It is known
that plants used by humans might have mutagenic, genotoxic and carcinogenic
properties and have various side effects. In this review report, it is aimed to
organize the studies on some plant extracts, which are commonly used as spices,
on possible genotoxic-antigenotoxic effects on the mammals and the results are
summarized to provide a further source for the literature. The available
literatural information were arranged as review by revising in the direction of
the researches in Kafkas University, Faculty of Arts and Sciences, Department
of Biology Laboratories.
In
various studies, it has been shown that plant extracts might have some
genotoxic and antigenotoxic effects which was shown by short-term genotoxicity
tests. Studies which have performed using various test systems determined that
plant extracts have showed their effects on both gene and chromosomal levels.
According to studies compiled for this review, it has been reported that both
essential oils obtained from various plants used as spices, and extracts have
both genotoxic and antigenotoxic effects on mammals. In this review, various
toxic effects of a number of plant extracts were determined according to dose,
duration and administration method. Findings recorded in different studies on
the basis of the assessed studies generally overlap each other.
İnsanlar tarafından kullanılan bitkilerin mutajenik,
genotoksik ve kanserojenik özelliklere sahip olabileceği ve çeşitli yan
etkileri olabileceği bilinmektedir. Bu derlemede, yaygın şekilde baharat olarak
kullanılan bazı bitki ekstraktlarının memeliler üzerindeki muhtemel
genotoksik-antigenotoksik etkilerine ilişkin çalışmaların gözden geçirilerek
düzenlenmesi ve sonuçların mevcut literatüre katkı sağlanması amacıyla
özetlenmesi amaçlanmaktadır. Mevcut doğal bilgiler, Kafkas Üniversitesi,
Fen-Edebiyat Fakültesi, Biyoloji Bölümü Laboratuvarlarında yapılan araştırmalar
doğrultusunda gözden geçirilerek yeniden düzenlendi. Birçok çalışmada, bitki
özlerinin kısa süreli genotoksisite testleri ile gösterilen bazı genotoksik ve
antigenotoksik etkilere sahip olduğu gösterilmiştir. Çeşitli test sistemleri
kullanılarak yapılan çalışmalarla, bitki özlerinin hem gen hem de kromozomal
seviyelerde etkili olduğunu tespit edilmiştir.
Bu
derleme için derlenen araştırmalara göre, baharat olarak kullanılan çeşitli
bitkilerden elde edilen eterik yağların ve ekstraktların memelilerde hem
genotoksik hem de antigenotoksik etkilere sahip olduğu bildirildi. Bu
derlemede, bir takım bitki ekstraktlarının çeşitli toksik etkileri doz, süre ve
uygulama yöntemine göre belirlenmiştir. Değerlendirilen çalışmalar temelinde
farklı çalışmalarda elde edilen bulgular genel olarak birbiri ile
örtüşmektedir.
Konular | Mühendislik |
---|---|
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Aralık 2017 |
Gönderilme Tarihi | 21 Aralık 2017 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2017 Cilt: 10 Sayı: 2 |