Araştırma Makalesi
BibTex RIS Kaynak Göster

GÖRSEL MEDYA ETKİSİYLE ORTAYA ÇIKAN KÜLTÜREL EMPERYALİZM VE PROPOGANDA ARACI OLARAK AMERİKAN SİNEMASI: MARVEL – CAPTAIN AMERICA – WINTER SOLDIER ÖRNEĞİ

Yıl 2021, Cilt: 29 Sayı: 2, 40 - 59, 30.06.2021

Öz

Kitle kültürü ürünü olarak sinema, büyük sermaye gruplarının çıkarları doğrultusunda hem kar elde etmek hem de ideolojik manipülasyon için kullanılmaktadır. Sinema endüstrisini elinde bulunduran ABD ise ürettiği filmlerle bu durumu çok açık bir biçimde ortaya koymaktadır.
Buradan hareketle, Herbert Schiller kültürel emperyalizm anlayışını oluştururken, bağımlılık kuramlarının ötesine geçerek, sorunun yalnızca emperyalist güçlerin tek taraflı baskıcı ve yayılmacı girişleri olmadığına dikkat çekmiştir. Kültürel emperyalizm egemen kültürün karakterlerine az gelişmişin kendini uyarlaması ve özdeşleştirmesi şeklinde gerçekleşir (Schiller 1976, s.9). Batı ülkelerinden az gelişmiş ülkelere kültürel mesajlar ikna edici bir şekilde iletilir. Propaganda ise en temel anlamda ikna etme sürecidir. İkna süreci, aynı zamanda bilgi iletimi ile de ilgilidir. Fakat propaganda kavramı, eksik, yanlış, kasti ve tasarlanmış bir bildirim ve bilgi verme sürecidir (Çetin, 2014, s.240).
Bu çalışma görsel medya etkisiyle ortaya çıkan Kültürel Emperyalizm ve Propaganda aracı olarak Amerikan sinemasını Marvel (Walt Disney) yapımı olan Captain America – Winter Soldier filmi özelinde incelemiştir. Film analiz edilirken, Van Dijk’in “Söylem Analizi” yöntemi kullanılmıştır. Söylem analizi yapılırken; görsel medyanın gücü, propaganda ve kültürel emperyalizm kavramları etkili olmuştur.

Teşekkür

Teşekkürler

Kaynakça

  • Adorno, T. W. (2014). Kültür Endüstrisi Kültür Yönetimi. (N. Ü. vd., Çev.) İstanbul: İletişim Yayınları.
Toplam 1 adet kaynakça vardır.

Ayrıntılar

Birincil Dil Türkçe
Konular İletişim ve Medya Çalışmaları
Bölüm Araştırma Makaleleri
Yazarlar

Feyza Ünlü Dalaylı 0000-0003-2193-8236

Yayımlanma Tarihi 30 Haziran 2021
Yayımlandığı Sayı Yıl 2021 Cilt: 29 Sayı: 2

Kaynak Göster

APA Ünlü Dalaylı, F. (2021). GÖRSEL MEDYA ETKİSİYLE ORTAYA ÇIKAN KÜLTÜREL EMPERYALİZM VE PROPOGANDA ARACI OLARAK AMERİKAN SİNEMASI: MARVEL – CAPTAIN AMERICA – WINTER SOLDIER ÖRNEĞİ. Kurgu, 29(2), 40-59.

19150