Günümüzde küreselleşme olgusunun sınırları ortadan kaldırması ile birlikte rekabet koşulları işletme faaliyetlerinin sürdürülebilirliğini daha da zorlamaya başlamıştır. Küreselleşme sonucu artan rekabetin etkisi ile birlikte işletmeler üretim sürecinde farklı yöntemler aramaya yönelmişlerdir. Bu yöntemlerden en önemlilerinden biriside tedarikçi zinciri yönetimidir. Nitekim doğru tedarik zinciri yönetimi, işletmelerin rekabet gücünü arttırmakla birlikte maliyetlerinin düşürülmesine ve müşteri memnuniyetlerinin artmasını sağlayabilmektedir. Tedarik zinciri yönetimi, işletmelerin üretim süreçlerinde etkinliği arttırmakla birlikte göz ardı edilen belirsizliklerin kontrol altına alınması ile etkinlik sorunlarını da bertaraf edilebilecektir. Bunun ise en önemli yolu olarak tedarik zinciri yönetimi kapsamında SCOR modelinin uygulanması olduğu ifade edilebilinmektedir. Bu veriler ışığında yiyecek-İçecek işletmelerinde tedarik zinciri yönetimi kapsamında SCOR modelinin etkin şekilde uygulanabilirliğine yönelik nicel bir alan çalışması gerçekleştirilmiştir. Alan araştırması, Türkiye’de, büyük bir çoğunluğu şehir ünvanı almış şehirlerde, faaliyet gösteren 917 yiyecek-içecek işletmeleriyle yapılmıştır. Alan araştırması sonucunda yiyecek-içecek işletmelerine tedarik zinciri yönetimi kapsamında SCOR modelin uygulanabilirliği ve uygulanabilirliğin sağlanması durumunda verimlilik düzeyinde kayda değer artışlar sağlanabileceği bulgularına ulaşılmıştır.
Yiyecek-İçecek İşletmeleri Tedarikçi Zinciri Yönetimi SCOR ModelYiyecek-İçecek İşletmeleri SCOR Model
Conditions of competition has begun to force the sustainability of the enterprise activities further when the limits of the globalisation phenomenon were eliminated at the present time. Enterprises have tended towards embarking the different methods together with an impression of competitiveness which raised because of the globalisation. One of the foremost method is the supply chain management. Thus, a proper supply chain management not only provides the customer satisfaction but also decreases the costs by raising the competitiveness of enterprises. Supply Chain Management will be able to eliminate the activity problems by getting the ignored uncertainties under control together with increasing the effectiveness of the production process of enterprises. It can be stated that the best way is to applicate the Scor method within the scope of supply chain management. In absolute terms, a quantitive field research has been conducted towards the applicability of the Scor model within Supply Chain Management effectively in Food and Beverage Enterprises. The field research has been conducted with 917 food and beverage enterprises which located in cities that majorly got “City” title As a result of the field research, in case the Scor model is used in Food and Beverage enterprises within the scope of supply chain management, the productivity level of enterprises increases significantly.
Food & Beverage Enterprises Supply Chain Management SCOR Method
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Sayı: 34 |
**