Araştırma Makalesi

Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği

Cilt: 16 Sayı: 1 12 Ekim 2023
PDF İndir
TR EN

Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği

Öz

Bilgi çağının bir getirisi olarak gelişen teknoloji furyasının insanlığı mecbur kıldığı ve hayatımızın bir parçası haline gelen sosyal ağ; her geçen gün biraz daha yaşamımızın odak noktası haline gelmiştir. Öncesinde sayılı ailenin evlerine girebilen teknolojik cihazların var olduğu günlerden, günümüzde yeni doğan çocukların dahi sosyal medyada bir profile sahip olduğu günlere doğru ilerlemiş bulunmaktayız. Sosyal ağların insanların iletişimini, etkileşimini, işbirliğini, çalışmasını ve hatta öğrenme sürecini bile yeniden şekillendirdiği günümüzde, bu çalışmanın amacı ortaokul öğrenimine devam eden 5-6-7-8. sınıf öğrencilerinin sosyal ağ kullanımın analiz edilmesidir. Bu amaç doğrultusunda bu çalışmada Kars ilinde bulunan bir devlet Ortaokulunun 5. sınıf A/B - 6.sınıf A/B - 7.sınıf A/B - 8. sınıf A/B öğrencileri üzerinde anket uygulaması gerçekleştirilmiştir. Toplanan anket sonuçları ilgili istatistiksel testler yardımı ile analiz edilmiştir. Ankete 85 kız, 87 erkek olmak üzere toplam 172 öğrenci katılmıştır. Çalışmada nicel araştırma yöntemlerinden tarama modeli kullanılmıştır. 28 sorudan oluşan ankette öğrencilerin demografik bilgilerini ortaya koymak amacıyla katılımcılara sınıf, şube, cinsiyet, uyku durumu, başarı durumu gibi sorular yöneltilirken; sosyal ağ kullanımını tespit etmede hangi sosyal ağları kullandıkları, ne kadar süredir kullandıkları, gün içinde ortalama internet kullanımları gibi sorular yöneltilmiştir. Uygulanan 28 soruluk anket ile; öğrencilerin demografik özellikleri ile sosyal ağlar üzerindeki faaliyet durumları arasındaki ilişkinin tespit edilmesi amaçlanmıştır. Veriler SPSS 24 programı ile analiz edilerek; öğrencilerin sosyal medyada ne amaçla vakit geçirdikleri ve bu kullanımın öğrenciler üzerindeki etkileri tespit edilmeye çalışılmıştır. Araştırmada elde edilen sonuçların gençlerin sosyal medya ortamlarını kullanım sıklığından yola çıkarak ilerde oluşabilecek internet bağımlılığı, cep telefonu bağımlılığı (Nomofobi) gibi olumsuz durumlara karşı alınabilecek önlemlerin farkındalığı açısından önem arz edeceği öngörülmektedir.

Anahtar Kelimeler

Kaynakça

  1. Börekçi, G., Gözen, M., Biçici, S. ve Güler, S. (2018). Ortaokul 7.Sınıf Öğrencilerinin Sosyal Medya Kullanım Amaçları İncelenmesi. Konyaaltı Rehberlik Ve Araştırma Merkezi Psikolojik Danışma Ve Rehberlik Hizmetleri Bölümü. https://karam.meb.k12.tr/meb_iys_dosyalar/07/20/974543/dosyalar/2019_01/28141920_KARAM_web_sitesine_Yzet_sosyal_medya-converted.pdf Hançer, A. H. & Mişe, H. (2019). Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Medyayı Eğitsel Amaçlı Kullanma Durumları ve Sosyal Medyaya Yönelik Tutumları. Folklor/Edebiyat, folklor/edebiyat, 18-30. DOI: 10.22559/folklor.923
  2. Koç, M. ve Karabatak, M. (2011). Sosyal Ağların Öğrenciler Üzerindeki Etkisinin Veri Madenciliği Kullanılarak İncelenmesi. 5. Bilgisayar Ve Öğretim Teknolojileri Sempozyumu, Fırat Üniversitesi, Elazığ.
  3. Pehlivanoğlu, M., K. ve Duru, N. (2015). Veri Madenciliği Teknikleri Kullanılarak Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kocaeli İli Örneği. Düzce Üniversitesi Bilim ve Teknoloji Dergisi, 3, 508-517.
  4. Statistica, Facebook Users Worldwide, (2017). https://www.statista.com/statistics/264810/number-of-monthly-active-facebook-users
  5. Tuğlu, B. (2017). Ortaokul öğrencilerinin sosyal medyayı kullanım amaçları ve sosyal medya kullanımlarına ilişkin tutumları. (Yüksek lisans tezi). https://tez.yok.gov.tr sayfasından erişilmiştir. Webster, Frank (2006). Theories of the Information Society. 3rd Ed.Oxon: Routledge.

Ayrıntılar

Birincil Dil

Türkçe

Konular

Mühendislik

Bölüm

Araştırma Makalesi

Yayımlanma Tarihi

12 Ekim 2023

Gönderilme Tarihi

3 Şubat 2023

Kabul Tarihi

25 Haziran 2023

Yayımlandığı Sayı

Yıl 2023 Cilt: 16 Sayı: 1

Kaynak Göster

APA
Yıldız, E. P., & Uçum Yiğit, D. (2023). Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, 16(1), 40-45. https://doi.org/10.58688/kujs.1247108
AMA
1.Yıldız EP, Uçum Yiğit D. Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2023;16(1):40-45. doi:10.58688/kujs.1247108
Chicago
Yıldız, Ezgi Pelin, ve Duygu Uçum Yiğit. 2023. “Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği”. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16 (1): 40-45. https://doi.org/10.58688/kujs.1247108.
EndNote
Yıldız EP, Uçum Yiğit D (01 Ekim 2023) Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16 1 40–45.
IEEE
[1]E. P. Yıldız ve D. Uçum Yiğit, “Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği”, Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 16, sy 1, ss. 40–45, Eki. 2023, doi: 10.58688/kujs.1247108.
ISNAD
Yıldız, Ezgi Pelin - Uçum Yiğit, Duygu. “Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği”. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi 16/1 (01 Ekim 2023): 40-45. https://doi.org/10.58688/kujs.1247108.
JAMA
1.Yıldız EP, Uçum Yiğit D. Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 2023;16:40–45.
MLA
Yıldız, Ezgi Pelin, ve Duygu Uçum Yiğit. “Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği”. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi, c. 16, sy 1, Ekim 2023, ss. 40-45, doi:10.58688/kujs.1247108.
Vancouver
1.Ezgi Pelin Yıldız, Duygu Uçum Yiğit. Ortaokul Öğrencilerinin Sosyal Ağ Kullanım Analizi: Kars İli Örneği. Kafkas Üniversitesi Fen Bilimleri Enstitüsü Dergisi. 01 Ekim 2023;16(1):40-5. doi:10.58688/kujs.1247108

Cited By