The purpose of this
experiment was to determine the effects of sepiolite usage on pellet quality
and pellet production parameters for layer diet under industrial conditions. In
this study; 14 t pellet diets for control and treatment groups with 7 batch
were produced in a commercial feed factory. Each batch was 2 t. Control group
diet manufactured in this study, contained 14.12% crude protein, 4.47% crude
fibre and 3.20% ether extract. For the treatment group diet 1% sepiolite was
used as top dressed in the mixer. Pelleting disc having 6 mm hole diameter was
used in the factory. Sepiolite usage reduced energy consumption at the level of
16.14% and increased pellet durability index significantly (p<0.001). Pellet
durability index was found to be 49.08% in the control group and 87.39% in the
treatment group. Therefore, it is concluded that sepiolite usage in layer diets
would be beneficial for improvement in pellet quality.
Bu araştırmanın amacı, endüstri
koşulları altında yumurta tavuğu yemlerinde sepiyolit kullanımının pelet
kalitesine ve pelet üretim parametrelerine olan etkisini belirlemektir.
Araştırmada, kontrol ve deneme grubu için yedişer parti olmak üzere her grup
için toplam 14 tonluk pelet yem ticari bir yem fabrikasında üretilmiştir. Her
parti 2 tondur. Üretilen kontrol grubu yemi %14,12 ham protein, %4,47 ham selüloz ve %3,20 ham yağ
içermektedir. Deneme grubu yemine karıştırıcıda %1 sepiyolit ilave edilmiştir
(top-dressed). Fabrikada 6 mm
delik çaplı peletleme diski kullanılmıştır. Sepiyolit kullanımı enerji tüketimini %16,14 düzeyinde azaltmış, pelet
dayanıklılık indeksini önemli ölçüde artırmıştır (p<0,001). Pelet dayanıklılık
indeksi, kontrol grubu yeminde %49,08 ve deneme grubu yeminde %87,39
bulunmuştur. Bu nedenle,
yumurta tavuğu yemlerinde sepiyolit kullanımının pelet kalitesi üzerine faydalı
etkileri olabileceği sonucuna varılmıştır.
Pelet dayanıklılığı Pelet kalitesi Sepiyolit Yumurta tavuğu yemi Sepiyolit
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 13 Mart 2018 |
Kabul Tarihi | 5 Mart 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 |