Amaç: Escherichia coli O157:H7 suşu
hemorajik kolite neden olmakta ve çok düşük konsantrasyonlarda bile ciddi
salgınlara yol açabilmektedir. Bulaşma kontamine yiyeceklerin fekal-oral yol
ile alınması ile gerçekleşmekte fakat doğrudan insan teması ile de
görülebilmektedir. Ülkemizde E. coli O157:H7 prevalansı genel olarak
bilinmemekle beraber Kırıkkale bölgesinde de bilinmemektedir. E.
coli O157:H7 prevalansını belirlemek amacı ile Kırıkkale bölgesinde insan,
besi hayvanı, yem ve et örnekleri bir yıl süre ile araştırıldı.
Gereç ve Yöntemler: Bütün örnekler mümkün olan
en kısa sürede doğru ve steril şartlarda laboratuvara getirildi. E.
coli O157:H7 izolasyonunda 89 gastroenteritli hastanın dışkı örneği, 108
sığır dışkısı, 69 değişik hayvan yemi ve 84 et (kıyma) örneği klasik kültürü
takiben Dynabead ve ELISA metotları kullanılarak belirlendi. Kıyma örnekleri
çalışma testleri yapılıncaya kadar -70 derecede bekletildi.
Bulgular: E. coli O157:H7 araştırılan
insan ve hayvanlarda, yem veya et (kıyma) örneklerinde tespit edilemedi.
Sonuç: Bulgularımız ahırdan insana uzanan
besin zincirinin E. coli O157:H7 suşu açısından güvenli olduğunu
göstermiştir. Öte yandan diğer besin ve su kaynakları bu mikroorganizma için
potansiyel kaynaklar olabilir.
Objective: Escherichia
coli O157:H7 strain is a cause of hemorrhagic colitis and may give rise to
severe outbreaks even at a low concentration. Transmission may occur through
fecal-oral route with contaminated food but direct transmission from personal
contact is also possible. Presence of E.
coli O157:H7 was investigated in humans, cattle, animal feed, and ground
beef over a one-year year period in order to determine the prevalence in the
Kırıkkale region.
Material and Methods: All samples were transferred to the
microbiology laboratory as rapidly as possible under appropriate and sterile
conditions. The isolation of E. coli O157:H7
was performed by serotyping with Dynabeads and ELISA methods in stool specimens
in 89 patients with gastroenteritis, 108 cattle, 69 different animal broth
samples, and 84 samples from ground beef after culture using classical methods. Minced meat
samples were kept at -70 degrees until working tests.
Results: E. coli O157:H7
was not detected in humans or animals or sources including animal feed and beef
carcasses.
Conclusion: Our results indicate that the meat chain from
cattle to humans is safe with respect to the E. coli O157:H7 strain. On the other hand, other food or water
sources may be potential sources for this microorganism.
Birincil Dil | İngilizce |
---|---|
Konular | Sağlık Kurumları Yönetimi |
Bölüm | Makaleler |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 30 Aralık 2018 |
Gönderilme Tarihi | 8 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 20 Sayı: 3 |
Bu Dergi, Kırıkkale Üniversitesi Tıp Fakültesi Yayınıdır.