YİYECEK İÇECEK ÇALIŞANLARININ POZİTİF PSİKOLOJİK SERMAYELERİ İLE İŞE ANGAJE OLMA DAVRANIŞLARI ARASINDAKİ İLİŞKİ
Öz
Bu çalışmanın amacı, turizm
sektöründe yer alan yiyecek içecek çalışanlarının sahip oldukları pozitif psikolojik
sermaye algıları ile işe angaje olma davranışı arasındaki ilişkinin
incelenmesidir. Bu amaç doğrultusunda daha önce geçerlik ve güvenirliği test
edilmiş ölçekler aracılığıyla Eskişehir'de faaliyet gösteren birinci sınıf
restoranlarda ve 4 ve 5 yıldızlı otel işletmelerin yiyecek içecek bölümünde
çalışan 211 iş görenden veriler toplanmıştır. Elde edilen verilere frekans,
korelasyon, doğrulayıcı faktör analizi ve yapısal eşitlik modellemesi uygulanarak
veriler yorumlanmaya çalışılmıştır. Çalışma sonucunda ölçüm modeli doğrulanmış
ve yapısal model sonucunda pozitif psikolojik sermaye ile işe angaje olma
davranışı arasında istatistiksel olarak anlamlı ve pozitif bir ilişki olduğu sonucuna
ulaşılmıştır.
Anahtar Kelimeler
: Psikolojik Sermaye,İşe Angaje Olma,Yiyecek İçecek Çalışanları
Kaynakça
- Alessandri, G., Consiglio, C., Luthans, F., ve Borgogni, L. (2018). Testing a dynamic model of the impact of psychological capital on work engagement and job performance. Career Development International. Vol. 23 Issue: 1, 33-47
- Anderson, J. C. ve Gerbing, D. W. (1988). Structural Equation Modeling in Practice: A Review And Recommended Two-Step Approach. Psychological Bulletin, 103: 411-423.
- Armstrong, M. (2008). Strategic Human Resource Management, 4th Edition, KoganPage Limited, USA.
- Armstrong, M. (2010). A Handbook Of Human Resource Management Practice. (10th.edition). Kogan Page Publishers.
- Avey, J., Luthans, F. ve Youssef, C. (2008). The Additive Value of Positive Psychological Capital in Predicting Work Attitudes and Behaviors. Journal of Management, 36: 430-452.
- Bakker, A.B. ve Schaufelı, W.B. (2008). Positive Organizational Behavior: Engaged Employees İn Flourishing Organizations. Journal of Organizational Behavior, 29: 147-158.
- Bakker, A. B., Albrecht, S. L., ve Leiter, M. P. (2011). Key Questions Regarding Work Engagement. European Journal Of Work And Organizational Psychology, 20(1): 4-28.
- Bostancı, H., ve Ekiyor, A. (2015). Çalışanların İşe Adanmasının Örgüt İçi Girişimciliğe Etkisinin İncelenmesi. Uluslararası Sağlık Yönetimi Ve Stratejileri Araştırma Dergisi, 1(1).
- Bal E.A. (2009). Bir Pozitif Psikoloji Kavramı Olarak İşe Gönülden Adanma (Work Engagement) ve İnsan Kaynakları Açısından Önemi. 17. Ulusal Yönetim ve Organizasyon Kongresi. Eskişehir.
- Bal, E. A. (2008). Self-Efficacy, Contextual Factors And Well-Being: The İmpact Of Work Engagement. Yayımlanmamış Doktora Tezi. Marmara Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü, İstanbul.