Bu çalışmada,
yüksek glukoz konsantrasyonuna maruz bırakılan insan eritrositlerinde in vitro
ortamda tarçının (Cinnamon) eritrosit membranı Na+-K+ ATPaz
ve Ca++ ATPaz aktiviteleri ile glikozillenmiş hemoglobin (HbA1c)
ve MDA düzeylerine etkisi araştırılmıştır. Sağlıklı bireylerden toplanan kan
örneklerinden elde edilen eritrositler normal ve yüksek glukoz
konsantrasyonlarına maruz bırakılarak farklı konsantrasyonlardaki tarçın ile
bir saat süresince inkübe edilmiştir. Sadece normal glukoza maruz bırakılan eritrositler
kontrol grubu olarak kullanılmıştır. Yüksek glukoza maruz bırakılan
eritrositlerde Na+-K+ ATPaz ve Ca++ ATPaz
aktiviteleri normal glukoza maruz bırakılan kontrol grubuna göre istatistiki
olarak önemli düzeyde düşük bulunmuştur (p<0.001). Tarçın uygulanan
gruplarda tarçın konsantrasyonlarına da bağlı olarak bu enzimlerin
aktivitelerinin istatistiki olarak önemli düzeyde arttığı saptanmıştır. Yüksek
konsantrasyondaki glukozun etkisi ile MDA ve HbA1c değerlerinin
normal konsantrasyonda glukoz uygulanan kontrol grubuna göre istatistiki olarak
önemli düzeyde arttığı, tarçının etkisi ile tarçının konsantrasyonlarına da
bağlı olarak MDA ve HbA1c değerlerinin azaldığı saptanmıştır. Sonuçta,
tarçının eritrositlerde normal glukoz konsantrasyonlarında olduğu gibi yüksek
glukoz konsantrasyonlarında da Na+-K+ ATPaz ve Ca++
ATPaz aktivitelerini artırıcı ve lipid peroksidasyonu ile protein
glikozilasyonunu azaltıcı etkiye sahip olduğu görülmüş, bunun ise yüksek kan
glukozu ile karakterize ve bütün dünyada yaygın bir hastalık olan diabetes
mellitusta özel bir önem arz edebileceği düşünülmüştür.
Tarçın(cinnamon) Na+-K+ ATPaz Ca++ ATPaz Lipid Peroksidasyonu Eritrosit Membranı
In this study, the effect of cinnamon on protein
glycosylation, Na+-K+ ATPase, Ca++ ATPase
activities and lipid peroxidation levels in human erythrocytes which exposed to
high glucose concentration in vitro is investigated. For this purpose, the
blood samples obtained from healthy individuals have been exposed to normal
glucose and high glucose concentrations and then incubated with cinnamon at
different concentrations. The samples which exposed to normal glucose
concentration only, are used as a control group. In erythrocyte samples which
have been exposed to high glucose concentration, Na+-K+
ATPase, Ca++ ATPase activities are found lower than those of control
group and the differences between these two groups are statistically
significant (p<0.001). In the groups which have been exposed to cinnamon,
the activities of these two membrane enzymes are increased at a statistically
significant level due to the increase of cinnamon concentrations. It has also
been detected that MDA and HbA1c levels increase more in high
glucose group than normal glucose group, and they also decrease under the effect
of cinnamon, directly depending on the concentration of applied cinnamon. As a result, cinnamon increase the activities of Na+-K+
ATPase and Ca++ ATPase and decrease the level of lipid peroxidation
in high glucose concentration in erythrocytes, so do in normal glucose
concentrations. It is concluded that the effects of cinnamon on these
parameters have a special importance on diabetes mellitus, a disease known
commonly all over the world, which is characterized by high blood glucose
level.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 27 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 9 Kasım 2017 |
Kabul Tarihi | 21 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 12 Sayı: 3 |