Bu çalışmada, Gümüşhane Üniversitesi’ nden rastgele
seçilen (957 öğrenci) öğrencilere cips
tüketim alışkanlıkları ve cips katkı maddelerine olan duyarlılıklarını tespit
etmek amacıyla anket çalışması yapılmıştır. Bu anket çalışmasında öğrencilerin cips
tüketme durumu, tüketmeme nedenleri, ayda ne kadar cips tükettikleri, cips
tüketiminde reklamların, ücretin ve duyusal etkileri, cips içerisinde
bildikleri zararlı katkı maddeleri araştırılmıştır. Öğrencilerin % 71,2 lik
kısmı cips tüketirken ayda 2 paket ve daha fazlasını tüketenlerin oranının %
34,77 olduğu bulunmuştur. Cips tüketimde reklamların ve fiyatın etkisi düşük
bulunmuştur. Cips tüketmeyenlerin genel olarak verdiği cevap ise “sağlıklı
bulmuyorum” olmuştur. Öğrencilerin çoğunluğunun gıda ürünlerindeki ambalaj
etiketini okumadıkları görülmüştür. Fakat, cips ürünlerine katılan katkı
maddelerinin azaltılması gerektiği görüşü önemli bulunmuştur. Öğrenciler cips
içerisinde zararlı bir katkı maddesi olarak Monosodyum glutamat (MSG) ve trans
yağ’ı en çok söylemişlerdir. Trans yağın bir katkı maddesi olarak katılımcılar
tarafından bilindiği ve bu durumunda cips paketleri üzerindeki “trans yağ
içermez” ibaresinden kaynakladığı düşünülmektedir. Çoğumuz ve özellikle genç
nesil tarafından sevilerek tüketilen cips ürünlerinin tüketimi konusunda
yapılmış olan bu çalışma hem üreticiye hem de tüketiciye ışık tutacaktır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | Genel |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 18 Mayıs 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 2 Sayı: 1 |