerinden hazırlanan filmlere
göre daha fazla antimikrobiyal etki göstermiştir. Bu bulguların sonucu olarak;
gıda ürünleri meyve kabuklarından elde edilen antimikrobiyal yenibilir filmler
ile kaplanarak çeşitli fonksiyonel gıda ürünleri üretilebilir.
meyve kabukları antimikrobiyal aktivite antimikrobiyal madde yenilebilir film
Fruits and vegetable peels, which contain bioactive compounds including carotenoids and polyphenols, have positive effects on human health. Additionally, the biological activity in the peels is higher than that in other parts of vegetables and fruits, which makes their assessment of great importance. The current study aimed to produce antimicrobial films as coating materials from fruit crust residues. First, the extracts of peel residues obtained from lemon, orange, red apple, green apple were evaluated for their antimicrobial activity. Later, the peels whose extracts demonstrated the highest antimicrobial activity were used to prepare edible films. All extracts obtained from the fruit peels demonstrated antibiotic activity yet those of lemon and orange were the highest. Therefore, edible films, containing carrageenan, xanthan and carob, were produced from lemon and orange peels. Moreover, higher antimicrobial effect was recorded when orange was used to prepare karagenan film and lemon was used to prepare the xanthan, karajenan and carob edible films. Such results indicate that films prepared from lemon extracts showed more antimicrobial activity than films prepared from orange extracts. As a result these findings; antimicrobial agents which are produced from fruit peels, can be an alternative for using directly as antimicrobial agent and extending the shelf-life of food products.
fruit peels antimicrobial activity antimicrobial agent edible film
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Haziran 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 8 Sayı: 1 |
This work is licensed under a Creative Commons Attribution-NonCommercial-ShareAlike 4.0 International License.