Cilt: 18 Sayı: 3, 20.11.2023

Yıl: 2023

Araştırma Makaleleri

Derlemeler

Olgu Sunumları

KSÜ Tıp Dergisi, Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi Tıp Fakültesi'nin bilimsel resmi dergisidir. KSÜ Tıp Dergisi, uluslararası, çift kör, tarafsız, hakemli bir çevrimiçi yayıncılık dergisidir. Dergi, ulusal ve uluslararası tüm tıp kurumlarına ve araştırmacılara ulaşmayı amaçlamaktadır. 

KSÜ Tıp Dergisi bilimsel bir dergidir. KSÜ Tıp Dergisi, tıp ve hemşireliğin çeşitli alanlarında orijinal araştırma makaleleri, vaka raporları ve derlemeler yayınlamaktadır. Dergi, aşağıdaki alanlar dahil ancak bunlarla sınırlı olmamak üzere konu alanlarını kapsayan makaleleri kabul etmektedir:
Anesteziyoloji, Kardiyoloji, Kalp Damar Cerrahisi, Göğüs Hastalıkları, Klinik Biyokimya, Klinik Mikrobiyoloji, Klinik Patoloji, Klinik Farmakoloji, Kritik Bakım ve Acil Tıp, Dermatoloji, Endokrinoloji ve Metabolizma, Gastroenteroloji ve Hepatoloji, Genetik ve Moleküler Biyoloji, Geriatri ve Genel Cerrahi, Jinekoloji Kadın Hastalıkları, Hematoloji, Sağlık Eğitimi, İç Hastalıkları, Enfeksiyon Hastalıkları, Tıbbi İstatistikler, Neonatoloji, Beslenme, Nefroloji, Nöroloji, Nöroşirurji, Hemşirelik, Ortopedi ve Travmatoloji, Onkoloji, Oftalmoloji, Kulak Burun Boğaz, Pediatri, Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Fizyoterapi, Fizyoterapi Sağlık ve Sağlık Hizmetleri, Radyoloji, Romatoloji, Spor ve Egzersiz Tıbbı, Göğüs Cerrahisi, Üroloji. KSÜ Tıp Dergisi tarafından yayınlanan tüm makalelerin tam içeriği mevcuttur ve https://dergipark.org.tr/tr/pub/ksutfd/archive adresinden ücretsiz olarak indirilebilir. 
KSÜ Tıp Dergisi, en yüksek etik ve bilimsel standartlara sahiptir ve makalelerde ticari kaygı yoktur. Yayın Kurulu, Uluslararası Tıp Dergisi Editörler Konseyi (International Medical Journal Editors Council-ICMJE) ve Editoryal Etik İlkeler Komisyonu (Editorial Ethical Principles Commission-COPE) ilkeleri çerçevesinde çalışır. Yayınlanmak için gönderilen makalelerin daha önce başka bir yerde yayınlanmamış veya yayınlanmak üzere gönderilmemiş olması gerekir. Dergide yayınlanmak üzere kabul edilen makale türleri orijinal araştırma makalesi, olgu sunumları ve derlemelerdir. KSÜ Tıp Dergisinde yayınlanan bilimsel eserlerin sahiplerinden makale değerlendirme ücreti ya da basım ücreti talep edilmez. Yazının değerlendirme süreci en geç 8 hafta içinde tamamlanır. KSÜ Tıp Dergisinde yayınlanan makalelerdeki görüş ve sonuçların tüm sorumluluğu yazarlara aittir. Dergi editörleri ve yayın kurulu araştırma verilerinin güvenilirliği ve sonuçları ile ilgili herhangi bir sorumluluk kabul etmez. KSÜ Tıp Dergisi 4 ayda bir (Mart, Temmuz, Kasım) yılda 3 sayı olarak yayımlanır. Derginin dili hem Türkçe hem de İngilizce'dir. İntihal kuralları dergi tarafından takip edilmektedir. Dergi, tüm yazarlarımızın makalelerinde yer alacak kendi ORCID tanımlayıcılarını edinmelerini önermektedir.
Açık erişim politikası: Dergi, tamamen açık erişimli sayılar yayınlamaktadır, bu da tüm makalelerin internette tüm kullanıcılara yayınlanır yayınlanmaz erişilebileceği anlamına gelir. Bu dergi, araştırmayı halka ücretsiz olarak ulaştırma ilkesine dayanarak, daha büyük bir küresel bilgi alışverişini destekleyen içeriğine anında açık erişim sağlar. Bununla herhangi bir kullanıcının bu makalelerin tam metinlerini okumasına, indirmesine, kopyalamasına, dağıtmasına, yazdırmasına, aramasına veya bunlara bağlantı vermesine, indekslemek için taramasına, bunları veri olarak yazılıma iletmesine veya finansal ve teknik engel olmaksızın yasal amaçla kullanmasına izin veren, kamuya açık internet ile ücretsiz olarak erişilebilirliğini kastediyoruz. Çoğaltma ve dağıtım üzerindeki tek kısıtlama ve bu alandaki telif hakkının tek rolü, yazarlara çalışmalarının bütünlüğü üzerinde kontrol ve uygun şekilde tanınma ve alıntılanma hakkı vermektir.

Genel bilgi
Makaleninj basım öncesi son hali gönderilirken, yazarların adlarının, kurum isimlerinin, adreslerinin ve yazar sırasının doğru olduğundan emin olmak Sorumlu Yazarın sorumluluğundadır. Lütfen çevrimiçi ilk yayından sonra düzeltmelerin artık mümkün olmadığını unutmayın. Tüm ek düzeltmeler Baş Editör(ler)in onayını gerektirir ve makaleye köprü olarak eklenecek bir yazım hatasının yayınlanmasıyla sonuçlanacaktır. Kabul edilen makalelerin hangi sayıda yayınlanacağı derginin insiyatifindedir.

İlgilenilen yazı tipleri
Dergimizin yayınlanmak üzere kabul edeceği makale türleri orjinal araştırma, derleme, olgu sunumu ve olgu serileridir.

Orijinal Araştırma: Kliniklerde yapılan prospektif-retrospektif ve deneysel çalışmalar yayınlanabilmektedir.
Orijinal araştırmalar şu bölümlerden oluşmalıdır:
-Özet:
-Giriş
-Gereç ve Yöntemler
-Bulgular
-Tartışma
-Teşekkür
-Kaynaklar

Derleme: Doğrudan veya davet edilen yazarlar tarafından hazırlanır. Tıbbi özellik gösteren her türlü konu için son tıp literatürünü de içine alacak şekilde hazırlanabilir. Yazarın o konu ile ilgili basılmış yayınlarının olması özellikle tercih nedenidir. Derleme makaleler şu bölümlerden oluşmalıdır:
-Özet
-Konu ile ilgili başlıklar
-Kaynaklar


Olgu Sunumu-Olgu serisi: Nadir görülen, tanı ve tedavide farklılık gösteren makalelerdir. Yeterli sayıda fotoğraflarla ve şemalarla desteklenmiş olmalıdır.
Olgu sunumları şu bölümlerden oluşmalıdır:
-Özet
-Giriş
-Olgu Sunumu
-Tartışma
-Kaynaklar

YAZIM KURALLARI
Dergiye yayınlanması için gönderilen makalelerde aşağıdaki biçimsel esaslara uyulmalıdır:
Başlık sayfası:
Makalenin başlığı, yazar isimleri ve kurum bilgilerini içeren kısımdır. Makale gönderilirken kapak sayfası ayrı bir word dosyası olarak sisteme yüklenmelidir. Başlık sayfası şu bilgileri içermelidir:
Yazı çeşidi (Araştırma makalesi, Derleme, Olgu sunumu veya Olgu serisi)
Makalenin Türkçe başlığı
Makalenin ingilizce başlığı
Sıralı yazar isimleri
Tüm yazarların kurumları (Kurum adı, Anabilim-bilimdalı-bölüm adı, Şehir, Ülke), telefon numaraları, e-posta adresleri.
Yazışma yazarı adı soyadı, kurum ve adres bilgisi, Telefon numarası ve e-posta adresi
Yazarların sıralı ORCID numaraları (örnek: 0000-0002-8913-4341, 0000-0002-7054-1203…)
*Yazarlarin akademik ünvanları makaleler basılırken gösterilmez.

Özet-Abstract
Türkçe Özet (Özet): Makalenin özünü yansıtan, çarpıcı sonuçları veren, okuyucunun makale hakkında fikir edinebileceği kadar bilgi içeren, ortalama 200-250 kelimeden oluşan bölümdür. Özet bölümü araştırma makaleleri için “Amaç”, “Gereç ve yöntemler”, “Bulgular” ve “Sonuç” kısımlarından oluşmalıdır.Olgu sunumu ve Derlemeler için özet kısmı bölümsüz olarak yazılır. Gerek makale dosyaları gerekse sisteme yüklenen dosyada Özet bölümünde kurum ismi geçmemelidir.
İngilizce Özet (Abstract): Türkçe özetin tam İngilizce karşılığı şeklinde yazılan bölümdür. “Objective”, “Material end methods”, “Results” ve “Conclusion” bölümlerinden oluşmalıdır.

Kelime sayısı: 300 ile sınırlı.
Anahtar kelimeler: Makalenin içeriği ile ilgili olan ve makalenin literatürde aranırken kolaylıkla bulunmasını sağlayacak, Türkçe ve İngilizce, en az 3 anahtar kelime sunulmalıdır. İngilizce anahtar kelimeler "Medical Subject Headings (MESH)"e uygun olarak verilmelidir (Bkz:www.nlm.nih.gov/mesh/MBrowser.html). Türkçe anahtar kelimeler MESH terimlerinin aynen çevirisi olmalıdır. Anahtar kelimeler alfabetik sıraya göre dizilmelidir.


Ana metin: Yukarıda belirtildiği gibi makale çeşidine uygun alt başlıklardan oluşmalı, Times New roman yazı karakteri ile, 12 punto boyutunda, 1.5 satır aralığı ile yazılmalıdır. Yazım dili olarak dil bilgisine dikkat edilmeli, anlatım bozukluğu ve devrik cümleler olmamalıdır. Girintiler için boşluk bırakmak yerine “tab” fonksiyonu kullanılmalıdır. Dosya “Doc” veya “Doc x” formatında gönderilebilir. Satır numaralandırma fonksiyonu kullanılmalıdır.Ana metin içerisinde Kurum ya da yazar ismi bulunması halinde editör tarafından bu dosyadaki kurum ismi gizlenerek hakeme gönderilecektir.


Kısaltmalar: Kelimenin ilk geçtiği yerde parantez içinde verilir ve tüm metin boyunca aynı kısaltma kullanılır. Başlıkta kesinlikle kısaltma kullanılmaz. Özette ise herkes tarafından kabul edilen kısaltmalar kullanılabilir (ör: MR, TSH..)


Kaynaklar: Kaynaklar makalede geliş sırasına göre yazılmalı ve metinde cümle sonunda noktalama işaretlerinden hemen önce parantez içerisinde belirtilmelidir. Makalede bulunan yazar sayısı 6 veya daha az ise tüm yazarlar belirtilmeli, 7 veya daha fazla ise ilk 6 isim yazılıp yabancı kaynaklar için "et al." Türkçe kaynaklar için "ve ark." ifadesi eklenmelidir. Kaynak yazımı için kullanılan format Index Medicus'ta belirtilen şekilde olmalıdır (Bkz: www.icmje.org). Kişisel deneyimler, ticari broşürler ve basılmamış yayınlar kaynak olarak gösterilemez. Kaynakların yazımı için örnekler (Noktalama işaretlerine lütfen dikkat ediniz):
Makale için; Yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve isim(ler)inin başharf(ler)i, makale ismi, dergi ismi, yıl, cilt, sayfa no'su belirtilmelidir.
Örnek: Gungor O, Guzel FB, Sarica MA, Gungor G, Ganidagli B, Yurttutan N, et al. Ultrasound Elastography Evaluations in Patient Populations With Various Kidney Diseases. Ultrasound Q. 2019 Jun;35(2):169-172.
Kitap için; Yazar(lar)ın soyad(lar)ı ve isim(ler)inin başharf(ler)i, bölüm başlığı, editörün (lerin) ismi, kitap ismi, kaçıncı baskı olduğu, şehir, yayınevi, yıl ve sayfalar belirtilmelidir.
Yabancı dilde yayımlanan kitaplar için;
Underwood LE, Van Wyk JJ. Normal and aberrant growth. In: Wilson JD, Foster DW, eds. Wiliams' Textbook of Endocrinology. 1st ed.Philadelphia: WB Saunders; 1992. p.1079-138.
Türkçe kitaplar için;
Güngör Ö, Koçyiğit İ, Yılmaz T. Kalsiyum Metabolizması. Turgay Arınsoy, Özkan Güngör, İsmail Koçyiğit. Böbrek Fizyopatolojisi,1.Baskı, İstanbul, Raktif Yayıncılık,2017;80-88
Yazar ve editörün aynı olduğu kitaplar için; Yazar(lar)ın/editörün soyad(lar)ı ve isim(ler)inin başharf(ler)i, bölüm başlığı, kitap ismi, kaçıncı baskı olduğu, şehir, yayınevi, yıl ve sayfalar belirtilmelidir. Örnek:
Yabancı dilde yayımlanan kitaplar için;
Solcia E, Capella C, Kloppel G. Tumors of the exocrine pancreas. Tumors of the Pancreas. 2nd ed.Washington: Armed Forces Institute of Pathology; 1997. p.145-210.
Türkçe kitaplar için;
Eken A. Cosmeceutical ingredients: drugs to cosmetics products. Kozmesötik Etken Maddeler. 1. Baskı. Ankara: Türkiye Klinikleri; 2006. p.1-7.
Sadece on-line yayınlar için;
DOI tek kabul edilebilir on-line referanstır.

Kaynak sayısı :40 ile sınırlıdır.

Şekil, Resim, Tablo ve Grafikler: Şekil, resim, tablo ve grafiklerin metin içinde geçtiği yerler ilgili cümlenin sonunda parantez içerisinde belirtilmeli, açıklamaları ayrı bir başlık altında makale sonuna eklenmelidir.
-Şekil, resim/fotoğraflar ayrı birer.jpg veya .gif dosyası olarak (pixel boyutu yaklaşık 500x400, 8 cm eninde ve 300 dpı çözünürlükte taranarak) gönderilmelidir.
-Kullanılan kısaltmalar şekil, resim, tablo ve grafiklerin altındaki açıklamada belirtilmelidir.
-Daha önce basılmış şekil, resim, tablo ve grafik kullanılmış ise yazılı izin alınmalıdır ve bu izin açıklama olarak şekil, resim, tablo ve grafik açıklamasında belirtilmelidir.
-Resimler/fotoğraflar renkli, ayrıntıları görülecek derecede kontrast ve net olmalıdır.

Teşekkür: Eğer çıkar çatışması, finansal destek, bağış ve diğer bütün editöryal (istatistiksel analiz, İngilizce/Türkçe değerlendirme) ve/veya teknik yardım varsa, metnin sonunda, kaynaklardan önce belirtilmelidir.


Kabul sonrası: Kabul edilen makaleler alan editörü tarafından yazım ve dilbilgisi hataları açısından redaksiyonu yapılır. Redaksiyonu yapılan makale son bir kez yazar isimleri, yazar sıralaması, yazar kurumları, yazım hataları, tablo ve görsellerin metin ile uyumu gibi konularda olası hataları düzeltmek amacıyla yazara gönderilir (Proofreading). Yazarların “son okuyucu” sekmesinde ya da e-postalarından bu belgeyi takip etmeleri gerekir. Redaksiyon editörü tarafından yazı üzerinde açılan soru kutucuklarına yazar tarafından cevap verilerek yazının basıma hazır hale gelmesi sağlanır.


İngilizce edit süreci: Yabancı dilde yazılan makaleler için yazarların profesyonel yardım alması önerilir. Yabancı dilde yazılan makaleler için dil editörü tarafından yapılan incelemede saptanan yazım ve dil bilgisi hataları tespit edilerek düzeltme önerisinde bulunulur.

Kelime sayısı: Araştırma makaleleri için 3500 kelime, derleme yazısı için 4000 kelime ile sınırlıdır. Tablo sayısı maksimum 4, şekil sayısı 2 ile sınırlıdır. 

Aşağıda yer alan etik görev ve sorumluluklar oluşturulurken açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan rehberler ve politikalar dikkate alınarak hazırlanmıştır.

Yazarların Sorumlulukları;
*KSÜ Tıp Dergisi'nde uygulanan yayın süreçleri, bilginin tarafsız ve saygın bir şekilde gelişimine ve dağıtımına temel teşkil etmektedir. Bu doğrultuda uygulanan süreçler, yazarların ve yazarları destekleyen kurumların çalışmalarının kalitesine doğrudan yansımaktadır. Hakemli çalışmalar bilimsel yöntemi somutlaştıran ve destekleyen çalışmalardır. Bu noktada sürecin bütün paydaşlarının (yazarlar, okuyucular ve araştırmacılar, yayıncı, hakemler ve editörler) etik ilkelere yönelik standartlara uyması önem taşımaktadır.
*KSÜ Tıp Dergisi yayın etiği kapsamında tüm paydaşların aşağıdaki etik sorumlulukları taşıması beklenmektedir. Yazarların gönderdikleri çalışmaların özgün olması beklenmektedir. Yazarların başka çalışmalardan yararlanmaları veya başka çalışmaları kullanmaları durumunda eksiksiz ve doğru bir biçimde atıfta bulunmaları ve/veya alıntı yapmaları gerekmektedir.
Çalışmanın oluşturulmasında içeriğe entelektüel açıdan katkı sağlamayan kişiler, yazar olarak belirtilmemelidir.
Yayınlanmak üzere gönderilen tüm çalışmaların varsa çıkar çatışması teşkil edebilecek durumları ve ilişkileri açıklanmalıdır.

*Yazarlardan değerlendirme süreçleri çerçevesinde makalelerine ilişkin ham veri talep edilebilir, böyle bir durumda yazarlar beklenen veri ve bilgileri yayın kurulu ve bilim kuruluna sunmaya hazır olmalıdır. Yazarlar kullanılan verilerin kullanım haklarına, araştırma/analizlerle ilgili gerekli izinlere sahip olduklarını veya deney yapılan deneklerin rızasının alındığını gösteren belgeye sahip olmalıdır. Yazarların yayınlanmış, erken görünüm veya değerlendirme aşamasındaki çalışmasıyla ilgili bir yanlış ya da hatayı fark etmesi durumunda, dergi editörünü veya yayıncıyı bilgilendirme, düzeltme veya geri çekme işlemlerinde editörle işbirliği yapma yükümlülüğü bulunmaktadır.

*Yazarlar çalışmalarını aynı anda birden fazla derginin başvuru sürecinde bulunduramaz. Her bir başvuru önceki başvurunun tamamlanmasını takiben başlatılabilir. Başka bir dergide yayınlanmış çalışma Tarih İncelemeleri Dergisi’ne gönderilemez. Değerlendirme süreci başlamış bir çalışmanın yazar sorumluluklarının değiştirilmesi (Yazar ekleme, yazar sırası değiştirme, yazar çıkartma gibi) teklif edilemez.
Yazıda adı olmayan üçüncü şahısların hak iddia etmeleri durumunda ortaya çıkacak sorumluluk yazara ait olup, iddianın gerçekliği ispatlanırsa makale yazar tarafından geri çekilmelidir. Başkalarına ait hiçbir veri, metin veya teori, yazarın kendisine aitmiş gibi sunulmaz ("intihal"). Dergi gerekli durumlarda, akran değerlendirmesi ve/veya üretim süreci sırasında herhangi bir noktada intihal araştırması yapmak için benzerlik tespit yazılımı (CrossCheck tarafından iThenticate; http://www.ithenticate.com/) kullanabilir. Talep edilirse yazarlar, sunulan sonuçların geçerliliğini doğrulamak için ilgili belgeleri veya verileri göndermeye hazır olmalıdır. İntihal, alıntı manipülasyonu ve veri sahteciliği / uydurma gibi iddia edilen veya şüphelenilen araştırma suistimali durumunda, Yayın Kurulu COPE yönergelerini izleyecek ve bunlara göre hareket edecektir.
Etik onam gereken yazı türleri: Retrospektif, kesitsel ya da prospektif olması farketmeksizin tüm klinik araştırmalardan etik onam alınması zorunludur. Derleme ve olgu sunumları için etik onam alınması gerekmemektedir. Olgu sunumları için hastadan yazılı onam alınması ve “Gereç ve Yöntemler“ kısmında belirtilmesi gerekmektedir.
Editörler, yukarıda belirtilen yönergelere uymayan yazıları reddetme hakkını saklı tutar. Yanlış beyanlardan veya yukarıda belirtilen yönergelere uyulmamasından yazar sorumlu tutulacaktır.
Yazı geri çekme kuralları: Yazarlar henüz “Karar” aşamasına gelmemiş yazılarını geri çekme hakkına sahiptir. Geri çekme nedeni belirtilmelidir. Yayınlanmak üzere karar verilmiş yazıların geri çekilemeyeceğini lütfen unutmayın.

Araştırma Makalelerinde etik onam belgesi diğer dosyalarla birlikte sunulmalıdır. Etik onam belgesinin hangi kurumdan alındığı, tarih ve numarası ile birlikte hem “Gereç ve Yöntemler” bölümünde hem de yazının sonunda kaynaklardan hemen önce belirtmelidir. Olgu sunumlarında ve araştırma öğesi insan olan çalışmalarda hastaların ve gönüllülerin, geçirebilecekleri prosedürlerin ayrıntılı bir açıklamasını takiben yazılı bilgilendirilmiş onamlarının alındığını gösteren bir ifade “Gereç ve Yöntemler” bölümünde eklenmelidir. Hastaların kimliğini ortaya çıkarabilecek fotoğraflar için hasta veya yasal temsilcisinin imzalı izinleri eklenmeli ve “Gereç ve Yöntemler” bölümünde yayın onayı verilmelidir. Hayvanlar üzerinde yapılan çalışmalarda, hayvanların acı ve ıstırabını önlemek için alınan önlemler açıkça belirtilmelidir.
İnsanla ilgili çalışmalar için Helsinki Bildirgesine uyulduğu ibaresi “Gereç ve Yöntemler” bölümüne mutlaka eklenmelidir. 

Editörlerin Sorumlulukları;

*KSÜ Tıp Dergisi editör ve alan editörleri, açık erişim olarak Committee on Publication Ethics (COPE) tarafından yayınlanan "COPE Code of Conduct and Best Practice Guidelines for Journal Editors" ve "COPE Best Practice Guidelines for Journal Editors" rehberleri temelinde aşağıdaki etik görev ve sorumluluklara sahip olmalıdır. Editörler, KSÜ Tıp Dergisi'nde yayınlanan her yayından sorumludur. Bu sorumluluk bağlamında editörler, aşağıdaki rol ve yükümlülükleri taşımaktadır:

*Okuyucuların ve yazarların bilgi ihtiyaçlarını karşılamaya yönelik çaba sarf etme,
Sürekli olarak derginin gelişimini sağlama,
Dergide yayınlanan çalışmaların kalitesini geliştirmeye yönelik süreçleri yürütme,
Düşünce özgürlüğünü destekleme,
Akademik açıdan bütünlüğü sağlanma,
Fikri mülkiyet hakları ve etik standartlardan taviz vermeden iş süreçlerini devam ettirme,
Düzeltme, açıklama gerektiren konularda yayın açısından açıklık ve şeffaflık gösterme.


*Editörler tüm okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcıların ihtiyaç duydukları bilgi, beceri ve deneyim beklentilerini dikkate alarak karar vermelidir. Yayınlanan çalışmaların okuyucu, araştırmacı, uygulayıcı ve bilimsel literatüre katkı sağlamasına ve özgün nitelikte olmasına dikkat etmelidir. Ayrıca editörler okuyucu, araştırmacı ve uygulayıcılardan gelen geri bildirimleri dikkate almak, açıklayıcı ve bilgilendirici geri bildirim vermekle yükümlüdür.



*Editörler, çalışmaların önemi, özgün değeri, geçerliliği, anlatımın açıklığı ve derginin amaç ve hedeflerine dayanarak olumlu ya da olumsuz karar vermelidir.
Yayın kapsamına uygun olan çalışmaların ciddi problemi olmadığı sürece ön değerlendirme aşamasına almalıdır.
Editörler, çalışma ile ilgili ciddi bir sorun olmadıkça, olumlu yöndeki hakem önerilerini göz ardı etmemelidir.
Yeni editörler, çalışmalara yönelik olarak önceki editör(ler) tarafından verilen kararları ciddi bir sorun olmadıkça değiştirmemelidir.
"Çift Kör Hakemlik ve Değerlendirme Süreci" mutlaka yayınlanmalı ve editörler tanımlanan süreçlerde yaşanabilecek sapmaların önüne geçmelidir.
Yazarlara açıklayıcı ve bilgilendirici şekilde bildirim ve dönüş sağlanmalıdır.
*Hakemleri çalışmanın konusuna uygun olarak belirlemelidir.
Hakemlerin değerlendirme aşamasında ihtiyaç duyacakları bilgi ve rehberleri sağlamakla yükümlüdür.
Yazarlar ve hakemler arasından çıkar çatışması olup olmadığını gözetmek durumundadır.
Çift kör hakemlik sistemi bağlamında hakemlerin kimlik bilgilerini gizli tutmalıdır.
Hakemleri tarafsız, bilimsel ve nesnel bir dille çalışmayı değerlendirmeleri için teşvik etmelidir.
Hakemlerin performansını artırıcı uygulama ve politikalar belirlemelidir.
Hakem havuzunun dinamik şekilde güncellenmesi konusunda gerekli adımları atmalıdır.
Nezaketsiz ve bilimsel olmayan değerlendirmeleri engellemelidir.
Hakem havuzunun geniş bir yelpazeden oluşması için adımlar atmalıdır.

*Editörler, tüm yayın kurulu üyelerinin süreçleri yayın politikaları ve yönergelere uygun ilerletmesini sağlamalıdır. Yayın kurulu üyelerini yayın politikaları hakkında bilgilendirmeli ve gelişmelerden haberdar etmelidir.

*Yayın kurulu üyelerinin çalışmaları tarafsız ve bağımsız olarak değerlendirmelerini sağlamalıdır.
Yeni yayın kurulu üyelerini, katkı sağlayabilir ve uygun nitelikte belirlemelidir.
Yayın kurulu üyelerinin uzmanlık alanına uygun çalışmaları değerlendirme için göndermelidir.
Yayın kurulu ile düzenli olarak etkileşim içerisinde olmalıdır.
Yayın kurulu ile belirli aralıklarla yayın politikalarının ve derginin gelişimi için toplantılar düzenlemelidir.
Dergi sahibi ve yayıncı ile ilişkiler

*Editörler ve yayıncı arasındaki ilişki editoryal bağımsızlık ilkesine dayanmaktadır. Editörler ile yayıncı arasında yapılan yazılı sözleşme gereği, editörlerin alacağı tüm kararlar yayıncı ve dergi sahibinden bağımsızdır.


Editörler; değerlendirilen çalışmalarda yer alan deneklere veya görsellere ilişkin kişisel verilerin korunmasını sağlamakla yükümlüdür. Çalışmalarda kullanılan bireylerin açık rızası belgeli olmadığı sürece çalışmayı reddetmekle görevlidir. Ayrıca editörler; yazar, hakem ve okuyucuların bireysel verilerini korumaktan sorumludur.


*Editörler; değerlendirilen çalışmalarda insan ve hayvan haklarının korunmasını sağlamakla yükümlüdür.

*Editörler; olası suistimal ve görevi kötüye kullanma işlemlerine karşı önlem almakla yükümlüdür. Bu duruma yönelik şikâyetlerin belirlenmesi ve değerlendirilmesi konusunda titiz ve nesnel bir soruşturma yapmanın yanı sıra, konuyla ilgili bulguların paylaşılması editörün sorumlulukları arasında yer almaktadır.

*Editörler çalışmalarda yer alan hata, tutarsızlık ya da yanlış yönlendirme içeren yargıların hızlı bir şekilde düzeltilmesini sağlamalıdır. Editörler; yayınlanan tüm makalelerin fikri mülkiyet hakkını korumakla, olası ihlallerde derginin ve yazar(lar)ın haklarını savunmakla yükümlüdür. Dergide yayınlanan eserlere ilişkin ikna edici eleştirileri dikkate almalı ve bu eleştirilere yönelik yapıcı bir tutum sergilemelidir. Eleştirilen çalışmaların yazar(lar)ına cevap hakkı tanımalıdır. Olumsuz sonuçlar içeren çalışmaları göz ardı etmemeli ya da dışlamamalıdır.



Hakemlerin Sorumlulukları;


*Tüm çalışmaların "Çift Kör Hakemlik" ile değerlendirilmesi yayın kalitesini doğrudan etkilemektedir. Bu süreç yayının nesnel ve bağımsız değerlendirilmesi ile güven sağlar. KSÜ Tıp Dergisi değerlendirme süreci çift taraflı kör hakemlik ilkesiyle yürütülür. Hakemler yazarlar ile doğrudan iletişime geçemez, değerlendirme ve yorumlar dergi yönetim sistemi aracılığıyla iletilir. Bu süreçte değerlendirme formları ve tam metinler üzerindeki hakem yorumları editör aracılığıyla yazar(lar)a iletilir.

*Çalışmaların sadece nihai versiyonlarını ancak yayınlandıktan sonra kullanabilir. Değerlendirmeyi nesnel bir şekilde sadece çalışmanın içeriği ile ilgili olarak yapmalıdır. Milliyet, cinsiyet, dini inançlar, siyasal inançlar ve ticari kaygıların değerlendirmeye etki etmesine izin vermemelidir. Değerlendirmeyi yapıcı ve nazik bir dille yapmalıdır. Düşmanlık, iftira ve hakaret içeren aşağılayıcı kişisel yorumlar yapmamalıdır. Değerlendirmeyi kabul ettikleri çalışmayı zamanında ve yukarıdaki etik sorumluluklarda gerçekleştirmelidir.



Makale değerlendirme;
KSÜ Tıp Dergisi'ne gönderilen makalelerin değerlendirme süreçlerinin 8 ile 12 hafta içerisinde tamamlanması hedeflenmektedir. Olağandışı durumlarda bu süre bazen bir miktar uzayabilir.

Düzeltme ve geri çekme süreçleri;
*KSÜ Tıp Dergisi'ne gönderilen makaleler, hakem süreci başladıktan sonra veya başka bir dergiye gönderildiği için geri çekilemez. Yazarlar, dergi editörleriyle iletişime geçerek makalesini geri çekmek istediğini belirten bir dilekçe ile hakem süreci başlatılmamış makalelerini geri çekebilirler. Yayın kurulu tarafından çalışmaların geri çekme isteği onaylanmadığı sürece yazarlar makalelerini başka bir dergiye değerlendirmek üzere gönderemezler.
*Editörler, başlangıçta yazarların çalışmalarını dürüst gözlemler üzerine kurduğunu varsayar. Eğer makalelerde düzeltme veya dizgi hatalarının düzeltilmesini gerektiren durumlar varsa düzeltmeler numaralanmış bir sayfada içindekiler sayfasında yer alır. Orijinal alıntıları içerir; orijinal makale ile bağıntılı (on-line ise benzer şekilde) olur. Eğer bilimsel dolandırıcılık varsa dergi bir geri çekme yazısı yayımlanmalıdır. Geri çekmeye alternatif olarak editör, çalışmanın oluşumu ve bütünlüğünün görünümü hakkında kaygı ifadesi yayımlamayı tercih edebilir.


*Geri çekme veya kaygı ifadesi, on-line sürümünün yanısıra derginin belirgin bir bölümünde numaralanmış bir sayfada yer alır, içindekiler sayfasında sıralanır.ve girişinde orijinal makalenin başlığını içerir. Geri çekme metninde, makalenin geri çekilme nedenini açıklanır.
Reklam politikası:
Yazarlardan veya başka bir yerden herhangi bir başvuru, işlem, sayfa, renkli şekil veya yayın ücreti alınmaz. Tüm makaleler çevrimiçi olarak erken dönemde ve dergi DergiPark web sitesinde yayınlandığı gün ücretsiz olarak mevcuttur. KSU tıp dergisi makaleleri Açık Erişimdir; abonelik olmadan okumakta serbesttirler ve telif hakkı yazarlara aittir.
Sponsorluk ve Reklam:

Dergi yayın politikaları gereği sponsorluk veya reklam kabul etmemektedir.

Yayın ücret politikası: KSÜ Tıp Dergisi yazarlardan makale gönderme, işlem ücreti ve baskı ücreti almaz. KSÜ Tıp dergisi, ücretsiz olarak yayınlanan tüm makalelere açık erişim dergisidir. Dergide basılan makaleler Creative Commons Attribution-NonCommercial-NoDerivatives 4.0 (CC BY NC ND) lisansı altında yayınlanır yayınlanmaz ücretsiz olarak okunur ve yeniden kullanılır.