Kitap İncelemesi
BibTex RIS Kaynak Göster

VASFİ MAHİR KOCATÜRK, BÜYÜK EDEBİYATI TARİHİ -BAŞLANGIÇTAN BUGÜNE KADAR TÜRK EDEBİYATININ TARİHİ, TAHLİLİ VE TENKİDİ-

Yıl 2020, Sayı: 2, 133 - 138, 25.12.2020

Öz

Türk edebiyatı tarihi çalışmalarının ilk adımları geride bırakılıp olgunluk düzeyine erişmiş eserlerin verildiği bir dönemde çalışmalarına başlayan isimlerden biri de Vasfi Mahir Kocatürk (1907-1961)’tür. Mülkiye mezunu olan fakat daha çok kendi kaleminden çıkan edebî metinleri ve Türk edebiyatı üzerine yaptığı bilimsel çalışmalarıyla tanınan Vasfi Mahir Kocatürk ayrıca Yedi Meşale edebî topluluğunda yer almış şairlerden biridir. Edebiyat öğretmenliğinin yanı sıra müfettişlik, milletvekilliği gibi farklı görevlerde bulunmasına karşın Kocatürk, ömrü boyunca edebiyatla olan sıkı münasebetini kesmez. Ardında bıraktıklarına bakıldığında edebî eserlerinin yanında antoloji, biyografi, pedagoji gibi farklı tür ve alanlarda yazdığı telif yahut tercüme kitaplardan oluşan uzun bir listeyle karşılaşılır. Vasfi Mahir Kocatürk, ömrünün son on beş yılında çalışmalarını tek bir alanda yoğunlaştırır ve “Orta Asya’daki ilk Türk edebiyatı mahsullerinden başlayarak zamanımıza kadar her sahada ve her lehçedeki bütün eserleri kavrayan, geniş manada bir Türk edebiyatı tarihi meydana getirmek” amacıyla tabiri caizse soluk almadan çalışır. Bu yazıda Vasfi Mahir Kocatürk'ün Büyük Türk Edebiyatı Tarihi ve yeni baskısı hakkında bilgi verilmiştir.

Kaynakça

  • Polat, Nâzım H. (2012). “Türk Edebiyatı Tarihçiliği Çalışmalarının Neresindeyiz?”. Yenileşme Devri Türk Edebiyatından Çizgiler. Ankara: Kurgan Edebiyat Yayınları. s. 307-335.
  • Polat, Nâzım H. - Apaydın, Dinçer, Haykır, Tayfun vd. (2012). Yöntem Bilgisi Açısından Osmanlı Dönemi Türk Edebiyatı Tarihleri. Ankara: Kurgan Edebiyat Yayınları.
  • Yazbahar, Zehra (2015). “Vasfi Mahir Kocatürk’ün Edebiyat Tarihçiliği”. TÜRÜK Uluslararası Dil, Edebiyat ve Halkbilimi Araştırmaları Dergisi. Yıl: 3. S. 5. s. 333-349.
Toplam 3 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular Sanat ve Edebiyat
Bölüm Yayın Tanıtımları
Yazarlar

Tayfun Haykır 0000-0002-3371-2245

Yayımlanma Tarihi 25 Aralık 2020
Yayımlandığı Sayı Yıl 2020 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Haykır, T. (2020). VASFİ MAHİR KOCATÜRK, BÜYÜK EDEBİYATI TARİHİ -BAŞLANGIÇTAN BUGÜNE KADAR TÜRK EDEBİYATININ TARİHİ, TAHLİLİ VE TENKİDİ-. KÜLTÜRK(2), 133-138.
KÜLTÜRK TÜRK DİLİ VE EDEBİYATI ARAŞTIRMALARI DERGİSİ