Öz
Amaç: Soğuk, mesane fonksiyonunda değişik şekillerde hasara neden olabilen stres indükleyici bir faktördür. Bu çalışmada kortikosteroid ve antihistaminik tedavisinin akut ve kronik olarak indüklenmiş soğuk stres üzerine etkilerini araştırmak amaçlanmıştır.
Gereç ve Yöntemler: 42 adet dişi sıçanrastgele yedi gruba ayrılmıştır. Gruplar şu şekildedir;
Kontrol grubu, Akut soğuk stress (ACS) grubu; ACS+ kortikosteroid (CORT) grubu; ACS+CORT+antihistaminik grubu; Kronik soğuk stress (CCS) grubu; CSS CORT grubu; CSS+CORT+antihistaminik grubu. Bu uygulamalardan sonraki 15. günde, genel anestezi altında sıçanlara sistektomi uygulandı ve mesaneleri çıkarıldı. Çıkarılan dokular %10 nötral tamponlu formalin içerisinde fikse edilip takip edildikten sonra hematoksilen eozin ve Toluidin mavisi ile boyandı.
Bulgular: Mast hücre sayısına göre yapılan değerlendirmede, kontrol grubuna kıyasla en yüksek değer CCS grubunda gözlenmiştir. En düşük değer CCS + CORT grubunda elde edilmiştir. CCS grupları arasındaki karşılaştırmaya göre, lamina propriadaki en yüksek polimorfonükleer lökosit (PNL) değerleri CCS grubunda görülürken, CORT ve CORT+Antihistaminik tedavilerinin, lamina propriadaki PNL değerlerini önemli ölçüde azalttığı gözlendi. Epiteldeki PNL sayıları ACS ve CCS gruplarında yüksek iken, CORT ve/veya antihistaminik ile tedavi edilen ACS ve CCS gruplarındaki sonuçların kontrol grubundakilerle benzer olduğu ortaya çıkmıştır. CORT’a ek olarak antihistaminik enjeksiyonun, CCS'deki epitelde bulunan lenfosit sayısını, sadece CORT'dan daha verimli bir şekilde azalttığı görüldü.
Sonuç: Mevcut çalışma, kortikosteroid tedavisinin, enflamatuar hücre infiltrasyonunu ve mast hücre sayısını azalttığını ortaya koymuştur. Özellikle kronik soğuk stresde daha belirgin bir iyileşme olduğu gözlenmektedir.