The aim of this study is to determine the microbiological quality levels of fish (Sparus aurata and Dicentrarchus labrax) sold in fishermen in Afyonkarahisar. In this study, 82 fish samples randomly selected and purchased from 14 different retail points were microbiologically analyzed. According to this; the microorganism ranges isolated from 43 Sparus aurata and 39 Dicentrarchus labrax were; 5.0-7.88/4.90-7.34 log10 mL-1 TVBC; 3.30-7.17/ 3.90-7.54 log10 mL-1 psychrophilic microorganism; 1.30-5.89/ 1.30-4.53 log10 mL-1 staphylococcus / micrococcus, only in Sparus aurata 2.30-4.14 log10 mL-1S. aureus; 1.30-6.49/1.30-6.11 log10 m-1 lactic acid bacteria (LAB); 1.30-6.55/ 1.30-7.14 log10 mL-1 enterobacteria, 1.30-6.62/1.30-6.60 log10 mL-1 total coliform and 1.30-4.30/1.30-4.47 log10 mL-1 levels E. coli and 1.2% of the samples (from Sparus aurata) Salmonella spp., were identified respectively.
Fish, Microbial contamination, Microbiological quality, Seafood
Bu çalışmanın amacı, Afyonkarahisar’da balıkçılarda satışa sunulan balıkların (çupra ve levrek) mikrobiyolojik kalite düzeylerinin belirlenmesidir. Çalışmada, 14 farklı balıkçıdan rastgele seçilen 82 adet (43 çupra, 39 levrek) balık satın alınarak, mikrobiyolojik analizleri yapılmıştır. Buna göre; çupra ve levrek balıklarından izole edilen mikroorganizma aralıkları sırasıyla; 5.0-7.88/4.90-7.34 log10 mL-1 AMGC; 3.30-7.17/3.90-7.54 log10 mL-1 psikrofil mikroorganizma; 1.30-5.89/1.30-4.53 log10 mL-1 stafilokok/mikrokok; sadece çupra balığında 2.30-4.14 log10 mL-1S. aureus ; 1.30-6.49/1.30-6.11 log10 mL-1 laktik asit bakterisi (LAB); 1.30-6.55/1.30-7.14 log10 mL-1 enterobakteri, 1.30-6.62/1.30-6.60 log10 mL-1 total koliform ve 1.30-4.30/1.30-4.47 log10 mL-1 düzeylerinde E. coli izole edilmiştir. Örneklerin %1.2’sinden (çupra balığı) Salmonella spp. identifiye edilmiştir.
Balık, Deniz ürünü, Mikrobiyal kontaminasyon, Mikrobiyolojik kalite
Birincil Dil | Türkçe |
---|---|
Konular | Veteriner Hekimlik |
Bölüm | ARAŞTIRMA MAKALESİ |
Yazarlar |
|
Yayımlanma Tarihi | 30 Haziran 2019 |
Yayınlandığı Sayı | Yıl 2019, Cilt 12, Sayı 2 |
Bibtex | @araştırma makalesi { kvj526068, journal = {Kocatepe Veterinary Journal}, issn = {1308-1594}, eissn = {2147-6853}, address = {}, publisher = {Afyon Kocatepe Üniversitesi}, year = {2019}, volume = {12}, number = {2}, pages = {150 - 157}, doi = {10.30607/kvj.526068}, title = {Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması}, key = {cite}, author = {Pamuk, Şebnem and Demirel, Yağmur Nil and Gürler, Zeki} } |
APA | Pamuk, Ş. , Demirel, Y. N. & Gürler, Z. (2019). Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması . Kocatepe Veterinary Journal , 12 (2) , 150-157 . DOI: 10.30607/kvj.526068 |
MLA | Pamuk, Ş. , Demirel, Y. N. , Gürler, Z. "Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması" . Kocatepe Veterinary Journal 12 (2019 ): 150-157 <https://dergipark.org.tr/tr/pub/kvj/issue/43573/526068> |
Chicago | Pamuk, Ş. , Demirel, Y. N. , Gürler, Z. "Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması". Kocatepe Veterinary Journal 12 (2019 ): 150-157 |
RIS | TY - JOUR T1 - Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması AU - Şebnem Pamuk , Yağmur Nil Demirel , Zeki Gürler Y1 - 2019 PY - 2019 N1 - doi: 10.30607/kvj.526068 DO - 10.30607/kvj.526068 T2 - Kocatepe Veterinary Journal JF - Journal JO - JOR SP - 150 EP - 157 VL - 12 IS - 2 SN - 1308-1594-2147-6853 M3 - doi: 10.30607/kvj.526068 UR - https://doi.org/10.30607/kvj.526068 Y2 - 2019 ER - |
EndNote | %0 Kocatepe Veteriner Dergisi Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması %A Şebnem Pamuk , Yağmur Nil Demirel , Zeki Gürler %T Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması %D 2019 %J Kocatepe Veterinary Journal %P 1308-1594-2147-6853 %V 12 %N 2 %R doi: 10.30607/kvj.526068 %U 10.30607/kvj.526068 |
ISNAD | Pamuk, Şebnem , Demirel, Yağmur Nil , Gürler, Zeki . "Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması". Kocatepe Veterinary Journal 12 / 2 (Haziran 2019): 150-157 . https://doi.org/10.30607/kvj.526068 |
AMA | Pamuk Ş. , Demirel Y. N. , Gürler Z. Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması. Kocatepe Veterinary Journal. 2019; 12(2): 150-157. |
Vancouver | Pamuk Ş. , Demirel Y. N. , Gürler Z. Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması. Kocatepe Veterinary Journal. 2019; 12(2): 150-157. |
IEEE | Ş. Pamuk , Y. N. Demirel ve Z. Gürler , "Afyonkarahisar İli’nde Satışa Sunulan Çupra (Sparus aurata) ve Levrek (Dicentrarchus labrax) Balıklarının Mikrobiyolojik Kalitelerinin Araştırılması", Kocatepe Veterinary Journal, c. 12, sayı. 2, ss. 150-157, Haz. 2019, doi:10.30607/kvj.526068 |