Bu çalışma farklı
bitkilere ait uçucu yağların çilek meyvesinin muhafazası sırasında kalite
değişimi ve enfeksiyon gelişimini engellemedeki etkilerinin belirlenmesi
amacıyla yürütülmüştür. Bu amaçla 1000 ppm dozunda kekik (Thymus vulgaris), kimyon (Cuminum cyminum), nane (Mentha spicata), tarçın (Cinnamomum
zeylanicum) ve çörekotu (Nigella
sative) doğal bitkisel uçucu yağları çilek meyvelerine pülverize olarak
uygulanmıştır. Uygulamayı takiben çilekler her bir kutuda 200±10 g meyve
olacak şekilde kapaklı polietilen
tereftalat kutular içerisinde ambalajlanmıştır. Paketlenmiş çilek meyveleri
1±1ºC sıcaklık ve %90 oransal nem içeren soğuk odalarda depolanmıştır. 11 gün süreyle muhafaza edilen çileklerde 3., 5.,
7., 9. ve 11. günlerde, ağırlık kaybı, meyve rengi, meyve eti sertliği, suda
çözünebilir kuru madde (SÇKM), titre edilebilir asitlik, şeker miktarı,
enfeksiyon oranı, görünüş ve tat puanlaması ölçüm ve gözlemleri yapılmıştır.
Araştırmadan elde edilen sonuçlara göre, özellikle çörekotu ve nane uçucu
yağları başta olmak üzere tüm uçucu yağların enfeksiyon gelişimini baskıladığı
buna karşılık meyve rengi, SÇKM miktarı, glikoz içeriği ve görünüş puanları
üzerinde uçucu yağların önemli bir etkisi olmadığı bulunmuştur. Bununla
birlikte kekik uçucu yağının ağırlık kaybını azalttığı, kekik dışındaki tüm
uçucu yağların yumuşamayı geciktirdiği, nane uçucu yağının asit parçalanmasını
geciktirdiği, çörek otu uçucu yağının şeker kaybını hızlandırdığı ancak kekik
uçucu yağının tad kalitesinin bozulmasına neden olduğu tespit edilmiştir. Sonuç
olarak, kullanılan uçucu yağlar içerisinde olgunlaşmayı geciktirmesi ve
enfeksiyonu engellemesi nedeniyle, çileklerin depolama kalitesinin korunması
açısından nane uçucu yağının en iyi sonucu verdiği bulunmuştur.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Mühendislik |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Temmuz 2019 |
Kabul Tarihi | 16 Nisan 2019 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 2 Sayı: 1 |