Cilt: 23 Sayı: 1, 17.01.2022

Yıl: 2022

Makaleler-Araştırma Yazıları

Derlemeler

Olgu Sunumu

Kocatepe Tıp Dergisi, Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tıp Fakültesi’nin resmi bilimsel yayın organıdır. Dergi 1999 yılından bu yana yayınlanan bir tıp dergisidir. Derginin öncelikli amacı tıp alanında yapılan, bilimsel açıdan nitelikli ve literatüre yeni bir katkı sunacak olan klinik ve deneysel araştırma yazılarını yayınlamaktır. Ayrıca, uygulamayı geliştirmek, bilgi paylaşımına katkıda bulunmak, eğitim ve araştırmanın sürekliliğini sağlamaktır.

Genel tıp alanlarını ilgilendiren tüm konulardaki bilimsel yazılar derginin kapsamındadır. Kocatepe Tıp Dergisi bağımsız, önyargısız ve çift-kör hakemlik ilkeleri çerçevesinde yayın yapan, açık erişimli süreli yayın organıdır. Dergide İngilizce veya Türkçe olarak yazılmış klinik ve deneysel araştırma makaleleri, kısa bildiriler, olgu sunumları, derleme yazıları ve editöre mektuplar yayınlanmak için kabul edilmektedir. Dergi Ocak, Nisan, Temmuz ve Ekim aylarında olmak üzere yılda 4 sayı yayınlanmaktadır. 

Kocatepe Tıp Dergisi’nde yer alacak makaleler, aşağıdaki maddelerde yer alan kuralları taşıyor olmalıdır;


(1) Dergiye yayınlanmak için gönderilen yazılar, iyi tanımlanmış bir sorunsala dayanmalı ve başlıklar bu sorunsalla uyumlu olmalıdır. Yararlanılan kaynaklar, çalışmanın kapsamını yansıtacak zenginlik ve yeterlikte olmalıdır.


(2) Dergi, Türkçe ve İngilizce makaleleri kabul etmektedir.


(3) Yazım ve noktalamada TDK İmlâ Kılavuzunun en son baskısı esas alınır. Gönderilen yazılar dil ve anlatım açısından bilimsel ölçülere uygun, açık ve anlaşılır olmalıdır.


(4) Yazılarda yazım kuralları bakımından gerekli görüldüğü takdirde, yayın kurulu tarafından düzeltmeler yapılabilir.


(5) Yazıların etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Diğer bilimsel yayınlara benzerlik oranın % 25’i geçmemesi gerekir. Bununla beraber editör, gerektiğinde yazarlardan etik kurul belgesi isteme hakkını saklı tutar.


(6) Yayımlanan yazılar için ücret ya da karşılık ödenmez.


(7) Yazıların bilimsel kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Bu hususta aşağıdaki açıklamalara dikkat edilmelidir:                


a) Tüm yazarların gönderilen yazılarda bilimsel katkıları bulunmalıdır.
b) Yazar olarak belirlenen isim; çalışmayı planlamalı veya yapmalı, yazıyı yazmalı veya revize etmeli ve tüm yazarlar makalenin son halini kabul etmelidir.


(8) Yazıların Etik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Bu hususta aşağıdaki açıklamalara dikkat edilmelidir:


a) Dergi, "İnsan" öğesinin içinde bulunduğu tüm çalışmalarda Helsinki bildirgesi ilkeleri' ne uygunluğunu (http://www.wma.net/en/30publications/10policies/b3/ index.html) arar. Bu tip çalışmaların varlığında yazarlar, yazının "Gereç ve Yöntemler" bölümünde “Etik Kurul Onayı” isimli alt başlık açarak etik kurul onayının alındığı kurumu, tarihi ve numarasını yazmak ve çalışmaya katılmış gönüllülerden "Bilgilendirilmiş onam" (informed consent) aldıklarını belirtmek zorundadırlar.
b) Çalışmada "Hayvan" öğesi kullanılmış ise, yazarlar, yazının "Gereç ve Yöntemler" bölümünde “Etik Kurul Onayı” isimli alt başlık açarak, Guide for the Care and Use of Laboratory Animals (www.nap.edu/catalog/5140.html) prensipleri doğrultusunda, çalışmalarında hayvan haklarını koruduklarını beyan etmek ve etik kurul onayının alındığı kurumu, tarihi ve numarasını yazmak zorundadırlar.
c) Olgu sunumlarında, gönüllülerden "Bilgilendirilmiş onam" (informed consent) alınmalıdır ve gönüllünün kimliği saklı tutulmalıdır. Gereç ve Yöntemler kısmında gönüllüden “Bilgilendirilmiş onam” alındığı beyan edilmek zorundadır.
d) Eğer yazıda dolaylı/dolaysız ticari bağlantı veya çalışma için maddi destek veren kurum mevcut ise, yazarlar bu durumu (yoksa da olmadığını) sunum sayfasında bildirmek zorundadırlar.


(9) Yazıların biyoistatistik kurallara uygunluğu yazarların sorumluluğundadır. Yazılarda “p” değerleri açık olarak verilmelidir (p=0.025; p=0.524 gibi).


(10) 1976 Copyright Act'e göre, yayımlanmak üzere kabul edilen yazıların her türlü yayın hakkı dergiyi yayımlayan kuruma aittir. Yazılardaki düşünce ve öneriler tümüyle yazarların sorumluluğundadır.


(11) Makale ile birlikte Yazar Onay Formu gönderilmelidir. Dergi web sitesinde yer alan "Yazar Onay Formu" bütün yazarlar tarafından doldurulup imzalandıktan sonra, yazı ile birlikte gönderilmelidir.


(12) Makale ile birlikte Yazım Kuralları Kontrol Listesi doldurularak sisteme yüklenmelidir.


(13) Makale Kabul edildikten sonra Telif Hakkı Devir Formu gönderilmelidir. Dergi web sitesinde yer alan "Telif Hakkı Devir Formu" bütün yazarlar tarafından doldurulup imzalandıktan sonra, kabul edilen yazı veya hakemlerin önerileri doğrultusunda düzeltilmiş yazı ile birlikte gönderilmelidir.


(14) Yazılar, süreci hızlandırmak amacıyla elektronik olarak kabul edilmektedir. Yazılar word programında görülebilecek şekilde hazırlanmalıdır.


(15) Gönderilen Yazılar:


a) Tüm yazılar A4 boyutlarında yazılmalı, sayfanın kenar boşlukları üstten, alttan ve yanlardan 2,5 cm kalacak şekilde düzenlenmelidir. Kaynaklar makale içinde yapılan atıf sırasına göre dizilmelidir. Dergimiz ilke olarak, makalelerde Türkçe yayınların da kaynak gösterilmesini önermektedir. Kaynaklar, tablolar ve şekil açıklamaları dahil metnin tümü 1,5 satır aralıklı, her iki yana yaslı, satır sonu tireleme olmadan ve 12 punto yazı karakteri kullanılarak yazılmalıdır. Mümkün olduğu sürece metinler, semboller ve diğer özel karakterler için “Cambria” yazı biçimi kullanılmalıdır. Koyu, Eğik, Yunan Alfabesi, Matematik, Alt simge ve Üst simge karakterlerini göstermek için kelime işlemci programınızın biçimlendirme özellikleri kullanılmalıdır. Kısaltmaların açıklamaları ilk kullanıldıkları yerde verilmeli ve takiben parantez içinde kısaltması yazılmalıdır. Yazıların hemen işleme konulabilmesi için belirtilen yazım kurallarına tam olarak uygun olması gereklidir. Editör ve Yayın Danışma Kurulu yayın koşullarına uymayan yazıları; düzeltmek üzere yazarına geri gönderme, biçimce düzenleme veya reddetme yetkisine sahiptir.
b) Dipnot açıklamaları Cambria 9 punto, tek satır aralıklı olarak düzenlenmelidir. Şekil adları şeklin altında, tablo adları tablonun üstünde yer almalı; şayet alıntı yapılmışsa kaynak şekil ve tablonun altında gösterilmelidir. Tablolarda satır ve sütün çizgileri kullanılmamalıdır.
c) Tablo, şekiller ve resimler ayrı ayrı dosyalarda iletilmelidir. Şekiller ve resimler JPEG formatında en az 300 dpi olmalıdır. Word içine yapıştırılan şekiller ve resimler kabul edilmemektedir.
d) Metin içindeki tüm şekil ve tablolara atıfta bulunulmalıdır. Tablo ve Şekiller (Çizim ve Fotoğraflar) cümle sonunda parantez içinde rakam ile (1, 2, 3 şeklinde) belirtilmelidir. Şekillerin ve tabloların alt yazıları metin sonunda kaynaklardan sonra ayrı bir sayfaya yazılmalıdır.


e) Araştırma yazıları ve Kısa bildiriler aşağıdaki sıraya göre hazırlanmalıdır:
• Başlık sayfası
• Türkçe ve İngilizce Özet (Amaç, Gereç ve Yöntem, Bulgular, Sonuç olarak kısımlara ayrılmalıdır.)
• Giriş
• Gereç ve Yöntem
• Bulgular
• Tartışma
• Teşekkür
• Kaynaklar


f) Araştırma yazıları:
• Özet ve Abstract 150-300 kelime olmalıdır.
• Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 5000 kelimeyi aşmamalıdır.
• Gereç ve Yöntem kısmında Etik Kurul Onayı şeklinde alt başlık bulunmalı ve burada onayın alındığı kurulun ismi, sayı ve tarih belirtilmelidir.
• Varsa araştırmaya finansman/katkı sağlayan kuruluş ya da kişilere yapılacak teşekkür tartışma ile kaynaklar arasında yer almalıdır.
• Kaynaklar en fazla 50 adet olmalıdır.


g) Kısa bildiriler:
• Özet ve Abstract 100-250 kelime olmalıdır.
• Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 2000 kelimeyi aşmamalıdır.
• Gereç ve Yöntem kısmında Etik Kurul Onayı şeklinde alt başlık bulunmalı ve burada onayın alındığı kurulun ismi, sayı ve tarih belirtilmelidir.
• Varsa araştırmaya finansman/katkı sağlayan kuruluş ya da kişilere yapılacak teşekkür tartışma ile kaynaklar arasında yer almalıdır.
• Kaynaklar en fazla 25 adet olmalıdır.


h) Olgu sunumları aşağıdaki sıraya göre hazırlanmalıdır:
• Başlık sayfası
• Özet
• Abstract
• Giriş
• Olgu sunumu
• Tartışma
• Teşekkür
• Kaynaklar


- Yazar sayısı en fazla 5 kişi olmalıdır.
- Özet ve Abstract 100-250 kelime olmalıdır.
- Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 2500 kelimeyi aşmamalıdır.
- Olgu sunumlarında hastalardan “Bilgilendirilmiş onam” (informed constent) alınmalıdır ve hastanın kimliği saklı tutulmalıdır. Gereç ve Yöntemler kısmında gönüllüden “Bilgilendirilmiş onam” alındığı beyan edilmek zorundadır.
- Varsa araştırmaya finansman/katkı sağlayan kuruluş ya da kişilere yapılacak teşekkür tartışma ile kaynaklar arasında yer almalıdır.
- Kaynaklar en fazla 15 adet olmalıdır. 


i) Derleme yazıları:
- Başlık sayfası bulunmalıdır.
- Yazar sayısı en fazla 4 kişi olmalıdır.
- Özet ve abstract 250-400 kelime olmalıdır.
- Metnin tamamı (Türkçe ve İngilizce özetler dahil, kaynaklar hariç) 5000 kelimeyi aşmamalıdır.
- Kaynaklar en fazla 80 adet olmalıdır.

j) Editöre mektup:

- Başlık sayfası bulunmalıdır.
- Metnin tamamı (kaynaklar hariç) 750 kelimeyi aşmamalıdır.
- Kaynaklar en fazla 10 adet olmalıdır.

k) Başlık sayfası aşağıdaki içerikte olmalıdır: (Başlık sayfası Araştırma yazıları, Kısa bildiriler, Olgu sunumları, Derleme yazıları ve Editöre mektup’ta bulunmalıdır.)
• Türkçe başlık
• İngilizce başlık
• Yazar isimleri (Sorumlu yazar belirtilmeli)
• Yazarların akademik unvanları
• Yazarlara ait ORCID numaraları
• Yazarların çalıştıkları kurum adresleri
• Yazarların e-posta adresleri
• Yazarlara ait telefon numaraları 


l) Özet ve Abstract
Tüm yazılarda Türkçe “Özet” ve İngilizce “Abstract” bulunmalıdır. Türkçe ve İngilizce özetler Araştırma yazıları için 150-300 kelime, Kısa bildiriler için 100-250 kelime, Olgu sunumları için 100-250 kelime, Derleme yazıları için 250-400 kelime olmalıdır. Özetlerin hemen altında Türkçe ve İngilizce en az üç en fazla beş kelimeden oluşan "Anahtar Kelimeler" bulunmalıdır. "Anahtar Kelimeler" Türkiye Bilim Terimleri'nden (http://www.bilimterimleri.com) seçilmelidir. Türkiye Bilim Terimleri; MeSH (Medical Subject Headings) terimlerinin, Türkçe karşılıklarını içeren anahtar kelimeler dizinidir.


m) Kaynaklar
Referansların doğruluğundan yazarlar sorumludur. Kitap, kitap bölümü veya web adresli kaynak sayısı toplamda (hepsi) beşi geçmemelidir. Kullanılan kaynaklar, cümlelerin sonunda parantez içinde rakamlarla belirtilmelidir. Yazının "Kaynaklar Bölümü" ise yazının en son kısmında yer almalı ve kaynaklar yazıda geçiş sırasına göre sıralanmalıdır. Kaynaklar, yazarların soyadlarını ve adlarının baş harflerini, yazının başlığını, derginin adını, basım yılı, başlangıç ve bitiş sayfalarını içermelidir. Altıdan fazla yazarı olan yazılarda, ilk üç yazardan sonrası için 've ark.' veya 'et al.' ifadesi kullanılmalıdır. Kısaltmalar Index Medicus'a uygun olmalıdır.
Örnekler:


Dergide çıkan yazılar için kaynak yazım şekli:
- Ertekin T, Ekinci N, Karaca O, Nisari M, Canoz O, Ulger H. Effect of angiostatin on 1,2-dimethylhydrazine-induced colon cancer in mice. Toxicol Ind Health. 2013;29(6):490-7.
* Türkiye'de yayımlanan dergilerin adları (PubMed'de indekslenenler hariç) tam olarak yazılmalıdır.


Kitap için kaynak yazım şekli:
- Dieffenbach CW, Dveksler GS (Edited by). PCR Primer. 2nd Edition, New York: Cold Spring Harbor Laboratory Press, 2003:107-108.
- Dilek ON (Editör). Karaciğer. 1nci Baskı, Ankara: Uyum Ajans, 2003:689-719.


Kitaplardaki bölümler için kaynak yazım şekli:
- Dieffenbach CW, Dveksler GS (Edited by). PCR Primer. In: Roux KH. Optimization and Troubleshooting in PCR. 2nd Edition, New York: Cold Spring Harbor Laboratory Press, 2003:35-41.
- Dilek ON (Editör). Karaciğer. In: Gökçe Ö, Arıkan Y. Alveolar hidatik kist. 1nci Baskı, Ankara: Uyum Ajans, 2003:591-5.

On-Line yazı için kaynak yazım şekli:
Ticari olmayan ulusal ve uluslararası bilimsel kurul ve kuruluşların resmi internet sayfaları, erişim tarihi belirtilerek kaynak olarak gösterilebilir.
- Kavuncu V, Evcik D. Physiotherapy in rheumatoid arthritis. http://www.medscape.com/viewarticle/474880?src=search, Erişim Tarihi: 20.05.2004.


Tezler için kaynak yazım şekli:
- Şahin DA. Hemorajik şok sonrası görülen iskemi-reperfüzyon hasarına siklosporin a ve FK-506’nın etkileri. Uzmanlık Tezi. İstanbul: İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı,1999.
- Arıkan Terzi ES. RORA, ROBO1, CFH ve HTRA1 Gen polimorfizmlerinin Yaşa Bağlı Makula Dejenerasyonu ile ilişkisinin araştırılması. Doktora Tezi. Afyonkarahisar: Afyonkarahisar Sağlık Bilimleri Üniversitesi Sağlık Bilimleri Enstitüsü, Tıbbi Genetik Anabilim Dalı, 2014.


(16) Makale Değerlendirme Aşamaları şu şekildedir:
a) Tüm yazılar editör, yardımcı editörler ve en az üç danışman/hakem tarafından değerlendirilir.
b) Yazılar hakemlere gönderilmeden önce dergi yazım kurallarına uygunluğu bilimsel sekreterya tarafından incelenir.
c) Hakemlerden yedi gün içerisinde yazıyı değerlendirmeyi kabul edip etmediklerini bildirmeleri istenir.
d) Hakem değerlendirmeyi otuz gün içerisinde tamamlamalıdır.
e) İşlemleri yürütülüp karar aşamasında olan yazıların, makul bir neden olmadan geri çekilme talebi “red” kapsamına girmektedir.

Yayın Etiği

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.


Yazarların Etik Sorumlulukları
Kocatepe Tıp Dergisi’ne çalışma gönderen yazar(lar)ın aşağıdaki etik sorumluluklara uyması beklenmektedir:
- Kocatepe Tıp Dergisi’nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır. Kocatepe Tıp Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir.
- Yazar(lar)ın gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazar(lar)ın başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
- Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
- Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.
- Yazar(lar)dan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazar(lar) beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır.
- Yazar(lar) kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır.
- Yazar(lar)ın yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.
- Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Kocatepe Tıp Dergisi’ne gönderilemez.
- Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.


Editörlerin Etik Görev ve Sorumlulukları
Kocatepe Tıp Dergisi Baş Editör ve Alan Editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE)tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır:


Genel görev ve sorumluluklar
Editörler, Kocatepe Tıp Dergisi’nde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:
• Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme,
• Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
• Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
• Düşünce özgürlüğünü destekleme,
• Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
• Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
• Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.


Okuyucu ile ilişkiler
Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.


Yazarlar ile ilişkiler
Editörlerin yazarlara karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
• Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
• Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
• Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
• Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
• "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
• Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.


Hakemler ile ilişkiler
• Editörlerin hakemlere karşı görev ve sorumlulukları aşağıdaki şekildedir:
• Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
• Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
• Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
• Körleme hakemlik bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
• Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
• Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
• Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
• Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
• Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.


Yayın kurulu ile ilişkiler
Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir. Ayrıca editörler;
• Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
• Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
• Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
• Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
• Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.


Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler
Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editoryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editörler ile yayıncı arasında yapılan yazılı sözleşme gereği, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.


Editoryal ve kör hakemlik süreçleri
Editörler; dergi yayın politikalarında yer alan "Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" politikalarını uygulamakla yükümlüdür. Bu bağlamda editörler her çalışmanın adil, tarafsız ve zamanında değerlendirme sürecinin tamamlanmasını sağlar.


Kalite güvencesi
Editörler; dergide yayınlanan her makalenin dergi yayın politikaları ve uluslararası standartlara uygun olarak yayınlanmasından sorumludur.


Kişisel verilerin korunması
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.


Etik kurul, insan ve hayvan hakları
Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan deneklere ilişkin etik kurul onayı, deneysel araştırmalara ilişkin izinlerin olmadığı durumlarda çalışmayı reddetmekle sorumludur.


Olası suistimal ve görevi kötüye kullanmaya karşı önlem
Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.


Akademik yayın bütünlüğünü sağlamak
Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır.


Fikri mülkiyet haklarının korunması
Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Ayrıca editörler yayınlanan tüm makalelerdeki içeriklerin başka yayınların fikri mülkiyet haklarını ihlal etmemesi adına gerekli önlemleri almakla yükümlüdür.


Yapıcılık ve tartışmaya açıklık
Editörler;
• Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir.
• Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır.
• Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.

Şikayetler
Editörler; yazar, hakem veya okuyuculardan gelen şikayetleri dikkatlice inceleyerek aydınlatıcı ve açıklayıcı bir şekilde yanıt vermekle yükümlüdür.

Politik ve Ticari kaygılar
Dergi sahibi, yayıncı ve diğer hiçbir politik ve ticari unsur, editörlerin bağımsız karar almalarını etkilemez.

Çıkar çatışmaları
Editörler; yazar(lar), hakemler ve diğer editörler arasındaki çıkar çatışmalarını göz önünde bulundurarak, çalışmaların yayın sürecinin bağımsız ve tarafsız bir şekilde tamamlamasını garanti eder.

Hakemlerin Etik Sorumlulukları
Tüm çalışmaların "Körleme Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. Kocatepe Tıp Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir. Bu bağlamda Kocatepe Tıp Dergisi için çalışma değerlendiren hakemlerin aşağıdaki etik sorumluluklara sahip olması beklenmektedir:
• Sadece uzmanlık alanı ile ilgili çalışma değerlendirmeyi kabul etmelidir.
• Tarafsızlık ve gizlilik içerisinde değerlendirme yapmalıdır.
• Değerlendirme sürecinde çıkar çatışması ile karşı karşıya olduğunu düşünürse, çalışmayı incelemeyi reddederek, dergi editörünü bilgilendirmelidir.
• Gizlilik ilkesi gereği inceledikleri çalışmaları değerlendirme sürecinden sonra imha etmelidir. İnceledikleri çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir.
• Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir.
• Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır.
• Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.


Yayıncının Etik Sorumlukları
Kocatepe Tıp Dergisi Editörleri ve Yayın Kurulu aşağıdaki etik sorumlulukların bilinciyle hareket etmektedir:
• Editörler, Kocatepe Tıp Dergisi’ne gönderilen çalışmaların tüm süreçlerinden sorumludur. Bu çerçevede ekonomik ya da politik kazançlar göz önüne alınmaksızın karar verici kişiler editörlerdir.
• Bağımsız editör kararı oluşturulmasını taahhüt eder.
• Kocatepe Tıp Dergisi’nde yayınlanmış her makalenin mülkiyet ve telif hakkını korur ve yayınlanmış her kopyanın kaydını saklama yükümlüğünü üstlenir.
• Editörlere ilişkin her türlü bilimsel suistimal, atıf çeteciliği ve intihalle ilgili önlemleri alma sorumluluğuna sahiptir.


Etik Olmayan Bir Durumla Karşılaşırsanız
Kocatepe Tıp Dergisi’nde yukarıda bahsedilen etik sorumluluklar ve dışında etik olmayan bir davranış veya içerikle karşılaşırsanız lütfen ktd@afsu.edu.tr.com adresine e-posta yoluyla bildiriniz.

II- YAYIN ETİĞİ VE İNTİHAL:

Kocatepe Tıp Dergisi, Uluslararası Medikal Dergisi Editörleri Konseyi (ICMJE), Dünya Tıbbi Editörler Birliği (WAME) ve Yayın Etik Kuralları (COPE) kriterlerini benimsemektedir. İntihal girişimiyle ilgili olarak, COPE' de belirlenen iş akışlarına dayanarak hareket edilecektir.
Gönderilen tüm özgün araştırma makaleleri için yazarlardan çalışmanın etik kurul onay belgesi istenecektir.
Gönderilen makaleler, aşağıda URL adresleri verilen intihal Programları yardımıyla benzerlik ve intihal açısından kontrol edilmektedir.

iThenticate http://www.ithenticate.com/



Makale gönderimi, değerlendirmesi ve yayımlanması ÜCRETSİZDİR.

88x31.png
Bu Dergi Creative Commons Atıf-GayriTicari-AynıLisanslaPaylaş 4.0 Uluslararası Lisansı ile lisanslanmıştır.