Hayvanlarda
tedavi edici, koruyucu ve benzeri amaçlarla kullanılan antibiyotikler bu
hayvanlardan elde edilen gıdalarda kalıntı bırakabilmektedir. Antibiyotik
kalıntıları bakımından çiğ süt yüksek risk içermektedir. Böyle gıdaların
insanlar tarafından tüketimi ise ciddi sağlık sorunlarına neden olabilmektedir.
Bu amaçla, Afyonkarahisar bölgesinden toplanan 80 çiğ süt örneği beta-laktam
antibiyotik kalıntı varlığı bakımından ELISA yöntemiyle analiz edildi. Yapılan
analizler neticesinde 38 örneğin beta-laktam grubu antibiyotik kalıntısı
içermediği, 35 örneğin değişen konsantrasyonlarda ve bulunmasına izin verilen
maksimum kalıntı limitleri içerisinde ve 7 numunenin ise 3 ppb’nin üzerinde
fakat 30 ppb’nin altında beta-laktam antibiyotik kalıntısı içerdiği tespit
edildi. Sonuç olarak, çiğ sütlerde saptanan değerlerin nispeten yüksek
olmasının antibiyotik verilmiş hayvanlardan gerekli arınma süresi geçmeden
sütlerin tüketime verildiği şeklinde değerlendirildi.
Antibiotics usage for
treating, protective, and similar purposes of animals may cause residue in
foods of animal origin. Raw milk has high risk in terms of antibiotics residue.
The consumption of such foods can cause serious health problems in human. For
this purpose, 80 raw milk samples were collected from Afyonkarahisar province
and analysed for beta-lactam antibiotics by means of ELISA. The result of
analyses showed that 38 samples did not contain beta-lactam residue, 35 samples
contained different concentration and acceptable maximum residue limits of
beta-lactam, and 7 samples contained residues above 3 ppb but below 30 ppb. In conclusion, relatively high level of
residue in raw milk showed that milk is offered for human consumption without
taking it into consideration of withdrawal time.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 14 Şubat 2018 |
Kabul Tarihi | 8 Şubat 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2018 Cilt: 11 Sayı: 2 |