Öz
Amaç: Yabancı cisim yutulması, her yaşta görülebilmekle birlikte, çevresindeki cisimleri ağızlarına götürerek tanıma eğiliminde olan altı ay-beş yaş arasındaki pediatrik popülasyonda daha sık görülmektedir. Biz de kliniğimizde üst gastrointestinal endoskopi sırasında yabancı cisim saptanan hastaların retrospektif olarak incelenmesini amaçladık.
Gereç ve Yöntemler: Aralık 2009-Şubat 2014 tarihleri arasında, üst gastrointestinal endoskopide yabancı cisim saptanan hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Hastaların demografik bilgileri, başvuru anındaki şikayetleri, yabancı cismin tipi, yeri, uygulanan tedavi ve endoskopik bulgular kaydedildi.
Bulgular: Çalışmaya dahil edilen toplam 44 hastanın 19’u kadın, 25’i erkekti. Hastaların yaş ortalaması 55.65 yıl (16-93) idi. Hastaların 5’inde herhangi bir şikâyet yok iken, 11’inde disfaji, 2’sinde retrosternal ağrı, 7’sinde disfaji ve retrosternal ağrı, 3’ünde bulantı ve kusma, 11’inde epigastrik ağrı, 5’i de gastrointestinal kanama ile başvurdu. Endoskopi sırasında saptanan yabancı cisimler; metal (toplu iğne, 1 Türk lirası, kaşık sapı, 3’lü diş köprüsü, diş kaplaması), gıda (et, kayısı çekirdeği, zeytin çekirdeği, Malta eriği çekirdeği, sarımsak), 1 hastada diş fırçası, 1 hastada blister ambalaj (ilaç), 14 hastada bezoar şeklinde idi. Hastaların 33’üne acil endoskopi yapıldığı ve bu hastaların 31’inde yabancı cismin, yabancı cisim forsepsi, snare (fileli veya filesiz), basket kateter ile çıkarıldığı, 2’sinde de özofagusta impakte olan zeytin çekirdeğinin mideye itildiği görüldü.
Sonuç: Gastrointestinal sistemdeki yabancı cisimler genellikle cerrahi müdahale gerektirmez. Spontan olarak günler içinde atılabilir ya da endoskopik yolla çıkarılabilmektedir. Fakat yabancı cismin tipi, takıldığı yer, bulunduğu yerde kalış süresi ve hastanın semptomlara göre cerrahi müdahale gerekebileceği unutulmamalıdır.