Günlük Yaşamda Gıda Takviyesi Olarak Kullanılan Zencefil, Zerdeçal ve Karanfilin Sitotoksik Etkilerinin Araştırılması
Öz
Bu çalışmanın amacı, günlük yaşamda gıda takviyesi olarak kullanılan ve halk sağlığı açısından önemli bir yeri olan zencefil, zerdeçal ve karanfil tohumlarının sağlıklı hücreler üzerinde sitotoksik etkilerini araştırmaktır. İn vitro hücre kültürü çalışması olarak tasarlanan bu çalışmada, bitki özlerinin sağlıklı hücreler üzerindeki etkisini araştırmak için fibroblast hücreleri kullanılmıştır. Sitotoksisiteyi belirlemek için MTT hücre canlılığı testi kullanılmıştır. MTT testi ISO 10993-5 standartlarına göre yapıldı ve MTT yönteminde hücre canlılığı % 70'in altında olduğu hesaplandığında, numunenin sitotoksik potansiyelde olduğu kabul edilmiştir. MTT testinden elde edilen absorbans değerlerine göre hesaplanan canlılık değerleri incelendiğinde; Zencefil ve zerdeçal ekstrelerinin, en yüksek konsantrasyonlar dahil olmak üzere herhangi bir konsantrasyonda sitotoksik olmadığı hesaplanmıştır. Öte yandan, 1:2 oranında karanfil ekstresi konsantrasyonunun sitotoksik ve canlılığın % 26.7 olduğu hesaplanmıştır. Bu çalışma sonucunda, özellikle karanfil kullanımının zerdeçal ve zencefil ile karşılaştırıldığında sitotoksik etkiye sahip olması bakımından mevcut kullanımıyla, bitkisel gıda takviyeleri açısından dikkate değer olduğu tespit edilmiştir.
Anahtar Kelimeler
Kaynakça
- Ahmed K, Shaheen G, Asif HM. Zingiber officinale Roscoe (pharmacological activity). J. Med. Plants Res.. 2011: 5(3), 344-348.
- Aggarwal BB, Sundaram C, Malani N, Ichikawa H. Curcumin: the Indian solid gold. In: The molecular targets and therapeutic uses of curcumin in health and disease. Springer, Boston, MA. 2007; pp. 1-75.
- Akram M, Shahab-Uddin AA, Usmanghani K, Hannan A, Mohiuddin E, Asif M. (2010). Curcuma longa and curcumin: a review article. Rom J Biol Plant Biol. 2010: 55(2), 65-70.
- Al-Snafi AE. Chemical contents and medical importance of Dianthus caryophyllus-A review. IOSR Journal of Pharmacy. 2017: 7(3), 61-71.
- Balaji S, Chempakam B. Toxicity prediction of compounds from turmeric (Curcuma longa L). Food Chem Toxicol.2010: 48(10), 2951-2959.
- Chattopadhyay I, Biswas K, Bandyopadhyay U, Banerjee RK. Turmeric and curcumin: Biological actions and medicinal applications. Curr Sci. 2004: 87, 44-53.
- Elmadfa I, Meyer AL. Importance of food composition data to nutrition and public health. Eur J Clin Nutr. 2010: 64(S3),4-7.
- Fern K. Plants for a future: Edible & Useful plants for a healthier world. Permanent publications. Hampshire, UK. 1997.
Ayrıntılar
Birincil Dil
Türkçe
Konular
Veteriner Cerrahi
Bölüm
Araştırma Makalesi
Yazarlar
Özgür Albuz
0000-0002-8534-1781
Türkiye
Yayımlanma Tarihi
30 Eylül 2019
Gönderilme Tarihi
18 Temmuz 2019
Kabul Tarihi
28 Ağustos 2019
Yayımlandığı Sayı
Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 3
Cited By
Zerdeçal (Curcuma longa) Bitkisindeki Aktif Maddeler ve Ekstraksiyon Yöntemleri
Bütünleyici ve Anadolu Tıbbı Dergisi
https://doi.org/10.53445/batd.1309452
