Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme
Öz
Destan, kolektif bilinç dışına ait pek çok motifi sembolik yönleriyle ihtiva eden bir anlatı türüdür. Edebî yaratmalar içerisinde müstesna bir yere konumlanan destan, olağanüstü hadiselerin mitolojik imgelerle birlikte anlam bulduğu gizemli bir yapıya sahiptir. Bu bağlamda kahramanının henüz beşikte iken konuşması, Türk destanlarında karşımıza çıkan sırlı motiflerden biridir. Bu sırrın psikomitolojik açıdan çözümlenmesi, millî kültürümüze de ışık tutacak niteliktedir. Beşikte iken konuşma motifi, kahramanın henüz bebeklik çağında dile gelmesini ifade eden ve onu diğer insanlardan farklı kılan bir fenomendir. Fizyolojik, biyolojik ve nöropsikolojik açıdan tam olarak gelişmemiş/olgunlaşmamış bir bebeğin konuşması mucizevi bir olaydır. Türk destanlarında sembolik yönü güçlü bir şekilde yer alan bu mucizenin, İslam inancında da var olduğu görülür. Kur’an-ı Kerim’de Hz. İsa’nın; Hz. Muhammed’in bir hadisinde ise Hz. İsa’nın, Cüreyc’e şahitlik eden bebeğin ve Benî İsrâil’den bir kadının çocuğunun beşikte iken konuştuğu anlatılır. Bunların yanında Yusuf kıssasını konu edinen mesnevilerde de Hz. Yusuf’un iffetini gün yüzüne çıkaran bebeğin, olağanüstü bir şekilde dile geldiği görülür. Binlerce yıllık kültürümüzün köklü değerlerinden olan Oğuz Kağan ve Manas destanlarında da beşikte iken konuşma motifi, epik yönleriyle kolektif bilinç dışından bilince ulaşmaktadır. Bu makalede, Oğuz Kağan ve Manas destanlarında tespit edilen beşikte iken konuşma motifi, kahramanlık mitosu bağlamında sembolik ve arketipsel açıdan incelenecektir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Bang, W. ve Arat, R. R. (1936). Oğuz Kağan Destanı. İstanbul: Burhaneddin Basımevi.
- Bayat, F. (2006). Oğuz destan dünyası, Oğuznamelerin tarihî, mitolojik kökenleri ve teşekkülü. Ötüken Neşriyat.
- Campbell, J. (2010). Kahramanın sonsuz yolculuğu (Çev. Sabri Gürses). Kabalcı Yayınları.
- Çobanoğlu, Ö. (2007). Türk dünyası epik destan geleneği. Akçağ Yayınları.
- Eliade, M. (2017). Kutsal ve kutsal dışı-dinin doğası (Çev. Ali Berktay). Alfa Yayınları.
- Erdal, T. (2018). Ay dede, evin nerede?: Halk anlatılarında ve inanışlarında Ay’ın cinsiyeti, Millî Folklor. 120. 198-211.
- Fordham, F. (2011). Jung psikolojisinin ana hatları (Çev. Aslan Yalçıner). Say Yayınları.
- Franz, M. L. v. (2009). Bireyleşme süreci (çev. A. N. Babaoğlu), İnsan ve Sembolleri. 158-229. Okuyanus Yayınları.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Türk Halk Edebiyatı
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Erken Görünüm Tarihi
29 Nisan 2025
Yayımlanma Tarihi
30 Nisan 2025
Gönderilme Tarihi
23 Ocak 2024
Kabul Tarihi
25 Nisan 2025
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2025 Cilt: 22 Sayı: 1
APA
Özdemir, S. D. (2025). Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 22(1), 161-170. https://doi.org/10.33437/ksusbd.1424604
AMA
1.Özdemir SD. Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;22(1):161-170. doi:10.33437/ksusbd.1424604
Chicago
Özdemir, Serdar Deniz. 2025. “Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 (1): 161-70. https://doi.org/10.33437/ksusbd.1424604.
EndNote
Özdemir SD (01 Nisan 2025) Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22 1 161–170.
IEEE
[1]S. D. Özdemir, “Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme”, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 1, ss. 161–170, Nis. 2025, doi: 10.33437/ksusbd.1424604.
ISNAD
Özdemir, Serdar Deniz. “Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 22/1 (01 Nisan 2025): 161-170. https://doi.org/10.33437/ksusbd.1424604.
JAMA
1.Özdemir SD. Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 2025;22:161–170.
MLA
Özdemir, Serdar Deniz. “Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme”. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 22, sy 1, Nisan 2025, ss. 161-70, doi:10.33437/ksusbd.1424604.
Vancouver
1.Serdar Deniz Özdemir. Oğuz Kağan ve Manas Destanlarında Beşikte İken Konuşma Motifi Üzerine Kahramanlık Mitosu Bağlamında Bir İnceleme. Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi. 01 Nisan 2025;22(1):161-70. doi:10.33437/ksusbd.1424604