Konferans Bildirisi

PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ

Cilt: 3 Sayı: 2 8 Nisan 2015
PDF İndir
EN TR

PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ

Öz

Klasik sosyolojinin önemli kuramcılarından olan Pareto, insan davranışlarının birçoğunun mantık dışı olarak gerçekleştiğini iddia etmektedir. Bu davranış türünün arka planında belirleyici olan bazı tortuların bulunduğunu, bu tortuların da bir takım türevler ile meşrulaştırıldığını söylemektedir. Kendince kategorize ettiği tortuların bir kısmının toplumu yöneten seçkin grupların yer değiştirmesinde de etkili olduğunu anlatmaktadır. Mantıklı olmayan davranışın belirleyicisi olan tortular Pareto’nun temel siyaset kuramını da ortaya koymasına yardımcı olmuştur. Pareto’nun temel siyaset kuramında iktidar meselesi doğrudan seçkinlerin dolaşımıyla ilişkilendirilmektedir.

Anahtar Kelimeler

Pareto, mantıklı olmayan davranış, seçkinler, tortular, türevler

Kaynakça

  1. Arslan, A. (2007). Elit Sosyolojisi. Ankara: Phoenix Yayınlan.
  2. Aydın, M. (2010). Bilgi Sosyolojisi. İstanbul: Açılım Kitap.
  3. Aron, R. (2000). Sosyolojik Düşüncenin Evreleri, çev. Korkmaz Alemdar. Ankara: Bilgi Yayınevi.
  4. Bahar, H.İ. (2005). Sosyoloji. Ankara: Uşak Yayınları.
  5. Canfora, L. (2003). Demokratik Retoriğin Eleştirisi, çev. Durdu Kundakçı. Ankara: Dost Yayınevi.
  6. Eflatun (1999). Sokrates’in Müdafaası, çev. Niyazi Berkes. İstanbul: Milli Eğitim Basımevi.
  7. Giddens, A. (2001). Siyaset, Sosyoloji ve Toplumsal Teori. İstanbul: Metis Yayınları.
  8. İnanç, H. (2005). Faşizmin ve Sosyalizmin Sosyopolitik Kökenleri: Marx Pareto
  9. Mukayesesi. Bursa: Ekin Kitabevi.
  10. Kapan, M. (2009). Politika Bilimine Giriş. Ankara: Bilgi Yayınevi.

Kaynak Göster

APA
Sarp, Ç. (2015). PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, 3(2), 91-113. https://izlik.org/JA63CH76MX
AMA
1.Sarp Ç. PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ. KUSBD. 2015;3(2):91-113. https://izlik.org/JA63CH76MX
Chicago
Sarp, Çağatay. 2015. “PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 3 (2): 91-113. https://izlik.org/JA63CH76MX.
EndNote
Sarp Ç (01 Nisan 2015) PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 3 2 91–113.
IEEE
[1]Ç. Sarp, “PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ”, KUSBD, c. 3, sy 2, ss. 91–113, Nis. 2015, [çevrimiçi]. Erişim adresi: https://izlik.org/JA63CH76MX
ISNAD
Sarp, Çağatay. “PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi 3/2 (01 Nisan 2015): 91-113. https://izlik.org/JA63CH76MX.
JAMA
1.Sarp Ç. PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ. KUSBD. 2015;3:91–113.
MLA
Sarp, Çağatay. “PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ”. Kırıkkale Üniversitesi Sosyal Bilimler Dergisi, c. 3, sy 2, Nisan 2015, ss. 91-113, https://izlik.org/JA63CH76MX.
Vancouver
1.Çağatay Sarp. PARETO’YU OKUMAK MANTIKLI OLMAYAN DAVRANIŞ VE SEÇKİNLER TEORİSİ. KUSBD [Internet]. 01 Nisan 2015;3(2):91-113. Erişim adresi: https://izlik.org/JA63CH76MX