Objective: To examine attitudes to eating in multiple sclerosis (MS) patients.
Materials and Methods: The study included 64 cases diagnosed with MS according to the 2017 McDonald criteria and a control group of 64 healthy volunteers
of similar age, gender, and education level. All the study participants underwent a detailed neurological examination and were then administered the
Eating Attitudes Test (EAT), the Beck Anxiety Inventory (BAI), and the Beck Depreession Inventory (BDI).
Results: In the comparisons between the groups of the EAT results, a score of ≥30 was obtained by 24 (37.5%) MS patients and 14 (21.8%) of the control
group. When the MS patients were compared in two groups according to the Expanded Disability Status Scale (EDSS) score of ≤3 and ≥4, an EAT score of
≥30 was obtained by 11 (25%) patients with EDSS score ≤3 and by 13 (68.5%) patients with EDSS ≥4.
Conclusion: The frequency of eating disorders in the MS patients in this study was found to be higher than the overall frequency in the general population.
This rate reached statistical significance in patients with high EDSS scores. When it is considered that some vitamin and mineral deficiencies are among
the triggers of MS attacks, the presence of eating disorders or poor eating behaviour is important in the follow-up and treatment processes of MS patients.
Amaç: Bu çalışmada Multipl skleroz (MS) hastalarında yeme tutumlarının incelenmesi amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: Bu çalışmaya 2017 McDonald kriterlerine göre MS tanısı olan 64 olgu yanı sıra yaş, cinsiyet ve eğitim düzeyi açısından benzer özellikli
64 sağlıklı gönüllü alındı. Tüm katılımcılara ayrıntılı nörolojik muayene yapılmış olup, yeme tutumu testi, Beck anksiyete ölçeği ve Beck depresyon
ölçeği uygulanmıştır.
Bulgular: Gruplar arasında Yeme Tutum Testi karşılaştırıldığında MS olanlarda YTT≥30 üzerindeki kişi sayısı 24 (%37.5) olduğu, kontrol grubunda bu sayı
14 (%21.8) olup, MS grubunda kontrol grubuna göre yüksek bulunmuştur. MS grubunu EDSS 3 ve altı ile EDSS 4 ve üzeri her iki grubu karşılaştırdığımızda
YTT 30 puan üzeri hasta EDSS 3 ve altında 11 (%25), EDSS 4 ve üzeri 13 (68.5) hasta saptanmıştır. EDSS göre karşılaşıldığında EDSS 4 ve üzeri olan
grupda 30 puan alan hasta oranı daha fazla saptanmıştır.
Sonuç: Çalışmamızda MS hastalarında yeme bozukluğu sıklığı toplumdaki genel sıklığa oranla yüksek bulunmuştur. Bu oran ileri EDSS olan hastalarda
istatiksel olarak daha da anlamlılığa ulaşmıştır. MS hastalarının takiplerinde ve tedavi süreçlerinde atak tetikleyiciler arasında bazı vitamin mineral eksikliği
olduğu da göz önüne alındığında yeme bozuklukları veya bozulmuş yeme davranışının varlığı önem kazanmaktadır.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Araştırma Makaleleri |
Yazarlar | |
Erken Görünüm Tarihi | 10 Temmuz 2023 |
Yayımlanma Tarihi | 12 Temmuz 2023 |
Gönderilme Tarihi | 20 Haziran 2022 |
Kabul Tarihi | 8 Temmuz 2022 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2023 Cilt: 18 Sayı: 2 |