This study was
carried out to evaluate aflatoxin M1 (AFM1) contamination
in the samples of raw cow milk, moldy chechil, kashar and gruyere cheese which
are offered to consumers in Kars city of Turkey. For this purpose, a total of
200 samples, including 50 raw milk, 50 moldy chechil cheese, 50 kashar cheese
and 50 gruyere cheese were examined. AFM1 levels in the samples were
determined by competitive ELISA method. Of the 50 raw cow milk samples
analyzed, 22 (44%) were found to be below the AFM1 detection limit
(<5.00 ng / L) while 28 (56%) had AFM1 at different levels. AFM1
levels in the samples of moldy chechil cheese, kashar cheese and gruyere cheese
were 42 (84%), 36 (72%), and 16 (32%), respectively, which were below the AFM1
detection limit (<112.50 ng/kg) while 8 (16%), 18 (36%) and 34 (68%) of them
had AFM1 in terms of positive results. All samples of raw milk and
cheese were found to be in compliance with the limits permitted in the Turkish
Food Codex and the European Commission in terms of AFM1. According
to these results, it is pleasing for the public health that the level of AFM1
in raw milk and cheese samples is below the legal limits. However, the levels
of AFM1 contamination in the samples suggested that it could be a
potential risk in terms of public health and precaution is needed to be taken
for the prevention of the contamination.
Bu araştırma, Kars
ilinde tüketime sunulan çiğ inek sütü, küflenmiş çeçil, kaşar ve gravyer
peyniri örneklerinde aflatoksin M1 (AFM1)
kontaminasyonunu değerlendirmek amacıyla yapılmıştır. Bu amaçla, 50 adet çiğ
süt, 50 adet küflü çeçil peyniri, 50 adet kaşar peyniri ve 50 adet gravyer
peyniri olmak üzere toplam 200 örnek incelenmiştir. Örneklerdeki AFM1 düzeyi
kompetitif ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. Analize alınan 50 çiğ inek sütü
örneğinin 22’sinde (%44) AFM1 tespit limitinin (<5.00 ng/L)
altında iken 28’inde ise (%56) farklı düzeylerde AFM1 belirlenmiştir.
Küflü çeçil peyniri, kaşar peyniri ve gravyer peyniri örneklerinin ise
sırasıyla 42 (%84), 36 (%72) ve 16 (%32)’sında AFM1 seviyesi tespit
limitinin (<112.50 ng/kg) altında iken 8 (%16), 18 (%36) ve 34 (%68)’ünde
ise AFM1 yönünden pozitif sonuç elde edilmiştir. Çiğ süt ve peynir
örneklerinin tamamının AFM1 açısından Türk Gıda Kodeksi ve Avrupa
Komisyonun’ca izin verilen limitlere uygun olduğu belirlenmiştir. Elde edilen
sonuçlara göre çiğ süt ve peynir örneklerinde AFM1 düzeyinin yasal
limitlerin altında bulunması halk sağlığı açısından sevindiricidir. Ancak
örneklerdeki AFM1 kontaminasyon düzeyleri halk sağlığı açısından
risk oluşturma potansiyelinin bulunduğunu ve kontaminasyonun önlenmesi için
tedbir alınması gerekliliğini ortaya koymaktadır.
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar | |
Yayımlanma Tarihi | 31 Mart 2019 |
Kabul Tarihi | 29 Aralık 2018 |
Yayımlandığı Sayı | Yıl 2019 Cilt: 12 Sayı: 1 |