Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

Occupational Diseases Encountered in Fishery Sector

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 1, 55 - 64, 30.06.2020
https://doi.org/10.33720/kisgd.558324

Öz

Sustainable food production is one of the main element for providing the needs of the rapidly growing world population. Seafood is a source of animal protein, one of the essential food components. Interest in the aquaculture sector is growing as the demand for protein increases in proportion to population. Seafood is obtained by fishing and aquaculture. Making seafood ready for consumption, processing technology becomes an inseparable part of the sector. The feed sector is a field directly related to the aquaculture. Aquaculture engineers and other staffs working in any stage of the production ring should be aware of the occupational diseases in the sector. The aim of this study is to discuss occupational diseases in detail, to raise awareness and to offer precautions in seafood sector.

Kaynakça

  • Şahinöz, E., Doğu, Z., & Aral, F. (2017). Türkiye ve Dünya’ da Su Ürünlerinin Mevcut Durumu. Kent Kültürü ve Yönetimi Hakemli Elektronik Dergi, 10(4), 466-476.
  • TÜİK (2017). Su Ürünleri 2017. Erişim Tarihi: 31.07.2018, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27669
  • TÜİK (2019). Su Ürünleri İstatistikleri 2019. Erişim Tarihi: 26.04.2019, https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/Belgeler/Icerikler/Su-Urunleri-İstatistikleri-Mart-2019.pdf
  • Yeşilayer, N., Akın, Ş., & Coşkun, M. (2016). Su Ürünleri Mühendislerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (13), 1-12.
  • Anonim (2016). İş Kazası Meslek Hastalıkları, Erişim Tarihi: 05.04.2019, https:// tuisag.com/2016-yili-is-kazasi-meslek-hastaliklari-istatistikleri/
  • Anonim (2012). Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. Erişim Tarihi: 01.04.2019, http://resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/06/20120630-1.htm
  • Anonim (2013). Meslek Hastalıkları. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM).
  • TÜİK (2018). Sağlık İstatistikleri 2018. Erişim Tarihi: 13.03.2019, https://www.tuik.gov.tr
  • Anonim (a), Mesleki kanserler. Erişim Tarihi:18.03.2019, http://content.lms.sabis.sakarya.edu.tr/Uploads/66395/33361/mesleki_kanserler.pdf
  • Anonim (b), Mesleki kanserler. Erişim Tarihi:18.03.2019, http://politeknik.org.tr/mesleki-kanserler-calisirken-kanser-oluyoruz-dr-coskun-canivar/
  • Şık, A. (2017). Su Ürünleri Tesislerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 139 sayfa, İzmir.
  • Perçin, F. (2017). İzmir Balıkçılarında Kazalar ve Meslek Hastalıkları: İzmir Balıkçılığı. Editörler: Kınacıgil, H.T., Tosunoğlu, Z., Çaklı, Ş., Bey, E., & Öztürk, H. İzmir Büyükşehir Belediyesi 304 sayfa, Konak, İzmir.
  • Anonim, İş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri. Erişim Tarihi: 05.04.2019, http://tuisag.com/is-kazasi-meslek-hastaliklari-istatistikleri/
  • Anonim, Dekompresyon (Vurgun) Hastalığı. Erişim Tarihi: 14.03.2019, http://www.ameliyat.com/dekompresyon-vurgun-hastaligi-d186/
  • Demir, O. (2011). Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış-II. Eğirdir Su ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 39-49.
  • Anonim (2017). Su Ürünleri Raporu, Ziraat Mühendisleri Odası. Erişim Tarihi: 13.03.2019, http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=27302&tipi=17&sube=0
  • Çobanoğlu, F., Çoban, D., Yıldırım, Ş., Kırım, B., Tunalıoğlu, R. & Cankurt, M. (2015). Deniz Balığı Yetiştiricilik Sistemlerinde Üreticilerin Risk Algıları ve Risk Yönetim Stratejileri. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE), (Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ZRF-12005 Nolu Proje Sonuç Raporu).
  • Anonim (2018). Yem Magazin, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği, Mart 2018, Sayı 81. Erişim Tarihi: 13.03.2019, http://yem.org.tr/YemMagazin/
  • Atayeter, S., & Atar, H. H. (2013). TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve Yüzer Kafes Balık Üretim Tesislerinde İş Sağlığı ve Güvenliği. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 27-36
  • Atayeter, S., & Terzioğlu, E. (2009). Bir Su Ürünleri İşleme Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Analizi Uygulaması. Gıda, 24(5), 287-293.
  • Anonim, Meclis Araştırması Komisyonu Raporu, Gemi İnşa Sanayisindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartları Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi. TBMM, 23. Dönem, 2.Yasama Yılı, Temmuz 2008, 295 sayfa, Ankara.

Su Ürünleri Sektöründe Karşılaşılan İş Hastalıkları ve Meslek Hastalıkları

Yıl 2020, Cilt: 4 Sayı: 1, 55 - 64, 30.06.2020
https://doi.org/10.33720/kisgd.558324

Öz

Sürdürülebilir gıda üretimi, hızla artan dünya nüfusunun ihtiyaçlarının karşılanabilmesi için ana unsurlardan biridir. Su ürünleri, temel gıda bileşenlerinden biri olan, hayvansal protein kaynağıdır. Nüfus artışıyla orantılı protein gereksinimi arttığından, su ürünleri sektörüne ilgi artmaktadır. Su ürünleri, avcılık ve yetiştiricilik yoluyla elde edilir. Ürünlerin tüketime hazır hale sunulmasında, işleme teknolojisi sektörün ayrılmaz bir parçası olmaktadır. Yem sektörü yetiştiricilikle doğrudan ilgili bir alandır. Üretim halkasının herhangi bir basamağında görev alan Su Ürünleri Mühendisleri ve sektördeki diğer elemanlar, meslek hastalıklarının neler olduğu hakkında fikir ve bilgi sahibi olmalıdır. Bu çalışmanın amacı, su ürünleri sektöründeki meslek hastalıklarını ayrıntılı olarak ele almak, bilincin artırılması ve önlemler hakkında bilgi vermektir. 

Kaynakça

  • Şahinöz, E., Doğu, Z., & Aral, F. (2017). Türkiye ve Dünya’ da Su Ürünlerinin Mevcut Durumu. Kent Kültürü ve Yönetimi Hakemli Elektronik Dergi, 10(4), 466-476.
  • TÜİK (2017). Su Ürünleri 2017. Erişim Tarihi: 31.07.2018, http://www.tuik.gov.tr/PreHaberBultenleri.do?id=27669
  • TÜİK (2019). Su Ürünleri İstatistikleri 2019. Erişim Tarihi: 26.04.2019, https://www.tarimorman.gov.tr/BSGM/Belgeler/Icerikler/Su-Urunleri-İstatistikleri-Mart-2019.pdf
  • Yeşilayer, N., Akın, Ş., & Coşkun, M. (2016). Su Ürünleri Mühendislerinin Sorunları ve Çözüm Önerileri, Gaziosmanpaşa Bilimsel Araştırma Dergisi, (13), 1-12.
  • Anonim (2016). İş Kazası Meslek Hastalıkları, Erişim Tarihi: 05.04.2019, https:// tuisag.com/2016-yili-is-kazasi-meslek-hastaliklari-istatistikleri/
  • Anonim (2012). Başbakanlık Mevzuatı Geliştirme ve Yayın Genel Müdürlüğü. Erişim Tarihi: 01.04.2019, http://resmigazete.gov.tr/eskiler/2012/06/20120630-1.htm
  • Anonim (2013). Meslek Hastalıkları. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Eğitim ve Araştırma Merkezi (ÇASGEM).
  • TÜİK (2018). Sağlık İstatistikleri 2018. Erişim Tarihi: 13.03.2019, https://www.tuik.gov.tr
  • Anonim (a), Mesleki kanserler. Erişim Tarihi:18.03.2019, http://content.lms.sabis.sakarya.edu.tr/Uploads/66395/33361/mesleki_kanserler.pdf
  • Anonim (b), Mesleki kanserler. Erişim Tarihi:18.03.2019, http://politeknik.org.tr/mesleki-kanserler-calisirken-kanser-oluyoruz-dr-coskun-canivar/
  • Şık, A. (2017). Su Ürünleri Tesislerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulamaları. İzmir Katip Çelebi Üniversitesi, Fen Bilimleri Enstitüsü, Yüksek Lisans Tezi, 139 sayfa, İzmir.
  • Perçin, F. (2017). İzmir Balıkçılarında Kazalar ve Meslek Hastalıkları: İzmir Balıkçılığı. Editörler: Kınacıgil, H.T., Tosunoğlu, Z., Çaklı, Ş., Bey, E., & Öztürk, H. İzmir Büyükşehir Belediyesi 304 sayfa, Konak, İzmir.
  • Anonim, İş kazası ve meslek hastalıkları istatistikleri. Erişim Tarihi: 05.04.2019, http://tuisag.com/is-kazasi-meslek-hastaliklari-istatistikleri/
  • Anonim, Dekompresyon (Vurgun) Hastalığı. Erişim Tarihi: 14.03.2019, http://www.ameliyat.com/dekompresyon-vurgun-hastaligi-d186/
  • Demir, O. (2011). Türkiye Su Ürünleri Yetiştiriciliği ve Yem Sektörüne Genel Bakış-II. Eğirdir Su ürünleri Fakültesi Dergisi, 7(1), 39-49.
  • Anonim (2017). Su Ürünleri Raporu, Ziraat Mühendisleri Odası. Erişim Tarihi: 13.03.2019, http://www.zmo.org.tr/genel/bizden_detay.php?kod=27302&tipi=17&sube=0
  • Çobanoğlu, F., Çoban, D., Yıldırım, Ş., Kırım, B., Tunalıoğlu, R. & Cankurt, M. (2015). Deniz Balığı Yetiştiricilik Sistemlerinde Üreticilerin Risk Algıları ve Risk Yönetim Stratejileri. Tarımsal Ekonomi ve Politika Geliştirme Enstitüsü (TEPGE), (Adnan Menderes Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi ZRF-12005 Nolu Proje Sonuç Raporu).
  • Anonim (2018). Yem Magazin, Türkiye Yem Sanayicileri Birliği, Mart 2018, Sayı 81. Erişim Tarihi: 13.03.2019, http://yem.org.tr/YemMagazin/
  • Atayeter, S., & Atar, H. H. (2013). TS 18001 İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetim Sistemi ve Yüzer Kafes Balık Üretim Tesislerinde İş Sağlığı ve Güvenliği. Yunus Araştırma Bülteni, 1, 27-36
  • Atayeter, S., & Terzioğlu, E. (2009). Bir Su Ürünleri İşleme Tesisinde İş Sağlığı ve Güvenliği Risk Analizi Uygulaması. Gıda, 24(5), 287-293.
  • Anonim, Meclis Araştırması Komisyonu Raporu, Gemi İnşa Sanayisindeki İş Güvenliği ve Çalışma Şartları Sorunlarının Araştırılarak Alınması Gereken Önlemlerin Belirlenmesi. TBMM, 23. Dönem, 2.Yasama Yılı, Temmuz 2008, 295 sayfa, Ankara.
Toplam 21 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Bölüm İş Sağlığı ve Güvenliği
Yazarlar

Özlem Aydoğan 0000-0001-5868-7245

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2020
Gönderilme Tarihi 26 Nisan 2019
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Cilt: 4 Sayı: 1

Kaynak Göster

IEEE Ö. Aydoğan, “Su Ürünleri Sektöründe Karşılaşılan İş Hastalıkları ve Meslek Hastalıkları”, kisgd, c. 4, sy. 1, ss. 55–64, 2020, doi: 10.33720/kisgd.558324.